Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Περιβάλλον ΕΕ: Σημαντικό βήμα για τον περιορισμό των εκπομπών CO2
ΚΟΣΜΟΣ

Περιβάλλον ΕΕ: Σημαντικό βήμα για τον περιορισμό των εκπομπών CO2

Περιβάλλον ΕΕ: Μέχρι το 2030 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Περιβάλλον ΕΕ: Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν σήμερα σε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του μηδενισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε ο περιορισμών των εκπομπών κατά 55% έως το 2030. Μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν δήλωσε πως «η σημερινή συμφωνία μας βάζει ξεκάθαρα στο μονοπάτι για κλιματική ουδετερότητα το 2050». Υπενθυμίζεται ότι ο μέχρι σήμερα στόχος ήταν η μείωση κατά 40%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Η νέα στοχοθεσία αναμένεται να παρουσιαστεί στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα που ξεκινά το Σάββατο, συνοδευόμενη από ανάλογες δεσμεύσεις των ΗΠΑ και της Κίνας.

Οι συγκεκριμένες ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο του περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι τα τέλη του αιώνα, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία του Παρισίου. Παρόλο που ο χρόνος φαντάζει αρκετός, στην πραγματικότητα το χρονικό περιθώριο είναι στενό, καθώς η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά 1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, μια μεταβολή που αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Στόχος είναι να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι τα τέλη του αιώνα, όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού.

Η χρυσή τομή

Το όριο του 55% υποκρύπτει μια αντίθεση και διχογνωμία ανάμεσα στον βορρά και τον νότο της Ευρώπης ή καλύτερα ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές και εξαρτημένες ακόμα από τον λιγνίτη χώρες. Η Πολωνία, για παράδειγμα, απειλούσε να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις, επιμένοντας στη μη μείωση της διάθεσης κονδυλίων από την ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα ως βοήθεια προσαρμογής για τις φτωχότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ζητούσε επίσης εγγυήσεις ότι τα όρια εκπομπής που πρόκειται να θέσουν οι Βρυξέλλες για ορισμένες ενεργοβόρες βιομηχανίες θα πρέπει να εξαρτώνται από το ακαθάριστο εθνικό προϊόν –κάτι που θα σήμαινε ότι οι φτωχότερες χώρες θα πρέπει να μειώσουν λιγότερο τις εκπομπές. Τελικά, η συμφωνία ανέβαλε τεχνηέντως τη συζήτηση για τις πολωνικές απαιτήσεις, δεσμευόμενη για μια μελλοντική αντιμετώπιση των σχετικών ανισορροπιών το 2021.

Επενδύσεις 350 δισ. ευρώ τον χρόνο

Η απόφαση της ΕΕ για το κλίμα αναμένεται να επιταχύνει τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και εκτιμάται ότι θα απαιτήσει επενδύσεις στον ενεργειακό κλάδο ύψους 350 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά έτος για μια δεκαετία. Ο στόχος του 55% μπορεί να θεωρείται οριστικός, θα πρέπει όμως να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πίεζε για μείωση 60%.

Δείτε ακόμη

«Μoney makes the vaccines go around»
Παιδική ηλικία χωρίς άλλα παιδιά: Μια γενιά που μεγαλώνει σε καραντίνα
«Προσωπικότητες της χρονιάς» Μπάιντεν – Χάρις

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις