Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αλ Κάιντα: Εκτός φυλακής ο Αντέλ Αμπντούλ Μπάρι
ΚΟΣΜΟΣ

Αλ Κάιντα: Εκτός φυλακής ο Αντέλ Αμπντούλ Μπάρι

Αλ Κάιντα: Στο Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεψε ο επονομαζόμενος εκπρόσωπος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, μετά την απελευθέρωσή του από φυλακές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Αλ Κάιντα: Ο Αντέλ Αμπντούλ Μπάρι, ο επονομαζόμενος και εκπρόσωπος του Οσάμα Μπιν Λάντεν αποφυλακίστηκε πρόσφατα από τις αμερικανικές φυλακές μετά από 21 χρόνια εγκλεισμού. Τον περασμένο Οκτώβριο, οι αμερικανικές αρχές ενέκριναν την απελευθέρωση του Μπάρι, αφού εξέτισε 21 χρόνια φυλάκισης από τα 25 που του είχαν επιβληθεί. Επίσης, ανώτερος δικαστικός στη Νέα Υόρκη έκρινε ότι κατά τον εγκλεισμό του διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο να προσβληθεί από κορονοϊό. Αμέσως μετά την απελευθέρωσή του ο Μπάρι απελάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα ζητήματα που σχετίζονται με την επιστροφή και την επανεγκατάστασή του στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναλάβει η βρετανική υπηρεσία ασφαλείας MI5 και η αντιτρομοκρατική.

Σύμφωνα με το BBC, το 1998, ο Μπάρι εκπροσωπώντας την ηγεσία της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη, ήταν αυτός που είπε στους δημοσιογράφους ότι η τρομοκρατική οργάνωση είχε βομβαρδίσει πρεσβείες των ΗΠΑ στην ανατολική Αφρική και ειδικότερα στην Κένυα και την Τανζανία. Η τρομοκρατική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, τον Αύγουστο του 1998. Πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ναϊρόμπι και στο Νταρ Ες Σαλάμ, τις έως τότε μεγαλύτερες επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων.

Αλ Κάιντα: Η σύλληψη του Μπάρι

Το 1999, οι ντετέκτιβ της Σκότλαντ Γιάρτ συνέλαβαν τον Μπάρι για συνέργεια σε επιθέσεις κατά πρεσβειών. Μετά από μεγάλη διαμάχη για την έκδοση του Μπάρι και άλλων υπόπτων στη Βρετανία, το 2012 οδηγήθηκε στις ΗΠΑ. Κατά τη δίκη του στο Μανχάταν, ομολόγησε ότι βοήθησε στον σχεδιασμό των βομβαρδισμών και ότι έστελνε μηνύματα από δημοσιογράφους στον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Επίσης ήταν εκείνος που έστειλε φαξ σε διάφορους οργανισμούς για την ανάληψη της ευθύνης των τρομοκρατικών επιθέσεων για λογαριασμό της Αλ Κάιντα.

Δείτε ακόμη

«Μoney makes the vaccines go around»
Παιδική ηλικία χωρίς άλλα παιδιά: Μια γενιά που μεγαλώνει σε καραντίνα
«Προσωπικότητες της χρονιάς» Μπάιντεν – Χάρις

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις