Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά νέα – Καντέρ: Ο άσος του NBA στέλνει ξανά “μήνυμα” στην Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά νέα – Καντέρ: Ο άσος του NBA στέλνει ξανά “μήνυμα” στην Τουρκία

Ελληνοτουρκικά νέα - Καντέρ: Ο άσος του NBA Ενές Καντέρ έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και τους Ελληνες

Ελληνοτουρκικά νέα – Καντέρ: Ο άσος του NBA και γνωστός αντίπαλος του Ερντογάν Ενές Καντέρ, έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Αλλά δεν έμεινε εκεί. Στο μήνυμα που έγραψε στο Twitter σε άπταιστα ελληνικά εκφράζει για μία ακόμα φορά την αγάπη του για την Ελλάδα και τους Έλληνες, για τους οποίους γράφει ότι είναι “από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει”. Ο σούπερ παίκτης του μπάσκετ, που κάνει σταδιοδρομία στους Μπλέιζερς, έγραψε στο twitter, με αφορμή και όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο:

“Αγαπώ την Ελλάδα και τους Έλληνες. Είναι από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Η τουρκική κυβέρνηση χρειάζεται να φτιάξει άμεσα τη σχέση της με την αγαπημένη μας γειτονική χώρα”. Να σημειωθεί ότι ο αδελφός του παίζει μπάσκετ στον Κολοσσό της Ρόδου.

https://twitter.com/EnesKanter/status/1338203761697689602?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1338203761697689602%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fcdn.embedly.com%2Fwidgets%2Fmedia.html%3Ftype%3Dtext2Fhtmlkey%3Dcb7145f1731b4c328f8e4d2201854ceaschema%3Dtwitterurl%3Dhttps3A%2F%2Ftwitter.com%2Feneskanter%2Fstatus%2F1338203761697689602image%3D

Ο Καντέρ, έχει χαρακτηριστεί «ανεπιθύμητος» στην Τουρκία, έχει ακυρωθεί το διαβατήριό του και ο Τούρκος σέντερ των Μπόστον Σέλτικς δεν μπορεί να ταξιδέψει εκτός ΗΠΑ, επειδή φοβάται τη σύλληψη. Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως ο 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αποτέλεσε την επόμενη… πηγή έμπνευσης για τον Καντέρ. Απευθυνόμενος στον ηγέτη της πατρίδας του και με σαφές το υπονοούμενο για τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο ο Ερντογάν είχε πολύ καλή σχέση, ο άσος των Σέλτικς έστειλε πρόσφατα το δικό του μήνυμα.

«Είσαι ο επόμενος», ήταν αυτό που έγραψε ο παίκτης των Μπόστον Σέλτικς.

Καντέρ: Η πικρή γεύση της επιτυχίας

Ο παίκτης του ΝΒΑ, Ενές Καντέρ τελευταία χρόνια να ζει ως καταζητούμενος στις ΗΠΑ. Ο σέντερ των Μπόστον Σέλτικς, έχει ήδη στα 28 του μια σπουδαία καριέρα στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, έχοντας θητεύσει στους Τζαζ, στους Θάντερ, στους Νικς, στους Μπλέιζερς και πλέον στην ομάδα με το «τριφύλλι», ενώ έχει λάβει την υψηλότερη θέση Τούρκου παίκτη στα ντραφτς (Νο 3 το 2011). Όμως, η γεύση της επιτυχίας είναι πικρή γι’ αυτόν. Στην χώρα του την Τουρκία, πολλά πράγματα πηγαίνουν λάθος…

Το καλοκαίρι, σε μια σπουδαία συνέντευξη στην Καθημερινή, εξέφρασε για πολλοστή φορά την ιδιαίτερη αγάπη αλλά και το “ευχαριστώ” στην Ελλάδα, ενώ μίλησε για την οικογένειά του που έχει στερηθεί εξαιτίας του καθεστώτος Ερντογάν.

Είναι ένοχοι επειδή με αγαπούν

“Αρχισα να εκφράζομαι από το 2013, μετά το περιβόητο σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο ενέχονταν κεντρικά στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, περιλαμβανομένου του τότε πρωθυπουργού και σήμερα Προέδρου Ερντογάν και μελών της οικογένειάς του. Θα ακολουθούσε το 2016 η απόπειρα πραξικοπήματος. Πολλοί θεωρούν πως ο Ερντογαν το έστησε ώστε να αποκτήσει (περισσότερη) εξουσία και να εγκαταστήσει δικτατορία. Μετά θα ερχόταν μια σειρά καρατομήσεων που οδήγησε στην προσαγωγή, σύλληψη ή απόλυση τουλάχιστον 160.000 δικαστών, δασκάλων, αστυνομικών, δημοσίων υπαλλήλων, δημοσιογράφων και άλλων, μόνο και μόνο επειδή ήταν επικριτικοί για την κυβέρνηση. Η δική μου οικογένεια έγινε στόχος σε αυτές τις εκκαθαρίσεις. Ο πατέρας μου, καθηγητής γενετικής, απολύθηκε και κλείστηκε σε φυλακή. Η αδελφή μου, που είναι πλήρως καταρτισμένη για να εργαστεί ως ιατρός κατόπιν έξι ετών σε ιατρική σχολή, ακόμη δεν μπορεί να βρει δουλειά χρόνια μετά.

Ο μικρός μου αδελφός εκδιώχθηκε από οποιαδήποτε ομάδα μπάσκετ πήγε. Η μητέρα μου, ο πατέρας μου, η αδελφή μου και άλλα μέλη της οικογένειάς μου δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους ελεύθερα, χωρίς τον φόβο παρενόχλησης. Γιατί; Διότι εγώ, ο γιος και αδελφός τους, είμαι επιφανής επικριτής των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση, και είναι ένοχοι επειδή με αγαπούν.

Η προστασία από το FBI

Η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε το διαβατήριό μου, εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης αποκαλώντας με τρομοκράτη, και έβαλε το όνομά μου στην κόκκινη λίστα της Ιντερπόλ. Ετσι δεν είμαι σε θέση να δω την οικογένειά μου ή να έρθω σε επαφή μαζί της, διαφορετικά θα τη θέσω σε κίνδυνο από το καθεστώς Ερντογαν. Υστερα από επτά έτη που μπαινόβγαινε σε δικαστήρια και φυλακές ο πατέρας μου, ο Δρ. Μεχμέτ Καντέρ, αθωώθηκε και είναι πια ελεύθερος. Ωστόσο ο αγώνας κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει”.

Προσωπικά λαμβάνω απειλές θανάτου κάθε μέρα. Ωστόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες αισθάνομαι ασφαλής διότι η κυβέρνηση [εδώ] τιμά και αναγνωρίζει την ελευθερία και τον νόμο. Είμαι σε επαφή με το FBI και την αστυνομία σε τακτική βάση, ενώ το FBI εγκατέστησε και ένα κουμπί κινδύνου στο δώμάτιό μου εφόσον συμβεί κάτι ώστε να σπεύσει άμεσα. Είμαι τόσο ευγνώμων στους ανθρώπους και την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις ελευθερίες που απολαμβάνω σήμερα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις