Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Φυλάκιση δημοσιογράφων: Αριθμός ρεκόρ το 2020 σύμφωνα με το CPJ
ΚΟΣΜΟΣ

Φυλάκιση δημοσιογράφων: Αριθμός ρεκόρ το 2020 σύμφωνα με το CPJ

Φυλάκιση δημοσιογράφων: Σύμφωνα με την αναφορά της Επιτροπής οι διαμαρτυρίες και οι πολιτικές εντάσεις έγιναν η αιτία πολλών συλλήψεων, με τις περισσότερες να λαμβάνουν χώρα στην Κίνα, την Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία

Φυλάκιση δημοσιογράφων: Το 2020 σημειώθηκε ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ. Συγκεκριμένα όπως δήλωσε σήμερα η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων(CPJ)  αριθμό -ρεκόρ κατέγραψαν οι δημοσιογράφοι που φυλακίστηκαν κατά τη φετινή χρονιά, στη διάρκεια της οποίας οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να ελέγξουν την κάλυψη της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και να καταστείλουν τις όποιες αναφορές για κοινωνικές αναταραχές. Τουλάχιστον 274 δημοσιογράφοι ήταν στη φυλακή μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τους περισσότερους από τις αρχές του ’90 όταν και η οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη ξεκίνησε να συλλέγει δεδομένα. Πέρυσι ο αριθμός των δημοσιογράφων πίσω από τα κάγκελα ανερχόταν σε 250.

Σύμφωνα με την αναφορά της Επιτροπής οι διαμαρτυρίες και οι πολιτικές εντάσεις έγιναν η αιτία πολλών συλλήψεων, με τις περισσότερες να λαμβάνουν χώρα στην Κίνα, την Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, ενώ τονίζεται πως εν μέσω της πανδημίας COVID-19, αυταρχικοί ηγέτες προσπάθησαν να ελέγξουν τις αναφορές, συλλαμβάνοντας δημοσιογράφους. Τουλάχιστον δύο πέθαναν μετά τη σύλληψή τους. «Είναι συγκλονιστικό και τρομακτικό να βλέπουμε έναν αριθμό ρεκόρ δημοσιογράφων να φυλακίζονται εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του CPJ, Τζόελ Σίμον, όπως μεταδίδει το Reuters. Η έκθεση κατηγόρησε την έλλειψη δημοκρατικών αξιών της παγκόσμιας ηγεσίας και ειδικότερα τις επιθέσεις εναντίον των ΜΜΕ από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες λέγεται ότι πρόσφεραν κάλυψη στους απολυταρχικούς ηγέτες να καταστείλουν τους δημοσιογράφους στις χώρες τους. «Ο αριθμός ρεκόρ των δημοσιογράφων που φυλακίστηκαν σε όλο τον κόσμο είναι η κληρονομιά της ελευθερίας του Τύπου του Προέδρου Τραμπ», δήλωσε ο Σίμον.

εφημερίδα κομμένη με το πρόσωπο Τραμπ

Fake news και Λουκασένκο

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 34 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν για «ψεύτικες ειδήσεις» το 2020, σε σύγκριση με 31 πέρυσι, σύμφωνα με την αναφορά.

Ενώ κανένας δημοσιογράφος δεν ήταν στη φυλακή στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, 110 συνελήφθησαν ή κατηγορήθηκαν το 2020, πολλοί ενώ κάλυπταν διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας, σύμφωνα με το CPJ. Μεταξύ των χωρών στις οποίες ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων αυξήθηκε σημαντικά, είναι η Λευκορωσία, όπου η επανεκλογή του μακροχρόνιου προέδρου της, Αλεξάντερ Λουκασένκο πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες και η Αιθιοπία, όπου η πολιτική αναταραχή οδήγησε σε ένοπλες συγκρούσεις.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των δημοσιογράφων που φυλακίστηκαν, κατηγορήθηκαν για κρατικά εγκλήματα όπως η τρομοκρατία ή η συμμετοχή σε απαγορευμένες ομάδες, ενώ οι κατηγορίες δεν αποκαλύφθηκαν σε σχεδόν το 20% των περιπτώσεων.

Με πληροφορίες από το Reuters

συρματόπλεγμα σε φυλακή
Ειρήνη Θεοδωρίδου

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις