Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Ιταλία – ποδόσφαιρο: Θρήνος για τον Ρόσι
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ιταλία – ποδόσφαιρο: Θρήνος για τον Ρόσι

Ιταλία - ποδόσφαιρο: Ο θρυλικός στράικερ της σκουάντρα ατζούρα έσβησε πρώρα, σε ηλικία μόλις 64 ετών

Ιταλίαποδόσφαιρο: Θρήνος για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο! Έφυγε από την ζωή ο Πάολο Ρόσι. Ο σπουδαίος Ιταλός επιθετικός άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 64 ετών νικημένος από τον καρκίνο. Βυθίστηκε έτσι και πάλι σε θλίψη η γειτονική χώρα αλλά και ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης. Ο Ρόσι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Ιταλούς σκόρερ, αποτελώντας τον ήρωα της «σκουάντρα ατζούρα» στο μουντιάλ του 1982 για τα κατορθώματα του και τα «χρυσά» του γκολ.

Ο Πάολο Ρόσι γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1956, στο Πράτο της Τοσκάνης. Ο ‘Παμπλίτο’, όπως ήταν το παρατσούκλι του, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Γιουβέντους. Όμως, το επαγγελματικό του ντεμπούτο έγινε στην Κόμο, όπου και είχε δοθεί δανεικός από τους «μπιανκονέρι». Ο Ρόσι αντιμετώπισε πολλά προβλήματα και οι συνεχείς τραυματισμοί δεν του επέτρεπαν να ξεδιπλώσει το ταλέντο του.

paolo rossi socrates world cup squadra azzura

Ιταλία – ποδόσφαιρο: Μάτωσε τα δίχτυα

Τότε, ήρθε η Βιτσέντζα. Ο ‘Παμπλίτο’ επανήλθε από τα προβλήματα, που τον ταλαιπωρούσαν και πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις. Το «δολοφονικό» του ένστικτο μίλησε και «μάτωσε» τα αντίπαλα δίχτυα, σκοράροντας 60 γκολ σε 94 αναμετρήσεις. Ακολούθησε ένα σύντομο πέρασμα στην Περούτζια, όπου πέτυχε 13 γκολ σε 28 παιχνίδια. Μάλιστα, αγωνίστηκε με την Εθνική Ιταλίας στο Μουντιάλ του 1978, όπου και συστήθηκε στο ευρύ κοινό ως ένας ταλαντούχος επιθετικός, σκοράροντας  3 και μοιράζοντας 3 ασσίστ.

Τις εξαιρετικές του εμφανίσεις ακολούθησε ένα σκάνδαλο, που λίγο έμελλε να του στοιχίσει την καριέρα. Το όνομα του ενεπλάκη σε μια υπόθεση στημένων αγώνων και η τιμωρία ήταν εξοντωτική για τον ίδιο. Καθώς, αποκλείστηκε από όλες τις διοργανώσεις για δύο χρόνια. Εκεί ήρθε και η επιστροφή του στο Τορίνο για την Γιουβέντους!

Με τους «μπιανκονέρι» πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, κατακτώντας τα πάντα! Με την Γιουβέντους στέφθηκε πρωταθλητής Ιταλίας δύο φορές (1981-82, 1983-84), κυπελλούχους Ιταλίας (1982-83). Επίσης, κατέκτησε το κύπελλο Πρωταθλητριών (1984-85), το κύπελλο Κυπελλούχων (1983-84) και το ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ (1984). Ενώ, πήρε και το βραβείο του πρώτου σκόρερ του Καμπιονάτο το 1984.

paolo rossi death squadra azzura final germany world cup

Ιταλία – ποδόσφαιρο: Μίλαν, Βερόνα και το χρυσό μουντιάλ

Μετά την Γιουβέντους ακολούθησαν οι Μίλαν (2 γκολ, 20 συμμ.) και Βερόνα (4 γκολ, 20 συμμ.) πριν κλείσει την καριέρα του σε ηλικία μόλις 32 ετών. Το σίγουρο είναι, πως ο Ρόσι άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με τις εμφανίσεις του στην Εθνική Ιταλίας, όπου αποτέλεσε τον ήρωα της χώρας το 1982.

Ο προπονητής της «σκουάντρα ατζούρα», Ένζο Μπεαρζότ, τον εμπιστεύτηκε παρά την αγωνιστική του απραξία (λόγω του σκανδάλου) και εκείνος τον λύτρωσε. Ο Ρόσι πήρε από το χέρι την Εθνική Ιταλίας και την οδήγησε στην κορυφή του κόσμου με τις καταπληκτικές εμφανίσεις του και τα σπουδαία γκολ του.

Το ξεκίνημα στην διοργάνωση δεν ήταν το καλύτερο δυνατό για την Ιταλία, αφού σε έναν όμιλο με Πολωνία, Καμερούν και Περού προκρίθηκαν έχοντας σκοράρει παραπάνω γκολ από τους Καμερουνέζους. Ακολούθησαν Αργεντινή και Βραζιλία…

Απέναντι στην «Αλμπισελέστε» των Κέμπες-Μαραντόνα η Ιταλία επικράτησε 2-1. Ενώ, ακολούθησε το παιχνίδι απέναντι στην «Σελεσάο», όπου ο Πάολο Ρόσι πήρε το «όπλο» του και με χατ τρικ  οδήγησε την «σκουάντρα ατζούρα» στην επόμενη φάση. Στον ημιτελικό αντιμετώπισαν την Πολωνία και ο Ρόσι με δύο προσωπικά του γκολ έστειλε την Ιταλία στον Τελικό της διοργάνωσης.

Ιταλία – ποδόσφαιρο: Ο τελικός του ‘Παμπλίτο’

Στον τελικό της Μαδρίτης (11/7/82), η Ιταλία αντιμετώπισε την Δυτική Γερμανία σε ένα κατάμεστο «Μπερναμπέου» (90.000 θεατές). Ο Πάολο Ρόσι άνοιξε το σκορ και η «σκουάντρα ατζούρα» επικράτησε 3-1 των Γερμανών. Έτσι, κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο και ο Πάολο Ρόσι, έγινε ο ‘Παμπλίτο’ όλων των Ιταλών. Το όνομα του μπήκε για πάντα στο πάνθεον του ποδοσφαίρου, πετυχαίνοντας κάτι σπουδαίο. Πιο συγκεκριμένα, ο Ρόσι μαζί με τους Γκρανίτσα (1962) και Κέμπες (1978) είναι οι μόνοι, που έχουν κατακτήσει όλα τα τρόπαια σε ένα Μουντιάλ (κύπελλο, χρυσό παπούτσι και χρυσή μπάλα του παγκοσμίου κυπέλλου).

Το 1982 ήταν η χρονιά του Ρόσι… αφού τα κατορθώματα του με την φανέλα της Ιταλίας του  προσέφεραν την παγκόσμια αναγνώριση. Μάλιστα, εκείνη την σεζόν κατέκτησε και την Χρυσή Μπάλα, ως μια ανταμοιβή των εμφανίσεων του. Ο Παμπλίτο μπορεί να άφησε την τελευταία του πνοή και να «έφυγε». Όμως, θα συνεχίσει να σκοράρει και στον ουρανό, παρέα με άλλους σπουδαίους του αθλήματος. Το σίγουρο είναι, ότι θα τον θυμόμαστε για πάντα! Ciao Pablito!

Δείτε ακόμη:

Εκδικάστηκε η “πολυϊδιοκτησία”, υπομνήματα από 16/12
“Επανέναρξη του βόλεϊ γιατί καταστρέφεται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα”
Ο Ανσαριφάρντ για την επόμενη μέρα της ΑΕΚ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις