Ενημέρωση για κορονοϊό: Εμφανής μείωση στις εισαγωγές, ανησυχία για τα Χριστούγεννα

ΕΛΛΑΔΑ

Ενημέρωση για κορονοϊό: Εμφανής μείωση στις εισαγωγές, ανησυχία για τα Χριστούγεννα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ενημέρωση για κορονοϊό: Ποια μέτρα πρέπει να λάβουμε ενόψει του εορταστικού τραπεζιού- Μειωμένα τα κρούσματα στη χώρα, λιγότερες οι νέες μολύνσεις σε Λεκανοπέδιο και συμπρωτεύουσα.

14.12.2020 | 19:04

Ενημέρωση για κορονοϊό: Στις επιπτώσεις που θα έχει για τη συνολική υγεία η τυχόν χαλάρωση των μέτρων, ενόψει των Χριστουγέννων στάθηκε στη σημερνή ενημέρωση η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, σε ένα σπίτι με 20 άτομα, ακόμη και αν φορούν όλα μάσκα, η διασπορά του ιού μπορεί να γίνει. Αν δεν φορούν μάσκα, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά. Επίσης, αναφέρθηκε στις πληθυσμιακές ομάδες που δεν θα εμβολιαστούν σε αυτή την πρώτη φάση του σχεδίου.

«Έχουμε εμφανή μείωση στις εισαγωγές και ίσως βλέπουμε μία σταθεροποίηση στους διασωληνωμένους. Έχουμε και τον εμβολιασμό, ο οποίος αναμένεται και στη χώρα μας να ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου. Για τις ευπαθείς ομάδες και την ασφάλεια του εμβολίου. Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Εκείνοι νοσούν πιο βαριά. Τα αποτελέσματα της Pfizer σε χιλιάδες εθελοντές. Σχεδόν οι μισοί ήταν πάνω από 55 και έφταναν έως και 80.

Οι μισοί είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%. Πολύ παραπάνω από την προσδοκία του 50-60%. Επίσης, ήταν εξίσου αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες. Η πιο συχνή παρενέργεια ήταν ο πόνος στο σημείο του εμβολίου. Είχαμε επίσης κόπωση, κεφαλαλγεία και σε μερικές περιπτώσεις λίγο πυρετό. Οι έγκυες δεν εμβολιάζονταν στην κλινική μελέτη. Έτυχε, όμως, κάποιες γυναίκες να είναι έγκυες και να μην το γνωρίζουν. Εμβολιάστηκαν και η εγκυμοσύνη τους συνεχίζεται κανονικά. Στο μέλλον θα εμβολιάζουμε και τα παιδιά.

Ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός, αλλά θα προτρέψω όλους να το κάνουν

Θα ήθελα να θυμίσω σε όλους ότι με την ελπίδα του εμβολίου, θα μας επιτρέψει στη διάρκεια του 2021, να επιστρέψουμε σε μία ικανοποιητική κανονικότητα. Τα σπίτια μας, οι κλειστοί χώροι, είναι σημαντικοί παράγοντες διασποράς. Ένας φορέας, μπορεί να κολλήσει τους πάντες. Αν σε διαμέρισμα 120 τετραγωνικών και μαζευτούν 20 άτομα, ακόμη και με μάσκα, μπορεί να γίνει διασπορά. Αν δεν φορούν μάσκα, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά.

Αν κρατάμε τις αποστάσεις και τηρούμε τα μέτρα, μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά. Είναι τεράστια διαφορά. Τα μέτρα προστασίας να τα σκεφτόμαστε ως μία ασπίδα η μία πάνω στην άλλη. Στη χρήση της μάσκας, στις αποστάσεις, στην υγιεινή των χεριών, να προσθέσουμε και την αποφυγή συγχρωτισμού. Για να πετύχουμε τους στόχους μας. Για να μην πάνε χαμένα όσα έχουμε πετύχει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα σχολεία, είπε ότι «στόχος μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις 7 Ιανουαρίου. Σχέδιο για διαφορετικές περιφερειακές ενότητες δεν υπάρχει». Ως προς τις ομάδες που θα αποκλειστούν από τον εμβολιασμό, είπε: «Οι έγκυες δεν έχουν μελετηθεί και τα παιδιά κάτω των 16 ετών. Επίσης, σε αυτή την πρώτη φάση, δεν θα εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει».

Μαγιορκίνης: Μειωμένα κατά 20% τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα

Το μεγάλο στοίχημα είναι να προσέξουμε τις συναθροίσεις και συναντήσεις με άλλα νοικοκυριά εν όψει εορτών, υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης. Περιέγραψε μια σειρά από σημαντικές συμβουλές ως προς το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περιπτώσεις τέτοιων συναθροίσεων.

«Αν έχουμε συμπτώματα, να μην έρθουμε σε καμία επαφή. Να φοράμε πάντοτε μάσκα, ειδικά όταν έχουμε παππούδες, γιαγιάδες ή άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, να έχουμε καλό εξαερισμό των χώρων και να αποφύγουμε τους εναγκαλισμούς και τα φιλιά. Πρέπει όλους αυτούς τους ανθρώπους να τους προστατεύσουμε πάση θυσία», σημείωσε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Επανέλαβε, όπως νωρίτερα και η Βάνα Παπαευαγγέλου, την ανάγκη να δημιουργήσουμε την λεγόμενη «κοινωνική φούσκα», ήτοι να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

ΕΟΔΥ: Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι διασωληνωμένοι

Μετά την κάθετη μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε την Κυριακή από τον ΕΟΔΥ, και ενώ έχει ανοίξει η αγορά με τη μέθοδο του click away, συνεχίζεται στο ίδιο μήκος κύματος η εικόνα της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 639 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 125.173, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες.

Εκ του συνόλου των κρουσμάτων, τα 5.126 (4,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 35.741 (28,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Παράλληλα, 558 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 166 (29,7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 732 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 62 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.687 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1475 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το τουρκικό υπουργείο Παιδείας βάζει ως μάθημα στα σχολεία τη "Γαλάζια Πατρίδα" - Άλλαξαν όνομα και στο Αιγαίο 14.12.2020 | 19:04
Το βαρύ ζεϊμπέκικο του Κουτσούμπα από τις ΗΠΑ - Δείτε βίντεο 14.12.2020 | 19:04
Λαμία: Σφοδρή σύγκρουση αυτοκινήτου με μηχανή - Στο νοσοκομείο ο δικυκλιστής 14.12.2020 | 19:04
«Ξεφτίλες, παιδιά δεν έχετε;» - Οργή συγγενών μετά την απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι 14.12.2020 | 19:04
Δημητρακόπουλος για την υπόθεση Καλλιάνου: Εκαναν οι γιατροί συνωμοσία για να κοροϊδέψουν την οικογένειά του; 14.12.2020 | 19:04
Λουτσέσκου για την ένταση στο φινάλε: Το 2018 δεν στείλατε εδώ το BBC για να δείτε πως έκλεψε το πρωτάθλημα η ΑΕΚ 14.12.2020 | 19:04
Έντονο φραστικό επεισόδιο Ιωαννίδη με οπαδό: «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» 14.12.2020 | 19:04
Αλμέιδα: Γιατί υπήρχε τόσος κόσμος μέσα στο γήπεδο; Κακή η αντίδρασή μου, αλλά με έσπρωξαν 14.12.2020 | 19:04
Exit mobile version