Άνοιγμα εκκλησιών πότε: Πώς θα λειτουργήσουν

ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα εκκλησιών πότε: Πώς θα λειτουργήσουν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Θεοδωρίδου

Άνοιγμα εκκλησιών πότε: Τι αποφάσισε η κυβέρνηση για τις εκκλησίες ενόψει Χριστουγέννων

11.12.2020 | 16:21

Άνοιγμα εκκλησιών πότε: Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που πραγματοποιήσαν από κοινού ο Στέλιος Πέτσας με τον Άδωνι Γεωργιάδη ανακοινώθηκε και το πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες κατά την εορταστική περίοδο. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το άνοιγμα των εκκλησιών για τους πιστούς θα γίνει μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.  Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ανέφερε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη η Ιερά Σύνοδος

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό συνέρχεται, μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 164ης Συνοδικής Περιόδου. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί το άνοιγμα των εκκλησιών τα Χριστούγεννα.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει, προκειμένου να ασχοληθεί με τα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως και να τοποθετηθεί επί των ανακοινώσεων της Πολιτείας ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου.

«Δώρο άδωρο»

Η ανακοίνωση των μέτρων που αφορά στις εκκλησίες  προκάλεσε αντιδράσεις και ερωτηματικά στους κόλπους της Εκκλησίας. «Καλύτερα να παραμείνει η κατάσταση ως έχει» λένε κάποιοι Ιεράρχες, δηλαδή να κάνουν οι ιερείς μόνοι τους τις λειτουργίες με κλειστές πόρτες, ενώ αρκετοί αναρωτιούνται γιατί επιλέχθηκε ο αριθμός εννέα και όχι ένας αριθμός πιστών ανάλογα με τα τετραγωνικά της κάθε Εκκλησίας. «Είναι δυνατό να εισέλθουν μόνο 9 πιστοί στην Μητρόπολη Αθηνών, στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών ή τον ‘Αγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης» είπε στο protothema.gr Ιεράρχης ο οποίος αναρωτήθηκε ότι την ίδια ώρα σε ένα μικρό χωριό από τους 15 κατοίκους θα πάνε οι 9 στην Εκκλησία και μετά θα κλείσει η πόρτα.

Ένα ακόμα θέμα που βάζουν οι ιερείς είναι το θέμα της ευθύνης της εισόδου των πιστών στους ναούς. Ερωτήματα του τύπου ποιος θα κάνει την επιλογή των εννέα πιστών ή ποιος θα ελέγχει την είσοδο απασχολούν τους ιερείς όλων των Μητροπόλεων, από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι ανακοινώσεις.

Exit mobile version