Αθήνα

°C

kairos icon

ΤΕΤΑΡΤΗ

27

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γερμανία κορονοϊός νέα: Δηλώσεις διευθυντή κλινικής περί «επιλογής ασθενών»
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία κορονοϊός νέα: Δηλώσεις διευθυντή κλινικής περί «επιλογής ασθενών»

Γερμανία κορονοϊός νέα: Ο Ιατρικός Διευθυντής της Κλινικής του Ομπερλαουζίτσερ της Σαξονίας, Ματίας Μένγκελ, δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με πολίτες ότι οι γιατροί του νοσοκομείου του αναγκάστηκαν ήδη πολλές φορές να «επιλέξουν» ποιοι ασθενείς θα διασωληνωθούν,

Γερμανία κορονοϊός νέα: Έντονη σύγχυση επικρατεί στη Γερμανία μετά τις δηλώσεις που πραγματοποίησε ο διευθυντής κλινικής της Σαξονίας σχετικά με την «επιλογή» ασθενών με κορονοϊό, οι οποίοι πρέπει να διασωληνωθούν, εξαιτίας της υπερφόρτωσης των νοσοκομείων του κρατιδίου. Πιο αναλυτικά ο Ιατρικός Διευθυντής της Κλινικής του Ομπερλαουζίτσερ της Σαξονίας, Ματίας Μένγκελ, δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με πολίτες ότι οι γιατροί του νοσοκομείου του αναγκάστηκαν ήδη πολλές φορές να «επιλέξουν» ποιοι ασθενείς θα διασωληνωθούν, καθώς δεν επαρκούσαν οι κλίνες, σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιστότοπο t-online.  Ο ίδιος ο κ. Μένγκελ επιβεβαίωσε αργότερα τις πληροφορίες του t-online: «Τις τελευταίες ημέρες βρισκόμαστε αρκετές φορές στην κατάσταση να πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα πάρει οξυγόνο και ποιος όχι», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι καταβάλλεται πάντα προσπάθεια να μεταφερθούν ασθενείς σε άλλες κλινικές, «αλλά αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο επίκεντρο, ολόκληρη η δυτική Σαξονία είναι γεμάτη και κάποια νοσοκομεία δεν δέχονται πλέον ασθενείς».

Η εκπρόσωπος της κλινικής έκανε λόγο για «παρανόηση». «Δεν υπήρξε εδώ περίπτωση μη διασωλήνωσης ασθενούς που την χρειαζόταν», τόνισε η Γιάνα-Κορντέλια Πέτσολντ και συνέχισε λέγοντας: «Οι γιατροί μας αποφασίζουν για τα ενδεδειγμένα μέτρα και την εξατομικευμένη φροντίδα για κάθε ασθενή. Όλοι οι ασθενείς που έρχονται στο νοσοκομείο μας λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία». Επιβεβαίωσε πάντως ότι ομάδα γιατρών είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη της απόφασης διακομιδής ασθενών σε άλλα νοσοκομεία, εφόσον αυτό κρίνεται, κατά περίπτωση, αναγκαίο. «Ασφαλώς έχουν ήδη πεθάνει στην κλινική μας ασθενείς με τον κορονοϊό, γεγονός ιδιαίτερα επιβαρυντικό για γιατρούς και νοσηλευτές», παραδέχθηκε η κυρία Πέτσολντ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «όλοι δέχθηκαν θεραπεία ή παροχή οξυγόνου μέχρι το τέλος».

ασθενής μεγάλης ηλικίας σε νοσοκομείο

Διαψεύδουν Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ και οι υγειονομικές αρχές

Κατηγορηματικές ήταν στο κοινό ανακοινωθέν τους η Γερμανική Διεπιστημονική Ένωση Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής και η Ομάδα COVRIIN του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ: «Το γερμανικό σύστημα υγείας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Δεν βρισκόμαστε όμως αυτή τη στιγμή στο σημείο να πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα σε κάποιους ασθενείς», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του συντονιστή για την κατανομή των ασθενών με την COVID-19 στην Σαξονία, του Κρίστιαν Κλέμπερ: «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κατηγορηματικά ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ στην Σαξονία και ότι οι ασθενείς κατανέμονται αναλόγως μέσω των κέντρων ελέγχου των νοσοκομείων. Μέχρι σήμερα όλα τα αιτήματα για κλίνη ΜΕΘ που έχουν υποβληθεί στα κέντρα ελέγχου των νοσοκομείων, έχουν διεκπεραιωθεί επιτυχώς», τόνισε ο κ. Κλέμπερ και πρόσθεσε ότι, σε περίπτωση υπερφόρτωσης, προβλέπεται η μεταφορά ασθενούς σε νοσοκομείο οπουδήποτε στη χώρα. Χάρη σε αυτό το σύστημα, διευκρίνισε, όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε ΜΕΘ, καθώς υπάρχουν περιοχές που δεν υφίστανται μεγάλη επιβάρυνση.

ορός σε νοσοκομείο

«Κάθε λέξη ζυγίζεται και ερμηνεύεται»

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ (CDU), ο οποίος, σε συνέντευξή του στην Bild, δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί «επιλογής» ασθενών, ενώ έκανε λόγο για «κραυγή για βοήθεια» εκ μέρους του διευθυντή της κλινικής, η οποία ερμηνεύθηκε υπερβολικά και υποστήριξε ότι ο γιατρός, σε μια συζήτηση «με ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν και δεν θέλουν να δεχτούν την κατάσταση, έκανε αυτό που συμβαίνει αρκετά συχνά – φώναξε πιο δυνατά, έγινε πιο δραστικός», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αυτή η δήλωση δεν έγινε έτσι, συνέχισε ο κ. Κρέτσμερ: «Πρόκειται απλώς για μια περίπτωση όπου κάθε λέξη ζυγίζεται και ερμηνεύεται (…). Είναι λογικό σε μια τόσο φορτισμένη περίοδο». Ένα είναι ξεκάθαρο, τόνισε: «Στο Τσιτάου, στην Γερμανία, η ιατρική ασκείται σύμφωνα με τα κριτήρια της ιατρικής νομοθεσίας. Πιστεύω ότι οι γιατροί αισθάνονται τώρα πολύ άβολα, διότι ήθελαν να τραβήξουν την προσοχή εκείνων που δεν θέλουν να ακούσουν και να καταλάβουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και πώς μπορεί να επηρεάσει τον καθένα μας (…) Ακόμη όμως και όταν υπερβάλλουν, οι γιατροί πρέπει να μιλούν και όχι να κρύβονται, διότι τότε θα λάβουν και την στήριξη που χρειάζονται από εμάς – και τη λαμβάνουν».

συννεφιά στη Γερμανία
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις