Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Χριστούγεννα 2020: Πιέσεις στην κυβέρνηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστούγεννα 2020: Πιέσεις στην κυβέρνηση

Χριστούγεννα 2020: Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψιν της και τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων, που κάνουν λόγο ακόμη και ενδεχόμενο τρίτο κύμα πανδημίας, αν η κατάσταση δεν ελεγχθεί μέσω αυστηρών μέτρων.

Χριστούγεννα 2020: Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα γίνεται αποδέκτης αρκετών πιέσεων για να ανοίξει όσο το δυνατόν περισσότερους κλάδους της οικονομίας, αλλά και της κοινωνικής ζωής. Οι πιέσεις αυτές όχι μόνο είχαν προβλεφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά είχαν ήδη σχεδιαστεί και οι κινήσεις που έπρεπε να γίνουν, ώστε να ελαχιστοποιηθούν. Αρχικά το μήνυμα δόθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος ανακοίνωσε όχι μόνο την παράταση των μέτρων για την περίοδο των εορτών, αλλά μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά δύο πράγματα: το πρώτο είναι η υπομονή και οι αντοχές των πολιτών, που έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, αν δεν έχουν ήδη εξαντληθεί.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Το και το δεύτερο είναι οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες σε εστίαση και λιανικό εμπόριο, που βλέπουν να χάνεται μια ολόκληρη χρονιά, αφού τα έσοδά τους είναι μηδενικά, ενώ οι υποχρεώσεις τους παραμένουν και απλά έχουν μετατεθεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψιν της και τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων, που κάνουν λόγο ακόμη και ενδεχόμενο τρίτο κύμα πανδημίας, αν η κατάσταση δεν ελεγχθεί μέσω αυστηρών μέτρων. Συνυπολογίζοντας τα δεδομένα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε παρά να ακολουθήσει την άποψη που έχει εκφράσει από τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, που είναι ότι «προέχει η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών» και κατόπιν τα οικονομικά μεγέθη. Το ζήτημα που ανακύπτει τώρα για την κυβέρνηση είναι οι εστίες αντίδρασης και απειθαρχίας σε πολλές περιπτώσεις πολιτών και όχι μόνο.

Χριστούγεννα 2020: Εντείνονται οι έλεγχοι

Αρχικά η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει πιθανές παραφωνίες στην λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μέσω της μεθόδου click away θα εντείνει τους ελέγχους σε όλους τους εμπορικούς δρόμους της χώρας και θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες . Την ίδια ώρα κυβερνητικά χείλη έχουν επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι αν οι πολίτες και οι καταστηματάρχες δεν πειθαρχήσουν στους κανόνες λειτουργίας της αγοράς, η μέθοδος του click away θα αποσυρθεί και η αγορά θα ξανακλείσει.

Χριστούγεννα 2020: Τι θα γίνει με την Εκκλησία

Δεύτερο σημείο αντίδρασης προέκυψε όμως και από μερίδα ιεραρχών και ιερέων, οι οποίοι δηλώνουν κάθετα αντίθετοι με το σχέδιο λειτουργίας των ναών τις ημέρες των Χριστουγέννων και εμφανίζονται έτοιμοι να ανοίξουν τις εκκλησίες με αριθμό πολύ μεγαλύτερο από τα εννέα άτομα (ή τα 25 αν πρόκειται για μητροπολιτικούς ναούς) που προβλέπει ο νόμος. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στην συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αλλά ήδη από αρκετούς εκφράζονται επιφυλάξεις ότι δεν θα πειθαρχήσουν όλοι στις αποφάσεις του Ιερού Οργάνου της Εκκλησίας.

Από ό,τι φαίνεται και αυτή η εξίσωση για την κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού ακόμη και το μερικό άνοιγμα της αγοράς μπορεί να επιφέρει έξαρση της πανδημίας και μεγαλύτερη πίεση στο ήδη επιβαρυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και το δις εξαμαρτείν σε αυτήν την περίπτωση… κοστίζει πολύ ακριβά στην χώρα.

Δείτε ακόμη

Κικίλιας: Θα κερδίσουμε όλοι μαζί αυτόν τον πόλεμο
Ανοίγουν οι υπηρεσίες περιποίησης νυχιών
Κοντοζαμάνης: «Δεν θα διαλέγουν οι πολίτες ποιο εμβόλιο θα κάνουν»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις