Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κυρώσεις στην Τουρκία: Τι αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της ΕΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις στην Τουρκία: Τι αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της ΕΕ

Κυρώσεις στην Τουρκία: Όπως αναφέρει το Reuters στο προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι «η Ε.Ε θα επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα άτομα και εταιρείες από την Τουρκία που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Κυρώσεις στην Τουρκία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκληραίνει περισσότερο τη στάση της απέναντι στην Τουρκία. Όπως αναφέρει το Reuters στο προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων που συζητείται σήμερα σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων ενόψει της Συνόδου Κορυφής, αναφέρεται ότι «η Ε.Ε θα επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα άτομα και εταιρείες από την Τουρκία που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Οι διαπραγματεύσεις για τη δισέλιδη δήλωση συνεχίζονται, με την Ελλάδα και την Κύπρο να εκτιμούν ότι τα βήματα αυτά δεν είναι αρκετά, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το πρακτορείο. Σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης εφόσον υπάρξει συμφωνία, οι 27 ηγέτες της  ΕΕ θα «προχωρήσουν σε πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής.

Από εκεί και πέρα οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν περισσότερες επιλογές για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία τον Μάρτιο, αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί και η χώρα του Ερντογάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στη Μεσόγειο με τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η ελληνική πλευρά ζητά γραπτή εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο να επισημοποιήσει την πρόσθετη λίστα κυρώσεων που είχε παρουσιάσει προφορικά τον Αύγουστο». Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχίζει αύριο και εκτός των ευρωτουρκικών σχέσεων θα συζητηθούν τα ζητήματα της συμφωνίας με τη Μεγάλη Βρετανία για το Brexit αλλά και το βέτο Πολωνίας και Ουγγαρίας για το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις