Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / AstraZeneca – Ρωσία: Κλινικές δοκιμές με συνδυασμό εμβολίων
ΚΟΣΜΟΣ

AstraZeneca – Ρωσία: Κλινικές δοκιμές με συνδυασμό εμβολίων

AstraZeneca - Ρωσία: Οι δοκιμές θα γίνουν σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω

AstraZeneca – Ρωσία: Μία νέα συνεργασία στη μάχη κατά του κορονοϊού  έγινε σήμερα γνωστή. Η AstraZeneca και η Ρωσία θα ξεκινήσουν κοινές κλινικές δοκιμές, στις οποίες θα συνδυάζονται τα εμβόλιά τους κατά της Covid-19. Όπως αναφέρει το παράρτημα της AstraZeneca στην Ρωσία: «Ανακοινώνουμε πρόγραμμα κλινικών δοκιμών για να αξιολογήσουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού του ASD1222, που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και του Sputnik V, που αναπτύχθηκε από τον ερευνητικό εργαστήριο Gamaleya». Παράλληλα, διευκρινίζεται πως οι δοκιμές θα γίνουν σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Από την πλευρά τους οι Ρώσοι επιστήμονες θεωρούν ότι ο συνδυασμός των δύο εμβολίων είναι πιθανόν να αυξήσει κατά πολύ την αποτελεσματικότητά τους.

Το Gamaleya Institute έχει αναπτύξει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Τον περασμένο μήνα είχε προτείνει μέσω του Twitter στην AstraZeneca αυτό το εγχείρημα, με βάση την υπόθεση ότι ενδεχομένως η χρήση δύο δόσεων από δύο εμβόλια θα είναι αποτελεσματικότερη από την χορήγηση δύο δόσεων του ιδίου εμβολίου. Να υπενθυμίσουμε ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έδειξε μέση αποτελεσματικότητα 70,4% σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες της φάσης 3, χωρίς να εμφανίζει σοβαρές επιπλοκές για τους εθελοντές.

Τι έδειξε η μελέτη

Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το ελάχιστο όριο του 50% που έχει οριστεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του υποψηφίου εμβολίου ήταν 62% για όσους έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις και 90% σε μια υποομάδα των συμμετεχόντων όπου σε δοκιμές έλαβαν μισή και πλήρη δόση.

Λιγότερο από το 6% των συμμετεχόντων σε δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβαν σχήμα χαμηλότερης δόσης και κανένας από αυτούς δεν ήταν ηλικίας άνω των 55 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε ηλικιωμένους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο COVID-19.

Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πρέπει να κάνουν ακόμη περισσότερες προσπάθειες για να επιβεβαιώσουν εάν το εμβόλιο μπορεί να είναι 90% αποτελεσματικό, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet, πιθανώς επιβραδύνοντας την πιθανή διάθεσή του για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις