Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κυρώσεις ΗΠΑ – Τουρκία s400: Το ΄παν και το ‘καναν οι Αμερικανοί
ΕΠΙΣΗΜΟ

Κυρώσεις ΗΠΑ – Τουρκία s400: Το ΄παν και το ‘καναν οι Αμερικανοί

Κυρώσεις ΗΠΑ - Τουρκία s400: Παρά το ράπισμα από τις ΗΠΑ και τις προειδοποιήσεις από την ΕΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να απαντά στη διεθνή πολιτική κοινότητα σε προκλητικό τόνο.

Κυρώσεις ΗΠΑ – Τουρκία s400: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για τους S-400. «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και τη δοκιμή του συστήματος S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο “Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)”. Δεν θα ανεχθούμε σημαντικές συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας», τόνισε σε tweet ο Μάικ Πομπέο.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε κυρώσεις εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαΐλ Ντεμίρ και εναντίον τεσσάρων ακόμη Τούρκων αξιωματούχων. Υπενθυμίζεται ότι με μεγάλη πλειοψηφία η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Λίγες ημέρες νωρίτερα με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το αμυντικό νομοσχέδιο δαπανών, ύψους 740 δισ. δολαρίων, στο οποίο προβλέπονται και κυρώσεις.

Τι περιλαμβάνουν οι κυρώσεις

Ο Πομπέο επιβεβαίωσε πως οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της. Επίσης τα τιμωρητικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Nωρίτερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Τουρκία αναμένει από τον νατοϊκό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ, να την υποστηρίξουν και να μην της επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά και την απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, και προσέθεσε ότι ο ίδιος είναι αναστατωμένος που η Ουάσινγκτον προχώρησε στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Ούτε οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ που περιλαμβάνει μια διάταξη για τέτοιες κυρώσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις