Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κυρώσεις ΗΠΑ σε Τουρκία S400: Tο Κογκρέσο ενέκρινε τον αμυντικό προϋπολογισμό
ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις ΗΠΑ σε Τουρκία S400: Tο Κογκρέσο ενέκρινε τον αμυντικό προϋπολογισμό

Κυρώσεις ΗΠΑ σε Τουρκία S400: Ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2021 προβλέπει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία

Κυρώσεις ΗΠΑ σε Τουρκία S400: Tο Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε τον αμυντικό προϋπολογισμό για το 2021 όπου προβλέπει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, εντός 30 ημερών από την ψήφισή του. Συγκεκριμένα 84 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου και 13 ψήφισαν εναντίον. Το νομοσχέδιο θα σταλεί τώρα στον Λευκό Οίκο για υπογραφή από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ με πιθανότερο ενδεχόμενο το βέτο. Το σχέδιο προβλέπει την υποχρέωση επιβολής κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, όπως και χρηματοδότηση έργων στη Σούδα αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, προβλέπεται και η ανάδειξη της σημασίας της Ανατολικής Μεσογείου.

Το σχέδιο Αμερικανικού Αμυντικού προϋπολογισμού για το έτος 2021 το οποίο υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (553 υπέρ και 78 κατά) από την Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων και αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα από την Αμερικανική Γερουσία. Το σχέδιο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εντός 30 ημερών από την ψήφιση του κυρώσεων CAATSA. Η εν λόγω διάταξη ουσιαστικά αφαιρεί από τον Πρόεδρο της χώρας τη δυνατότητα να αποφασίσει εκείνος τη χρονική στιγμή επιβολής των κυρώσεων αυτών.

Θα αλλάξει θέση ο Τραμπ;

Ωστόσο, αμερικανικά μέσα επικαλούμενα πηγές εξοικειωμένες με το ζήτημα, συμπεριλαμβανομένου ενός Αμερικανού αξιωματούχου, αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έδωσε την “ευλογία” του για τις κυρώσεις. Αξιωματούχους των ΗΠΑ είπε ότι ένας από τους λόγους που ο Τραμπ ήταν τελικά πρόθυμος να προχωρήσει στις κυρώσεις της Τουρκίας ήταν να “αποσυνδέσει” το ζήτημα από το νομοσχέδιο NDAA, το οποίο περιλαμβάνει την συγκεκριμένη διάταξη που θα απαιτούσε από αυτόν να επιβάλει μέτρα στην Άγκυρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο Τραμπ μπορεί να αποφύγει να μοιάζει πως “πιέζεται το χέρι του”, είπε ο αξιωματούχος. Πάντως, ο Λευκός Οίκος δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι η θέση του Τραμπ δεν έχει αλλάξει. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος θα έχει 10 ημέρες – μείον τις Κυριακές – για να εκδώσει βέτο, να το υπογράψει ή να επιτρέψει να γίνει νόμος χωρίς την υπογραφή του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις