Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εμβόλιο κορονοϊού Ελλάδα: Ο Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά
Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ

Εμβόλιο κορονοϊού Ελλάδα: Ο Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά

Εμβόλιο κορονοϊού Ελλάδα: Σε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το σχέδιο εμβολιασμού κατά του κορονοϊού θα προεδρεύσει στις 12.00 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εμβόλιο κορονοϊού Ελλάδα: Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού αλλά και στο πότε θα λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να αρχίσει να γίνει η διάθεσή του στα κράτη μέλη. Η σημαντικότερη πρόκληση στο χώρο της εφοδιαστικής αλυσίδας διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα θα είναι η διανομή του εμβολίου. Όχι μόνο τους επόμενους λίγους μήνες, αλλά σε βάθος χρόνου, εκτιμώντας ότι ο εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2 θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μία ή και περισσότερες φορές τον χρόνο για συγκεκριμένα χρόνια, μέχρι ο πληθυσμός σταδιακά να αποκτήσει «ανοσία της αγέλης».

Αυτά που αναμένει η εφοδιαστική αλυσίδα να ξεκαθαριστούν στη σύσκεψη είναι η ύπαρξη σαφούς εικόνα για το εάν η διανομή στην Ελλάδα θα γίνει απευθείας από τη χώρα παραγωγής ή ενδεχομένως μέσω κάποιων distribution centers σε κεντρικά σημεία στην Ευρώπη. Για την ώρα, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί εάν η εισαγωγή στην Ελλάδα θα γίνει με αμιγώς αεροπορική ή, εναλλακτικά, με οδική μεταφορά ή και συνδυαστικά.

Τηλεδιάσκεψη με Μητσοτάκη

Στις 12.00 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη θα προεδρεύσει σε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το σχέδιο εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Αναφερόμενος νωρίτερα τν Παρασκευή στον εμβολιασμό και την ετοιμότητα για έγκαιρη διανομή των δόσεων του εμβολίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι εκτιμά πως μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα έχει εγκρίνει το πρώτο εμβόλιο της Pfizer και εντός 24 ωρών θα είναι διαθέσιμο για διανομή στις ευρωπαϊκές χώρες. Τόνισε ότι έγινε πολύ σοβαρή δουλειά υποδομής στην Ελλάδα και ανακοίνωσε ότι θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς για το θέμα της προετοιμασίας του εμβολιασμού.

Κυριάκος Μητσοτάκης σύσκεψη

Η πιο δύσκολη υγειονομική άσκηση που ανέλαβε η χώρα

«Πρόκειται για την πιο δύσκολη υγειονομική άσκηση που ανέλαβε η χώρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι υπάρχει το επιχειρησιακό σκέλος της άσκησης, όπου θα εμπλακούν αρκετά υπουργεία και, εάν χρειαστεί, θα υπάρξει και στήριξη από τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και το σκέλος της επικοινωνιακής εκστρατείας.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δεν μιλά για καμπάνια αλλά για εκστρατεία, και είπε ότι υπάρχει διακομματική συναίνεση. «Ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων θέλει να εμβολιαστεί», είπε. Απευθυνόμενος σε αυτούς που δεν αποφάσισαν ακόμη, είπε ότι ο εμβολιασμός είναι για το καλό το δικό τους και της χώρας, και μόνο αν εμβολιαστούμε θα πάρουμε πίσω τον έλεγχο των ζωών μας. «Πρέπει να τους πούμε ότι ο εμβολιασμός έχει σώσει εκατομμύρια ζωές από πολλές αρρώστιες, που σήμερα δεν υπάρχουν πια, και αυτό είναι κάτι που δεν διαφεύγει της προσοχής μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού θα συμμετάσχει στον εμβολιασμό.

Κυριάκος Μητσοτάκης Σωτήρης Τσιόδρας πανδημία σύσκεψη Μέγαρο Μαξίμου

Εμβόλιο: Η 29η Δεκεμβρίου πιθανότερη ημερομηνία αδειοδότησης στην Ευρώπη

Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε ότι όλοι είμαστε εν αναμονή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου. Τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε διαφορετική διαδικασία από τα κράτη μέλη της ΕΕ και χορήγησε άδεια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να μπορέσουν οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας να εμβολιαστούν.

“Δεν είναι ότι οι διαδικασίες δεν μπορούν να επιταχυνθούν. Τα κράτη μέλη αποφασίσαμε μαζί με την επιτροπή να προχωρήσουμε μια διαφορετική διαδικασία, που θα σημαίνει ότι θα υπάρχει έγκριση του εμβολίου για κυκλοφορία σε όλη την επικράτεια της ΕΕ ταυτόχρονα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει μια διαφορετική αξιολόγηση δεδομένων από όλα τα θέματα που αφορούν την παραγωγή μέχρι και μετά που θα χορηγείται το εμβόλιο για πιθανές παρενέργειες και όχι μόνο”, τόνισε. Σύμφωνα με την επίτροπο, η ημερομηνία που έχει οριστεί για την αδειοδότηση του εμβολίου είναι η 29η Δεκεμβρίου. “Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου θα υπάρχει οριστική ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση και μετά από δύο μέρες αυτή η σύσταση θα πρέπει να εγκριθεί και από το Κολέγιο για να αρχίσει αμέσως η διανομή σε όλα τα κράτη μέλη”.

Θα κάνω το εμβόλιο μόλις πάρει έγκριση

Η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε ότι “όλες οι χώρες θα έχουν πρόσβαση ταυτόχρονα στο εμβόλιο”, ενώ η ίδια, από την στιγμή που το εμβόλιο θα πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θα προχωρήσει στον εμβολιασμό της. “Θα κάνω το εμβόλιο χωρίς καμία αμφιβολία”, είπε συγκεκριμένα. Αναφερόμενη στις αλλεργικές αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί σε εμβολιασμούς στην Βρετανία, η Επίτροπος σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που παρακολουθείται στενά. Η αλλεργική αντίδραση είναι ένα σύνηθες φαινόμενο κατά τη χορήγηση φαρμάκων ή εμβολίων, ωστόσο δεν έχουν όλοι την ίδια αντίδραση γι’ αυτό είναι ένα θέμα που παρακολουθείται.”Διαβεβαιώνω ότι προχωρούμε βήμα βήμα. Δεν βρισκόμαστε σε ένα σπριντ των 100 μέτρων αλλά είναι ένας μαραθώνιος η αντιμετώπιση αυτή του κορωνοϊού και θα είμαστε ιδιαιτέρα προσεκτικοί, ώστε να έχουμε και την εμπιστοσύνη των πολιτών για τα θέματα ασφάλειας”. Κλείνοντας, η κ. Κυριακίδου τόνισε ότι “δεν είναι τα εμβόλια που θα σώσουν ζωές, αλλά ο εμβολιασμός”

Δείτε ακόμη
Η ημερομηνία “ορόσημο” για την έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα – Ποιο είναι το σχέδιο
Ο οδικός χάρτης των γιορτών – Πότε και ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν
Αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας για τις γιορτές
Πώς θα γίνεται η ενημέρωση για το εμβόλιο – Μέσω άυλης συνταγογράφησης, ραντεβού με μήνυμα
Τα περιοριστικά μέτρα κορονοϊού προκάλεσαν μείωση ρεκόρ στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις