Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελληνοτουρκικά Navtex: Η Τουρκία ζητά αποστρατικοποίηση έξι νησιών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά Navtex: Η Τουρκία ζητά αποστρατικοποίηση έξι νησιών

Ελληνοτουρκικά Navtex: Η Ελλάδα παραβιάζει τόσο τη Συνθήκη της Λωζάνης όσο και τη Συνθήκη των Παρισίων αναφέρει η τουρκική πλευρά

Ελληνοτουρκικά Navtex: Τα “χάδια” της ΕΕ στην Τουρκία λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής που κατέληξε στο “τίποτα”, έδωσαν κι άλλο αέρα στην Τουρκία που επιμένει να προκαλεί την ελληνική πλευρά. Με νέες Navtex η γειτονική χώρα θέτει εκ νέου ζήτημα αποστρατικοποίησης έξι νησιών του Αιγαίου. Πρόκειται για τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Χίο, τη Σάμο, την Τήλο και τη Χάλκη. Όπως αναφέρεται στις Navtex, παραβιάζονται τόσο η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία, πάντως, ο Tούρκος πρόεδρος έχει ζητήσει την αναθεώρησή της, όσο και τη Συνθήκη των Παρισίων.

Νωρίτερα, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις. “Η Ευρώπη πρέπει να γλιτώσει από την πίεση της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του το Σάββατο. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία, είναι υπέρ του διαλόγου και επίλυσης της προβλημάτων, και σημείωσε ότι δεν θεωρεί σωστή τη στάση της ΕΕ. Στοχοποιώντας τόσο την Ελλάδα και την Κύπρο ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι “είναι λάθος η ΕΕ να είναι υπό την ομηρία δυο κρατών πρέπει να γλιτώσει από τις πιέσεις”.

“Δε θα φτάσουν πουθενά τιμωρώντας τον δίκαιο αγώνα της Τουρκίας” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην Γαλλία, με την οποία και ειδικά με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν ως και πρόσφατα οι σχέσεις του κ. Ερντογάν βρίσκονταν στο κόκκινο.

Δένδιας για Τουρκία: Η ΕΕ δεν μπορεί να εμφανίζεται ότι ανέχεται απειλές πολέμου

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής την Κυριακή, ο Νίκος Δένδιας εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  καλώντας τη να αντιληφθεί τις γεωπολιτικές της ευθύνες και να αντιδράσει στις απειλές πολέμου της Τουρκίας. Όπως ανέφερε, η μη επιβολή κυρώσεων αποτελεί επιβράβευση της «αλαλάζουσας Τουρκίας», ενώ η λήψη μέτρων αποτελεί «μήνυμα ενθάρρυνσης στο φιλοευρωπαϊκό, εκσυγχρονιστικό τμήμα της γείτονας».

«Διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία του 21ου αιώνα αλλάζει ριζικά. Αναβιώνει ο εθνικισμός και υπάρχει έντονος αναθεωρητισμός και έντονος ισλαμισμός με εμφανή αποκλίνουσα πορεία από τις δυτικές αξίες, όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενώπιον του τουρκικού αναθεωρητισμού η ευρωπαϊκή ένωση έλαβε στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο κάποια απόφαση. Απέρριψε τους τακτικισμούς της Τουρκίας με την προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis.

Δένδιας: Δεν μας εξέπληξαν οι εξελίξεις

Αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε κυρώσεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως το εμπόριο και οικονομία» ενώ πρόσθεσε πως «Ουδέποτε ισχυρίστηκε η κυβέρνηση ότι τα ανωτέρω αρκούν. Γίνεται διαπραγμάτευση. Σκληρή διαπραγμάτευση από τις ομάδες εργασίας και το ευρωπαϊκό συμβούλιο. Δεν μας εξέπληξε η πρόσφατη απόφαση. Δεν ήταν κάτι που δεν περιμέναμε. Αν θέλετε την άποψή μας πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην λήψη αποφάσεων για την Τουρκία. Όμως εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια σταθερά με υπομονή και επιμονή».

«Οφείλει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει και να συνειδητοποιήσει την γεωπολιτική της ευθύνη. Οφείλει να αντιληφθεί την ευθύνη της για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα όλων των πολιτών της έναντι των εξωτερικών απειλών. Μπορεί η Ευρώπη να εμφανίζεται ότι ανέχεται την απειλή πολέμου; Ήθελα να επισημάνω ότι την ώρα που η Ευρώπη καθυστερεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να αντιλαμβάνεται διαυγέστερα την κατάσταση. Αξιοποιούν το γεωπολιτικό τους βάρος έναντι της Τουρκίας. Αυτή την εβδομάδα πέρασε από το κογκρέσο η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία μέσα σε 30 ημέρες. Ο χρόνος που έρχεται είναι ιδιαίτερα κρίσιμος» είπε σε άλλο σημείο.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί σχέση καλής γειτονίας με την Τουρκία με ζωντανή την ευρωπαϊκή της προοπτική εφόσον το επιθυμεί.

«Όμως η Τουρκία οφείλει να το αποδείξει εμπράκτως ότι προσυπογράφει τον διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Και πως η προσπάθειά της είναι διαρκής και όχι στιγμιαία» είπε για να προσθέσει «Η στάση της Ελλάδας δεν υπαγορεύεται από την τιμωρητική διάθεση αλλά από την συνταγματική δέσμευση για προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και εκπτώσεις επ’ αυτού δεν χωρούν».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις