Εμβολιασμός Ελλάδα covid: Τέλος του έτους ξεκινά η διαδικασία

ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός Ελλάδα covid: Τέλος του έτους ξεκινά η διαδικασία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Εμβολιασμός Ελλάδα covid: Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η διαδικασία εμβολιασμού θα ξεκινήσει σε μεγάλο νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid-19, πιθανότατα στο «Σωτηρία».

18.12.2020 | 07:56

Εμβολιασμός Ελλάδα covid: Σε σύσκεψη για την υλοποίηση του σχεδίου για τον εμβολιασμό θα συμμετάσχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σ’ αυτή θα λάβουν μέρος τα επιτελικά στελέχη που εμπλέκονται στο Εθνικό Σχέδιο εμβολιασμού. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο εμβολιασμός σε όλες τις χώρες τις ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα του χρόνου, κάτι που φυσικά συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα. Για την άφιξη του εμβολίου πριν τελειώσει το 2020 είχε μιλήσει ο πρωθυπουργός από την Βουλή, όπου προανήγγειλε και το σχέδιο της κυβέρνησης για να φτάσει δωρεάν σε κάθε πολίτη.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η πατρίδα μας καλείται να αναμετρηθεί με το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού. Η κυβέρνηση οργάνωσε και ήδη εφαρμόζει ένα Εθνικό Σχέδιο ώστε η θωράκιση κατά του κορωνοϊού να φτάσει δωρεάν σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, σε κάθε γωνιά του τόπου» είχε αναφέρει στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, υπογραμμίζοντας πως σε λίγα εικοσιτετράωρα, «ξεκινά η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό η οποία σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, όχι το τέλος της αρχής αλλά την αρχή του τέλους».

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η διαδικασία εμβολιασμού θα ξεκινήσει σε μεγάλο νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid-19, πιθανότατα στο «Σωτηρία».

Το εμβόλιο για τον κορονοϊό και οι επιφυλάξεις

Την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός

Όπως ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο εμβολιασμός στις χώρες της ΕΕ θα ξεκινήσει το τριήμερο 27-28-29 Δεκεμβρίου . Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα είναι μάλιστα από τους πρώτους που θα κάνει το εμβόλιο, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ακόμη το πότε.

Προέχει ωστόσο η έγκριση του εμβολίου και στις 21 του μηνός συνεδριάζει ο ΕΜΑ ώστε να δώσει το τελικό «ΟΚ» για την διανομή του προς της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την αστυνομία, έχει έτοιμο πλάνο με τον κωδικό «Ελευθερία», για την άφιξη, αποθήκευση και χορήγηση του εμβολίου, με την ΕΛΑΣ να συμμετέχει στην επιχείρηση με την φύλαξή του, στην επιχείρηση «Ιπποκράτης» σε μία επιχείρηση που ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης χαρακτήρισε ως την «μεγαλύτερη ίσως άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας που έχει γίνει μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο».

Ο εμβολιασμός των πολιτών

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος έχει διευκρινίσει πως στο gov.gr, δίνονται οι οδηγίες βήμα-βήμα ώστε ο κάθε πολίτης να μπορέσει να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση. «Ο πολίτης που έχει άυλη συνταγογράφηση θα δεχθεί ένα μήνυμα στο κινητό του με το προκαθορισμένο ραντεβού του με ημέρα, ώρα και Κέντρο Εμβολιασμού. Θα το αποδεχθεί εάν τον εξυπηρετεί και θέλει να εμβολιαστεί ή αν δεν τον εξυπηρετεί τότε μπορεί να μπει στο gov.gr στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να ζητήσει νέο ραντεβού. Η πλατφόρμα θα λειτουργεί όπως των αεροπορικών εταιρειών, που μας προκαθορίζουν μία θέση αλλά έχουμε τη δυνατότητα να την αλλάξουμε. Θα βλέπει εκεί ο πολίτης δηλαδή ποιες επιλογές έχει, όσον αφορά στην ημερομηνία και τον τόπο».

Αν δεν μπορεί ο πολίτης να το κάνει ψηφιακά, τότε εναλλακτικά θα μπορεί να μεταβαίνει σε κάποιο φαρμακείο, όπου ο φαρμακοποιός θα μπαίνει στη φόρμα gov.gr και θα κλείνει το ραντεβού που τον εξυπηρετεί. Επίσης όπως είπε ο κ. Ζαριφόπουλος, υπάρχουν σκέψεις για να εξυπηρετούν τους πολίτες και τα ΚΕΠ, αλλά και την ενεργοποίηση τηλεφωνικού κέντρου προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

«Στόχος μας είναι ο εμβολιασμός 2 εκατομμυρίων πολιτών κάθε μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό θα καθοριστεί από την Επιτροπή Εμβολιασμού, σημείωσε, και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει έγκαιρα ενημέρωση όλων των πολιτών.

Exit mobile version