Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ενημέρωση για κορονοϊό: Καμπανάκι για Θεσσαλονίκη και Δυτική Αττική
ΕΛΛΑΔΑ

Ενημέρωση για κορονοϊό: Καμπανάκι για Θεσσαλονίκη και Δυτική Αττική

Ενημέρωση για κορονοϊό: Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, έκανε μια πρόβλεψη, με βάση τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα, λέγοντας ότι τα Χριστούγεννα θα έχουμε 300 ασθενείς στις ΜΕΘ.

Ενημέρωση για κορονοϊό: Τα κρούσματα ση χώρα μας παρά τις πέντε βδομάδες με lockdown δε λένε να πέσουν κάτω από 1000. Σήμερα ανακονώθηκαν 1395 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τους διασωληνωμένους να είναι 583, ενώ τέλος είχαμε 102 θανάτους σε μια μέρα. Στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό πήραν μέρος ο Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, έκανε μια πρόβλεψη, με βάση τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα, λέγοντας ότι τα Χριστούγεννα θα έχουμε 300 ασθενείς στις ΜΕΘ. «Το χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε ήταν η σταθεροποίηση επιτέλους των πιο σκληρών δεικτών της πανδημίας, δηλαδή των ημερήσιων νέων διασωληνώσεων και των θανάτων» τόνισε η καθηγήτρια.

«Ταυτόχρονα συνεχίζεται η μείωση των νέων κρουσμάτων κάθε μέρα και έτσι πλέον ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών των νέων κρουσμάτων είναι 1.500 νέα κρούσματα την ημέρα ενώ αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία μας, έχουμε περίπου γύρω στις 320 νέες εισαγωγές κάθε μέρα ενώ πριν από δύο εβδομάδες είχαμε 450 νέες εισαγωγές την ημέρα». «Επίσης, την τελευταία εβδομάδα είχαμε σχετικά λιγότερα κρούσματα σε συνανθρώπους μας ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών γεγονός ευοίωνο γιατί η σοβαρή νόσηση αλλά και η απώλεια της ζωής σχετίζεται με τη μεγάλη ηλικία» ανέφερε χαρακτηριστά. Ενώ έδωσε και μια νότα αισιοδοξίας λέγοντας πως τα μέτρα, αν και μας ταλαιπώρησαν έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

Η παράταση των περιορισμών

Η κ. Παπαευγγέλου εστίασε και στην ανάγκη τόσο της τήρησης αλλά και της παράτασης των μέτρων διευκρινίζοντας ότι «δύο είναι οι βασικοί λόγοι που προβληματίζουν την Επιτροπή μας και μας εμποδίζουν να συστήσουμε άρση των μέτρων, κάτι που φυσικά όλοι μας θα θέλαμε για την περίοδο των εορτών». «Πρώτον η ιδιαίτερα ψηλή πληρότητα των ΜΕΘ, ακόμα και σήμερα. Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ covid ήταν 82% στην επικράτεια, και 77% και 91% αντίστοιχα στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη» ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

«Ο δεύτερος λόγος είναι ο μεγάλος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι σήμερα έχουμε περισσότερα από 6.000 ενεργά κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία» προσέθεσε.

Οι δηλώσεις Μαγιορκίνη

Ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι πλέον θα ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ για τις τιμές της προηγούμενης εβδομάδας καθώς μέρα με την ημέρα αλλάζει σημαντικά.

Όσον αφορά την Θεσσαλονίκη είπε ότι η δασπορά της νόσου μειώνεται αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει μεγάλο. Για να πέσει στα επίπεδα της Αττικής θα πρέπει να καταγράφονται ημερησίως 80 κρούσματα σημείωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις