Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν Σύνοδος Κορυφής: Θριαμβολογεί ο Τούρκος πρόεδρος
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν Σύνοδος Κορυφής: Θριαμβολογεί ο Τούρκος πρόεδρος

Ερντογάν Σύνοδος Κορυφής: «Τα δικαιώματά μας πρέπει να μας δοθούν. Υπάρχουν τώρα πολλά δικαιώματα που τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να δώσουν στην Τουρκία»

Ερντογάν Σύνοδος Κορυφής: Τα εύσημα απέδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομάδα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις οποίες αποκαλεί «λογικές». Οι χώρες αυτές όπως είπε απέτρεψαν προσπάθειες εναντίον της Τουρκίας ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επόμενη Σύνοδο που θα γίνει τον Μάρτιο λέγοντας πως ούτε τότε θα παρθούν αποφάσεις που θα βλάψουν την Τουρκία.

«Τα δικαιώματά μας πρέπει να μας δοθούν. Υπάρχουν τώρα πολλά δικαιώματα που τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να δώσουν στην Τουρκία» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφους. «Λογικές χώρες στην ΕΕ απέτρεψαν αυτό το παιχνίδι επιδεικνύοντας θετική στάση». Μάλιστα μιλώντας σε αξιωματούχους του ΑΚ, υποστήριξε πως ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ θα είναι καταστροφικό και για τις δύο μεριές. Παράλληλα, κάλεσε τους πολιτικούς των ΗΠΑ και της ΕΕ να σταματήσουν να δημιουργούν ένα αντιτουρκικό λόμπι και πως όσα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί μπορόυν να επιληθούν.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου

Το Ευρωπαϊκό συμβούλιο παρέπεμψε τις όποιες πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία για τον Μάρτιο του 2021, που χρονικά θα συμπίπτει με την επέτειο της επανάστασης του 1821. Η Σύνοδος κατέληξε σε μια συμφωνία που χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές ως μια «ισχυρή προειδοποίηση». Οι διαπραγματεύσεις που κράτησαν όλη τη νύχτα, οι ”27” κατέληξαν τελικά σε συμφωνία ως προς το τελικό κείμενο για το ενδεχόμενο κυρώσεων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να ετοιμαστούν για κυρώσεις προς την Άγκυρα με τον αστερίσκο όμως ότι οι όποιες συζητήσεις θα γίνουν το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο.

Το Ευρωπαϊκό συμβούλιο σε ανακοίνωσή του εγκαλεί την Τουρκία για παράνομες ενέργειες καθώς και για την προκλητική της στάση εναντίον κάποιων κρατών-μελών της ΕΕ. Μάλιστα κάλεσε τον ύπατο εκπρόσωπο της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ να υποβάλει έκθεση αναφορικά με τις πολιτικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας με σκοπό να εξεταστούν, το αργότερο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021. Αξίζει δε, να σημειωθεί πως ξένα ΜΜΕ ερμηνεύοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, τονίζουν πως ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις στην Τουρκία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις