Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αστυνομία στα πανεπιστήμια: Συνεδριάζει εκτάκτως η Σύνοδος των Πρυτάνεων
ΕΛΛΑΔΑ

Αστυνομία στα πανεπιστήμια: Συνεδριάζει εκτάκτως η Σύνοδος των Πρυτάνεων

Αστυνομία στα πανεπιστήμια: Μάλιστα η ΠΟΣΔΕΠ έχει συμφωνήσει με την φύλαξη των πανεπιστήμιων ωστόσο εκφράζει κάποιες αντιρρήσεις σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργεί το Ειδικό Σώμα.

Αστυνομία στα πανεπιστήμια: Μετά το αίτημα της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως για ειδικό σώμα που θα διασφαλίζει την ασφάλεια στα πανεπιστήμια, η Σύνοδος των Πρυτάνεων συγκάλεσαν σήμερα το μεσημέρι έκτακτη σύνοδο προκειμένου να συζητήσουν τα μέτρα αντιμετώπισης για τη βία στα πανεπιστήμια. Μάλιστα η ΠΟΣΔΕΠ έχει συμφωνήσει με την φύλαξη των πανεπιστήμιων ωστόσο εκφράζει κάποιες αντιρρήσεις σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργεί το Ειδικό Σώμα. Συγκεκριμένα θέλει το σώμα αυτό να υπάγεται στις πρυτανικές αρχές και όχι στην Αστυνομία. Η υπουργός Παιδείας αναμένεται να παρουσιάσει στους Πρυτάνεις πρόταση για τη θεσμοθέτηση βάσης για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και θα ζητήσει την πρόταση των Πρυτάνεων από την τακτική Σύνοδο, οι εργασίες της οποίας θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή.

Για τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.) για την ασφάλεια των Πανεπιστημίων, την ελεγχόμενη είσοδο και την ενίσχυση του Ποινικού Δικαίου θα συζητήσουν σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με τους πρυτάνεις σε Σύνοδο. Μετά τις σοκαριστικές εικόνες με την προσπάθεια διαπόμπευσης του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Μπουραντώνη δόθηκε το έναυσμα για θωράκιση των Πανεπιστημίων, προκειμένου να μπει «φρένο» στις βιαιοπραγίες στα Πανεπιστήμια.

ΤΟ ΕΚΠΑ με βροχή

Ειδικό σώμα

Το Ειδικό Σώμα θα φυλάσσει τα κτίρια και τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, θα έχει προανακριτικά καθήκοντα και θα κάνει συλλήψεις, αν διαπράττονται αδικήματα. Το σχέδιο που θα συζητηθεί στη Σύνοδο προβλέπει ότι η φύλαξη των Πανεπιστημίων θα γίνεται με κάρτα εισόδου και στην περίπτωση μεγάλων κάμπους που είναι πάρκα διέλευσης κοινού αυτά να παραμείνουν ανοιχτά και η φύλαξη με την είσοδο με κάρτα εισόδου να γίνεται στα κτίρια.

Το νέο Σώμα θα φορά στολή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες , προκειμένου να είναι ευδιάκριτοι στον χώρο του Πανεπιστημίου, ωστόσο θα είναι διαφορετική από τις στολές των υπολοίπων αστυνομικών, ενδεχομένως και με διαφορά στο χρώμα, όπως προκρίνεται έως στιγμής.

Το Σώμα των ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών που θα απευθύνονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην ΕΛ.ΑΣ. Το νέο σώμα θα έχει την έδρα του εντός των Πανεπιστημιακών χώρων και θα έχει εποπτεία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Το ΕΚΠΑ με πανό
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις