Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κατασκοπεία στη Ρόδο: Οι διανυκτερεύσεις και οι “αυτοψίες” του μάγειρα – Τι ενδιέφερε την Τουρκία
ΕΛΛΑΔΑ

Κατασκοπεία στη Ρόδο: Οι διανυκτερεύσεις και οι “αυτοψίες” του μάγειρα – Τι ενδιέφερε την Τουρκία

Κατασκοπεία στη Ρόδο: Η αποστολή που είχε ανατεθεί στον Έλληνα μάγειρα ήταν και να φωτογραφίζει και να κρυφακούει στρατιωτικούς στο πλοίο

Κατασκοπεία στη Ρόδο: Κάθε Τρίτη και Τετάρτη βράδυ και συγκεκριμένα από το σούρουπο έως τα ξημερώματα «έπιανε δουλειά» στο Καστελόριζο ο 56χρονος μάγειρας του επιβατικού πλοίου που εκτελούσε το δρομολόγιο, Έλληνας Μουσουλμάνος από την Κομοτηνή.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Σύμφωνα με αποκαλυπτικά στοιχεία που έρχονται στο φως όσο η έρευνα για την κατασκοπευτική δράση του ίδιου και του 35χρονου, επίσης Έλληνα μουσουλμάνου, Γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, που τον στρατολόγησε, το πλοίο στο οποίο εργαζόταν ο πρώτος, τις δύο αυτές ημέρες, διανυκτέρευε στο Καστελόριζο και αναχωρούσε για τη Ρόδο την επομένη το πρωί. Αυτό σε αντίθεση με άλλες ημέρες του ταραγμένου καλοκαιριού στο Αιγαίο, όταν και αναχωρούσε για την επιστροφή αμέσως.

Έτσι, ο στρατολογημένος μάγειρας-«φωτογράφος», ο οποίος είχε… πάθος με την φωτογραφία, όπως δήλωσε στον Alpha ο αδελφός του, είχε όλη την άνεση, Τρίτες και Τετάρτες, να κατεβαίνει από το πλοίο και να περιέρχεται σημεία του ακριτικού μας νησιού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πράκτορες της ΕΥΠ, που τον είχαν βάλει ήδη στο στόχαστρο καθώς γνώριζαν για τις συχνές συναντήσεις του με τον γραμματέα του Προξενείου της Τουρκίας στη Ρόδο, σε καφετέριες και καφενεία του λιμανιού, είχαν γίνει σκιά του και γνώριζαν την κάθε του κίνηση. Με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι τώρα πιο εύκολο στους ερευνητές –προανακριτές της υπόθεσης κατασκοπείας να ρωτήσουν και να εκμαιεύσουν απαντήσεις για το τι γύρευε σε συγκεκριμένα σημεία του νησιού.

Από όλα τα αναφερόμενα προκύπτει αβίαστα για έγκυρους αναλυτές αυτό που κατέγραψε τo Alphafreepress, αμέσως μετά την αποκάλυψη της σοβαρής υπόθεσης σε βάρος των συμφερόντων της χώρας μας και υπέρ της Τουρκίας. Ότι δηλαδή, αυτοί που κινούσαν τα νήματα-πέρα από τους δύο που εντοπίστηκαν- δεν ενδιαφέρονταν τόσο για τη θέση των ελληνικών πολεμικών πλοίων από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο όταν η ένταση είχε φθάσει σε υψηλά επίπεδα.

Ενδιαφέρονταν μεν και γι’ αυτά αλλά πιο πολύ απ’ όλα για την κατάσταση από στρατιωτικής πλευράς του Καστελόριζου.

Πλοίο του πολεμικού ναυτικού και ένα ελικόπτερο πάνω του

Η αποστρατικοποίηση των νησιών

Είναι γνωστό ότι σε όλους τους τόνους η Άγκυρα ζητάει την αποστρατικοποίηση των νησιών. Η Ελλάδα, ωστόσο, αναφέρουν οι αναλυτές, ποτέ δεν έκρυψε την απόφασή της, να ενισχύσει στρατιωτικά τα νησιά και δη το Καστελόριζο. Αυτά τα στοιχεία της ενίσχυσης ήθελε να γνωρίζει η τουρκική πλευρά, πάνω απ’ όλα για τους δικούς της λόγους. Έτσι η αποστολή που είχε ανατεθεί στον Έλληνα μάγειρα ήταν και να φωτογραφίζει και να κρυφακούει στρατιωτικούς στο πλοίο αλλά και να κυκλοφορεί στο Καστελόριζο για να διαπιστώνει και να μαθαίνει που και πόσοι στρατιώτες τοποθετούνται και κάθε πότε αλλάζουν οι φρουρές.

Σε όλα αυτά, ελπίζουν οι ερευνητές να πάρουν απαντήσεις από δύο κατευθύνσεις. Τόσο από όσα έχει ομολογήσει-αποκαλύψει ο Έλληνας μουσουλμάνος μάγειρας στην ανάκρισή του, όσο και από την ανάκτηση των δεδομένων που περιέχουν τα ηλεκτρονικά μέσα που κατασχέθηκαν στην οικία του επίσης Έλληνα Μουσουλμάνου, του 35χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο.

Και είναι αυτά οι οκτώ ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα έξι USB (ψηφιακοί αποθηκευτικοί χώροι δεδομένων) και τα τέσσερα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσε. Έτσι, είναι λίαν πιθανό ότι θα φθάσουν και στους τελικούς αποδέκτες των στοιχείων που τα έλαβαν όσο και στη γνώση του ακριβούς περιεχομένου. Από το τι γνωρίζουν οι Τούρκοι για το Καστελόριζο και άλλα στοιχεία θα εξαρτηθεί και η αναπροσαρμογή που θα διαταχθεί από ελληνικής πλευράς, προκειμένου όσα γνωρίζουν να αποδειχθούν άχρηστα εντελώς, στις νέα συνθήκες.

Καστελόριζο
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις