Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Γιατί κάνω ανήσυχο ύπνο: Αιτίες και αντιμετώπιση
PLUS

Γιατί κάνω ανήσυχο ύπνο: Αιτίες και αντιμετώπιση

Γιατί κάνω ανήσυχο ύπνο: Ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Γιατί κάνω ανήσυχο ύπνο: Ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας; Λοιπόν, όλοι το κάνουν. Θεωρείται αρκετά φυσιολογικό να ξυπνάμε τέσσερις έως έξι φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η αποκαλούμενη “μέση αϋπνία”, είναι αρκετά φυσιολογική και σύνηθης, αλλά στις μέρες μας, τέτοιου είδους συνήθειες δεν είναι και τόσο ευχάριστες, και εάν δυσκολεύεστε να παραμείνετε κοιμισμένοι ή και να κοιμηθείτε ξανά, τότε πιθανότατα να αντιμετωπίσετε πρόβλημα.

Ελέγξτε το άγχος σας 

Είστε πολυάσχολοι στη δουλειά ή αντιμετωπίζετε άλλα θέματα στη ζωή σας που σας προκαλούν ένταση και σας κάνουν να ξυπνάτε; Λοιπόν, δεν είστε οι μόνοι. Το άγχος είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που σας στερούν τον ύπνο σας. Χρειάζεται να βοηθήσετε τον εαυτό σας να ελέγξει τις σκέψεις που του προκαλούν άγχος.

Ο διαλογισμός ή η γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσουν. Θα μπορούσατε επίσης να προσπαθήσετε να σκεφτείτε κάποια ασήμαντα θέματα, τα οποία βρίσκετε ενδιαφέροντα και δεν σας προκαλούν άγχος. Ακόμα ένας τρόπος είναι να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να ακούσετε μουσική η οποία σας αποσπά την προσοχή και σας εμποδίζει να κάνετε αγχωτικές σκέψεις, αλλά παράλληλα φροντίστε να μην είναι τόσο ενδιαφέρουσα, επιτρέποντας στον εαυτό σας να αφεθεί στην αγκαλιά του Μορφέα ανενόχλητοι και χωρίς περισπασμούς.

Κοπέλα κοιμάται

Συνήθειες ύπνου

Συνήθως κοιμόμαστε κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά ο ύπνος μας επηρεάζεται άμεσα από τις ημερήσιες συνήθειές μας. Αποφύγετε τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο, καθώς επίσης και τους σύντομους υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, θα πρέπει να φροντίσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας να πραγματοποιείται μικρούς περιπάτους σε εξωτερικούς χώρους, καθώς το φυσικό φως σας βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιή κύκλο ύπνου – εγρήγορσης. Αποφύγετε τις συναισθηματικά επιφορτισμένες συζητήσεις λίγο πριν από την ώρα του ύπνου και φροντίστε να ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο ωρολόγιο πρόγραμμα που ξυπνάτε και κοιμάστε – τόσο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας όσο και τα σαββατοκύριακα.

Εάν πιθανότατα δεν μπορείται να ξανακοιμηθείτε

– σηκωθείτε από το κρεβάτι. Εάν παραμένετε ξάγρυπνοι για περισσότερα από 20 λεπτά, χρειάζεται να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να κάνετε κάποια ήρεμη, χαλαρωτική δραστηριότητα, όπως να διαβάσετε κάτι ή να ακούσετε μουσική που σας ηρεμεί. Μην ανοίξετε το κινητό ή το τάμπλετ σας. Το “μπλε φως” της οθόνης, που αναφέραμε λίγες γραμμές πιο πάνω, θα σας κάνει να ξαγρυπνήσετε.

Εάν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε ή ξυπνάτε πολλές φορές μέσα στη νύχτα για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να βρείτε μια λύση. Ένας γιατρός μπορεί να κάνει μια διάγνωση και να θεραπεύσει κάθε ιατρικής φύσης παράγοντα που σας προκαλεί αϋπνίες.

Κοπέλα κοιμάται πάνω σε μαξιλάρι
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις