Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άνοιγμα σχολείων Γώγος: «Τίποτα δεν είναι δεδομένο»
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ

Άνοιγμα σχολείων Γώγος: «Τίποτα δεν είναι δεδομένο»

Άνοιγμα σχολείων Γώγος: O καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα  δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στις 7 Ιανουαρίου,

Άνοιγμα σχολείων Γώγος: Τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος. Ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα  δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στις 7 Ιανουαρίου, ενώ ήταν κάθετα αντίθετος με το πλήρες άνοιγμα των εκκλησιών. «Τίποτα δεν είναι δεδομένο, εξαρτάται απ’ ό,τι θα βλέπουμε για τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. Πάμε εβδομάδα – εβδομάδα, μέρα – μέρα, υπάρχει καμπύλη, αλλά φαίνεται ότι θα είναι μια βασανιστική πορεία» τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, προειδοποιώντας πως «με το παραμικρό μπορούμε να έχουμε τρίτη επιδείνωση», ενώ όσον αφορά στις εκκλησίες ξεκαθάρισε ότι δε γίνεται να ανοίξουν πλήρως. «Με κανέναν τρόπο δεν γίνεται να διακυβευτεί η δημόσια υγεία θα περιμένουμε, είναι νωρίς, αν χρειαστούν κάποιες παραχωρήσεις θα το δούμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21:00, τονίζοντας πως πρέπει να συνεχιστεί μετά τις 9 το βράδυ ακόμα και στις γιορτές. «Με δεδομένη τη διασπορά στην κοινότητα δεν μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση. (Η πανδημία) μπορεί να ξαναφουντώσει. Η εισήγησή μας ήταν να μην αυξηθεί η κινητικότητα μπορούν να ανοίξουν μικροπράγματα, με επιτήρηση, όπως μικρά βιβλιοπωλεία με ηλεκτρονικές παραγγελίες. Ανοιχτή πόρτα μαγαζιού με τίποτα, δεν είναι δυνατό να δούμε τέτοιες σκηνές», υπογράμμισε ο κ. Γώγος. «Υπάρχει ακόμα διασπορά, θα είναι παρά πολύ δύσκολο με εξαντλημένο προσωπικό γεμάτα νοσοκομεία και κουρασμένο κόσμο» να υπάρχει τρίτη επιδείνωση εξήγησε. «Το ποτήρι είναι γεμάτο, το δεύτερο ξεχείλισμα δε θα γίνει ανεκτό».

«Καλύτερα νούμερα»

Ωστόσο ο κ.Γώγος εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με τα νούμερα. «Μετά τις γιορτές, πιστεύω ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα μπορούμε να δούμε καλύτερα νούμερα… Τουλάχιστον 30 – 40% ελεύθερες κλίνες στο ΕΣΥ αυτό είναι κάλο ‘’μαξιλάρι’’», δήλωσε και στη συνέχεια πρόσθεσε:  «Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη μη περαιτέρω αύξηση της κινητικότητας, είναι προβληματική ακόμα η κατάσταση, υπάρχει σημαντική βελτίωση στους αριθμούς των νοσούντων και στις εισαγωγές, 20% με 30% αλλά στη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία». Τέλος, ο Χαράλαμπος Γώγος απηύθυνε νέα δραματική έκκληση στους πολίτες:

«Ο κόσμος έχει χαλαρώσει πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει κι ο ίδιος κι οι γύρω του να υποστούν σοβαρό χτύπημα υγείας από τον ιό… Όλοι να δουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και να προφυλαχτούν οι ίδιοι».

«Υπάρχουν συμπληγάδες, μια δύσκολη ισορροπία, κουρασμένος κόσμος, επιχειρήσεις που φυτοζωούν, εμείς προσπαθούμε να σώσουμε υγειονομικά το θέμα η κυβέρνηση να αφήσει κάποιες χαραμάδες οικονομικά», παραδέχθηκε.

Έρχονται οι ανακοινώσεις

Να υπενθυμίσουμε πως σήμερα Παρασκευή θα γίνει γνωστό το ποια ανακοινωθεί ποια καταστήματα θα ανοίξουν πριν από τις γιορτές με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, και ποια θα παραμείνουν κλειστά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας θα εκθέσει από κοινού με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, το σχέδιο της κυβέρνησης για τη λειτουργία της αγοράς μέχρι τις γιορτές στις 11:00.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις