Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Δώρο σε υγειονομικούς: Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο Μητσοτάκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο σε υγειονομικούς: Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Δώρο σε υγειονομικούς: Ο πρωθυπουργός ίσως κι απόψε θα ανακοινώσει από τη Βουλή στήριξη στο προσωπικό των ΜΕΘ και νέες ελαφρύνσεις για το λιανεμπόριο

Δώρο σε υγειονομικούς: Άγιος Βασίλης θα γίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ψήφιση του προϋπολογισμού. Ο κ. Μητσοτάκης περιμένει το “οκ” από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να ανακοινώσει επιπρόσθετα μέτρα στήριξης σε κλάδους που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και σε όσους δίνουν την ψυχή τους, αυτούς που μάχονται στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσουν τη χώρα.  Σύμφωνα με τον Γιάννη Σαραντάκο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος με τη μορφή δώρου Χριστουγέννων στο προσωπικό πρώτης γραμμής του ΕΣΥ και δη σ’ αυτούς που «τραβούν το κουπί» στις ΜΕΘ. Το βοήθημα θα χορηγηθεί εφάπαξ πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει όσο της επιτρέπουν τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια τον κλάδο των υγειονομικών, και των εμπόρων. Αν λοιπόν «βγαίνουν οι αριθμοί» ο κ. Μητσοτάκης ενδέχεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις απόψε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Σχετικά με το εμπόριο υπάρχει οι σκέψη να «σπάσουν» οι όποιες οφειλές υπάρχουν σε εφορία και ταμεία σε πολλές δόσεις με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο κι όχι απλώς να μετατεθούν προς εξόφληση τον Απρίλιο του 2021, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι ελάχιστες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, μιας και το lockdown συνεχίζεται, άγνωστο μέχρι πότε.

Σε ό,τι αφορά στο περαιτέρω «κούρεμα» στην επιστρεπτέα προκαταβολή, ένα θέμα που κυριαρχεί σήμερα σε πολλά πρωτοσέλιδα του Τύπου, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να μην μεγαλώσει το «κούρεμα» και να παραμείνει στο 50%, ωστόσο, θα έρθουν κι άλλα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα με πολλές δόσεις κι ελαφρύνσεις στις εισφορές σε κράτος ταμεία, σε ελαφρύνσεις στα ενοίκια και σε άλλα πάγια έξοδα των επιχειρήσεων που δίνουν αγώνα για να παραμείνουν ανοιχτές και να διατηρήσουν θέσεις εργασίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης Σωτηρία
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις