Κατασκοπεία Ρόδος: Η υπόθεση είχε φτάσει στη Βουλή το 2017!

ΕΛΛΑΔΑ

Κατασκοπεία Ρόδος: Η υπόθεση είχε φτάσει στη Βουλή το 2017!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Κατασκοπεία Ρόδος: Ήδη τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, έχουν τεθεί σε συναγερμό

13.12.2020 | 09:38

Κατασκοπεία Ρόδος: Το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που έχουν κατασχεθεί στα χέρια Έλληνα Μουσουλμάνου, υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, θα αναδείξει το εύρος της κατασκοπείας σε βάρος της χώρας μας, για την οποία συνελήφθη και βασικός συνεργός του, μάγειρας σε πλοίο, που εκτελούσε συνήθως το δρομολόγιο στην άγονη γραμμή Καστελόριζου-Ρόδου.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ήδη τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, έχουν τεθεί σε συναγερμό, μετά την αποκάλυψη της σοβαρότατης υπόθεσης κατασκοπείας με την αποκάλυψη θέσεων και αλλαγών θέσεων πολεμικών πλοίων στην άκρως ευαίσθητη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Όπως ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, «από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών, για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.

Εκ των ανωτέρω, προστίθεται στην ανακοίνωση, ο ένας εργάζεται σε επιβατικό πλοίο, που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια διασύνδεσης της νήσου Ρόδου με τη νήσο Μεγίστη (Καστελόριζο) και ο έτερος εργάζεται σε Προξενική Αρχή στη Ρόδο. Η όλη έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου».

Μάγειρας σε πλοίο της γραμμής

Σύμφωνα με πληροφορίες και τοπικών μέσων, πρόκειται για έναν ημεδαπό με καταγωγή από την Κομοτηνή, μάγειρα σε πλοίο που εκτελεί δρομολόγιο στην άγονη γραμμή Καστελόριζο- Ρόδο και σε άλλα νησιά, και ο οποίος είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τον Αύγουστο του 2020. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι από τον προαναφερόμενο μήνα, είχε μπει η δραστηριότητά του στο μικροσκόπιο της Ε.Υ.Π και καταγράφονταν συστηματικά οι επαφές του και τηλεφωνικές συνομιλίες, από τις οποίες φαίνεται να προκύπτει ότι παρείχε πληροφορίες απόρρητου-στρατιωτικού περιεχομένου στους Τούρκους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει περιγράψει λεπτομερώς τον τρόπο δράσης του σε συνεργασία με τον δεύτερο. Ο έτερος κατηγορούμενος, έχει απασχολήσει την επικαιρότητα και στο παρελθόν- γι’ αυτόν μάλιστα είχε υποβληθεί και ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή το 2017- και υπηρετεί σε καίρια θέση στο τουρκικό Προξενείο της Ρόδου. Είχε στενές επαφές με τον πρώτο και θεωρείται αρμοδίως ως ο κύριος σύνδεσμός του με τους Τούρκους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, διενεργήθηκε έρευνα στην οικία του, παρουσία δικαστικού λειτουργού και κατασχέθηκαν υπολογιστές και τηλέφωνα, τα οποία αποστέλλονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να γίνει γνωστό το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που έχουν μεταδοθεί στην τουρκική πλευρά για τις θέσεις των Πολεμικών μας πλοίων στην ευαίσθητη περιοχή Ρόδου-Καστελόριζου.

Πενθήμερη προθεσμία

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος, ζήτησε και έλαβε πενθήμερη προθεσμία για να δώσει εξηγήσεις παρουσία συνηγόρου.

Σύμφωνα με την Δημοκρατική της Ρόδου, η οποία έχει φέρει στο φως ρεπορτάζ για τη δράση του υπαλλήλου του τουρκικοί προξενείου, γι’ αυτόν είχε ανακύψει σοβαρό θέμα τον Φεβρουάριο του 2017, που έφθασε, όπως προαναφέρθηκε, μέχρι και στην Βουλή των Ελλήνων.

Οι αναρτήσεις του

Συγκεκριμένα, κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας, στη Βουλή των Ελλήνων κατέληξε, μετά από ερώτηση του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος κ. Ν. Νικολόπουλου, για την δραστηριότητα στο «facebook» υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο. Την 11η Φεβρουαρίου 2017 είχε αναρτηθεί συγκεκριμένα σε ιστοσελίδα της Θράκης, κείμενο συνοδευόμενο από φωτογραφίες από το προφίλ του υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου, που συνοδεύονταν από το εξής σχόλιο:

Γεννημένος στην Ελλάδα, μεγαλωμένος σε μικτό χωριό μαζί με χριστιανούς και σπουδασμένος στην Θεσσαλονίκη.

“Και όμως προφίλ με τουρκική μπουνιά και ανάρτηση προφανώς υπέρ ¨Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης¨ της οποίας την σημαία ανήρτησε.

Με την εικόνα του Σαδίκ Αχμέτ μέσα στην σημαία.

Λέτε να έχει σχέση με το ό,τι εργάζεται στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου;», αναρωτιόταν ο κ. Νικολόπουλος.

Η ερώτηση στη Βουλή

Ο ίδιος, απηύθυνε την 23η Φεβρουαρίου 2017 την ακόλουθη ερώτηση με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου στον Υπουργό Εσωτερικών, τότε κ. Νίκο Τόσκα:
“Θέμα: «Πρωτοφανής φανατισμός από υπάλληλο του Τουρκικού Προξενείου στην Ρόδο»

Άτομο με όνομα (…) έχει αναρτήσει στο facebook σύμβολα του τουρκικού εθνικισμού, την ψευτοσημαία της «ανεξάρτητης Δυτ.Θράκης» κλπ και παράλληλα δηλώνει «απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών του Αριστοτελείου Π.Θ» με καταγωγή από το χωριό Σώστης Ροδόπης και «τόπο διαμονής την Ρόδο».

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Πώς αντιδρούν και ανταπαντούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους και οι συναρμόδιοι Υπουργοί όταν ένας Έλληνας πολίτης- και περισσότεροι- (που έχει σπουδάσει με έξοδα του ελληνικού κράτους) να προπαγανδίζει δημοσίως, με σύμβολα μίσους και με ψευτοσημαίες τον ακρωτηριασμό περιοχών της Ελλάδας από τον Εθνικό κορμό, δουλεύοντας σε ξένη διπλωματική αποστολή στην χώρα μας;

2. Προβλέπονται κυρώσεις, εάν ναι, θα υπάρξουν και ποιές;

3. Ποια υπηκοότητα έχει αυτό το άτομο;

4. Αληθεύει ότι είναι υπάλληλος του Τουρκικού προξενείου στην Ρόδο;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού
Κόμματος Ελλάδος».

Στην απάντησή του ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Τόσκας, αναφέρει τα εξής:

«ΘΕΜΑ: Απάντηση στην από 23-02-2017 με αριθμό 3712 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ. Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, σας γνωρίζουμε ότι όλα τα ζητήματα, που αφορούν στην εσωτερική ασφάλεια της Χώρας, τελούν υπό παρακολούθηση και διαχειρίζονται από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, οι οποίες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, εκδηλώνουν με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και διακριτικότητα, όλες τις, κατά περίπτωση, ενδεδειγμένες και επιβαλλόμενες ενέργειες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο και σε συνεργασία με τους/τις λοιπούς/ές συναρμόδιους”.

Exit mobile version