Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 16/12: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 16/12: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 16/12: Αντίστροφη μέτρηση για το εμβόλιο - Αυτό είναι το έντυπο συναίνεσης - Κανένα ρεβεγιόν στα ξενοδοχεία τις γιορτές

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 16/12: Σήμερα ανακοινώθηκαν 1190 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 127557, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες. 5163 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 36669 (28.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

552 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 162 (29.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 768 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3870 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1556 (40.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Το έντυπο για το εμβόλιο

Αντίστροφη μέτρηση για την έλευση του εμβολίου στην Ελλάδα και όλοι οι υπεύθυνοι φορείς προετοιμάζονται για να καταρτίσουν ένα πλάνο που θα μπορέσει να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα. Ήδη σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα έχει σταλεί από το βράδυ της Δευτέρας το εγχειρίδιο των 64 σελίδων για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Στα παραρτήματα του εγχειριδίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το ερωτηματολόγιο το οποίο θα συμπληρώνει κάθε πολίτης πριν του χορηγηθεί το εμβόλιο αλλά και ένα έντυπο συναίνεσης «μετά από ενημέρωση για ενήλικες μη δυνάμενους να παράσχουν προφορική συγκατάθεση».

Στο ερωτηματολόγιο οι πολίτες θα καλούνται να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, αν έχουν κάποια γνωστή αλλεργία, αν είχαν κάποια σημαντική αντίδραση μετά από εμβολιασμό και αν έχουν διαγνωστεί με Covid-19. Όσον αφορά το έντυπο συγκατάθεσης θα συμπληρώνεται από «νόμιμο εκπρόσωπο/δικαστικό συμπαραστάτη» ή από κάποιον «οικείο» του ενήλικα που δεν μπορεί να δώσει προφορική συγκατάθεση.

Ερωτηματολόγιο για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Μόνο 300.000 δόσεις εμβολίου θα έρθουν αρχικά στη χώρα

“Βόμβα” έριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας την Τετάρτη το πρωί στα “Παραπολιτικά FM” και την εκπομπή “Μπρα ντε φέρ”, και λέγοντας ότι οι δόσεις για τον εμβολιασμό που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο ή όπως είπε και μέσα στο Δεκέμβριο, θα είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό. Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα έρθουν μόνο 300.000 δόσεις εμβολίου που σημαίνει ότι μέσα στον Ιανουάριο θα εμβολιαστούν μόλις 150.000 άτομα. Μάλιστα ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως κακό νέο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα και ότι είναι βέβαιο πως οι μάσκες οι αποστάσεις και όλα τα άλλα μέτρα ασφαλείας δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψουν για αρκετούς μήνες μέσα στο 2021.

Επιπλέον, οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούν “να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα” τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19, από την στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από τις Pfizer-BioNTech, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. “Εν τέλει, εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια, οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως… είναι μία τεράστια επιχείρηση”, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. “Ας ξεκινήσουμε λοιπόν όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού όλοι μαζί οι είκοσι επτά, με έναρξη την ίδια ημέρα”, πρόσθεσε.

Κανένα ρεβεγιόν στα ξενοδοχεία τις γιορτές

Κανένα ρεβεγιόν δεν θα πραγματοποιηθεί τις φετινές γιορτές στα ξενοδοχεία σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση. Συγκεκριμένα όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 δήλωσε πως «αυτό τελειώνει, δεν θα συμβεί. Δεν θα επιτραπεί κανένα γεγονός τέτοιο». Παράλληλα, εκτίμησε επίσης ότι είναι καλύτερη η εικόνα της αγοράς. Όπως είπε το σύστημα του click away πηγαίνει καλύτερα, παρά τις αρχικές αρρυθμίες που παρουσίαζε. «Το σύστημα αυτό, αποσυμφορεί καθημερινά τις παραδόσεις στο σπίτι, διότι οι ταχυμεταφορικές είχαν γεμίσει», είπε χαρακτηριστικά. Όπως σημείωσε, παρατηρείται παράλληλα αύξηση τζίρου επισημαίνοντας όμως δεν είναι ο ίδιος όπως η φυσική παρουσία στα καταστήματα όμως υπάρχει κινητικότητα.

Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες, είπε ότι υπάρχουν. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα μικρά καταστήματα, είπε ότι δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και γίνονται τηλεφωνικά. Όμως, τα υπόλοιπα σε ποσοστό 20-25% έχει ηλεκτρονικό κατάστημα ενώ υπάρχει και ηλεκτρονική εφαρμογή όπου μπορούν να κλείσουν ραντεβού χωρίς επιβάρυνση. Στα μεγάλα εμπορικά (mall), ο κ. Παπαθανάσης, υπογράμμισε πως δεν επιτρέπεται να μπαίνει κόσμος, όμως υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται οι παραδόσεις σε εξωτερικούς χώρους. Μπορούν να παραδίδουν τα προϊόντα και να συντονίζει το έργο ο φορέας διαχείρισης του εμπορικού.

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις