Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αίτνα ηφαίστειο έκρηξη 2020: «Ξύπνησε» ξανά
ΚΟΣΜΟΣ

Αίτνα ηφαίστειο έκρηξη 2020: «Ξύπνησε» ξανά

Αίτνα ηφαίστειο έκρηξη 2020: Τι άλλο θα γίνει το 2020;

Αίτνα ηφαίστειο έκρηξη 2020: Τι άλλο θα γίνει το 2020; Σίγουρα λόγω κορονοϊού είναι μια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία (όπως έγραψε και η TIMES) αλλά ας μας λυπηθεί κάποιος. Η Αίτνα για να ”κλείσει” καλά η χρόνια «ξύπνησε» ξανά. Συγκεκριμένα το ηφαίστειο της Σικελίας εξερράγη την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου εκτοξεύοντας λάβα σε ύψος 100 μέτρων!

Μάλιστα η πρώτη έκρηξη έγινε στις 09:20 της Κυριακής και μέσα σε τριάνατα λεπτά η ένταση της έκρηξης στο νοτιοανατολικό κρατήρα της αυξήθηκε από το μέτριο σε υψηλό επίπεδο. Κάμερες έχουν καταγράψει τις εντυπωσιακές εικόνες με τη λάβα να θυμίζει συντριβάνι ενώ μια στήλη τέφρας υψώθηκε σε ύψος πέντε χλμ. σύμφωνα με το Volcanic Ash Advisory Cente της Τουλούζης, με αποτέλεσμα να καλυφθούν με στάχτες χωριά και πόλεις νότια της Αίτνας στη Σικελία.

Σημειώνεται πως λίγο πριν την έκρηξη του ηφαιστείου έγινε σεισμός 2,7 Ρίχτερ ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν συνολικά 17 δονήσεις. Γιατί χρειάζεσαι ένα σεισμό και μια έκρηξη ηφαιστείου μαζί με την πανδημία του κορονοϊού για να λήξει ωραία η φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί, ωστόσο το διαδίκτυο κατακλύστηκε με τις εικόνες του ηφαιστείου, που προκαλούν δέος και έκπληξη μαζί. Λόγω της θέσης της ανάμεσα στην αφρικανική και την ευρασιατική τεκτονική πλάκα, καθώς και στο ρήγμα μεταξύ της πλάκας του Ιονίου και της Αφρικής η Αίτνα «ξυπνά» αρκετά συχνά, και η πιο πρόσφατη σοβαρή έκρηξή της σημειώθηκε στις 16 Μαρτίου του 2017.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις