Κορονοϊός 2021: Κίνδυνος για νέο κύμα στην Ευρώπη

ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός 2021: Κίνδυνος για νέο κύμα στην Ευρώπη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Κορονοϊός 2021: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων EMA να επισπεύσει την πιθανή έγκριση του εμβολίου των Pfizer / BioNTech για την 21η Δεκεμβρίου

16.12.2020 | 14:40

Κορονοϊός 2021: Ο κορονοϊός στην Ευρώπη βρίσκεται σε φάση ύφεσης ως αποτέλεσμα των σκληρών μέτρων που πήραν οι ευρωπαϊκές χώρες. Σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης αναγκάστηκαν να πάνε σε δεύτερο lockdown αφού το δεύτερο κύμα αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολο από το πρώτο και τα συστήματα υγείας δεν άντεχαν. Και παρά τα μέτρα χαλάρωσης λίγο πριν τα Χριστούγεννα βλέπουμε ξανά τις χώρες της Ευρώπης να ”οχυρώνονται” με lockdown περιμένοντας το εμβόλιο της λύτρωσης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων EMA να επισπεύσει την πιθανή έγκριση του εμβολίου των Pfizer / BioNTech για την 21η Δεκεμβρίου, μπορεί να επιτρέψει τον εμβολιασμό των πρώτων Ευρωπαίων ήδη πριν από το τέλος του 2020. «Είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020», έγραψε στο Twitter Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού.

Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με φαρμακευτικές εταιρείες και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για να έχει διαθέσιμο ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο το συντομότερο δυνατό. Μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει συμφωνίες με έξι εταιρείες ανάπτυξης ελπιδοφόρων εμβολίων και ενδέχεται να συναφθούν συμφωνίες και με άλλες.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν ήδη ανακοινώσει αυστηροποίηση των μέτρων για τα αποφύγουν τη διασπορά στις γιορτές των Χριστουγέννων. Συναγερμός έχει σημάνει στην Ολλανδία, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 10.000 την ημέρα. Το ίδιο κλίμα στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία και στο Βέλγιο.

Εξάλλου, παρά την πάροδο πολλών εβδομάδων από την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, ήπιων ή πιο αυστηρών, η πανδημία εξακολουθεί να μαίνεται στην Ευρώπη. Πλέον, η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι μονάχα με τον μαζικό εμβολιασμό θα επιστρέψει ο πλανήτης σε κάποιου είδους κανονικότητα, η οποία φυσικά δεν θα αρχίσει να αποκαθίσταται πριν την Άνοιξη του 2021.

Exit mobile version