Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβόλιο κορονοϊός Βρετανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο κορονοϊός Βρετανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εμβόλιο κορονοϊός Βρετανία: Επιστήμονες από τη Βρετανία προσπαθούν να ρίξουν φως σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Εμβόλιο κορονοϊός Βρετανία: Το τελευταίο διάστημα ο πλανήτης ζει στους ρυθμούς των εμβολίων κατά του κορονοϊού, με στόχο να δοθεί πια τέλος στον εφιάλτη της πανδημίας. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετά ερωτήματα τα οποία ταλανίζουν τους πολίτες σχετικά με τους εμβολιασμούς. Έτσι δύο επιστήμονες από τη Μεγάλη Βρετανία, ο Δρ. Μάικ Τίντεσλι από το Scientific Pandemic Influenza Group και ο Δρ. Κάβε Ασάντι, ιατρός και λέκτορας στο Imperial College του Λονδίνου, προσπάθησαν να ρίξουν λίγο φως στα φλέγοντα ζητήματα που προκύπτουν ενόψει της έναρξης μαζικών εμβολιασμών και στα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Πώς θα γνωρίζω πότε και πού θα κάνω το εμβόλιο;

Οι πρώτοι εμβολιασμοί, τουλάχιστον στη Μεγάλη Βρετανία, γίνονται σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω που έχουν κανονίσει ραντεβού σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, καθώς και σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορoνοϊού. Όπως υπογραμμίζει ο Δρ. Ασάντι «δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα εκτός από αναμονή. Οι αρμόδιες αρχές του συστήματος υγείας θα σας ενημερώσουν πότε είναι η σειρά σας να κάνετε το εμβόλιο».

Υπάρχει τρόπος να εμβολιαστώ νωρίτερα αν δεν ανήκω στις ομάδες πρώτης προτεραιότητας;

Προς το παρόν όχι. Στη Μεγάλη Βρετανία το εμβόλιο είναι διαθέσιμο μόνο από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει εάν αργότερα διατεθούν εμβόλια και σε ιδιωτικές κλινικές.

Θα υπάρξουν συμπτώματα μετά το εμβόλιο;

Στην τρίτη φάση των δομικών, μερικοί άνθρωποι παρουσίασαν ήπια συμπτώματα όπως πυρετό ή πόνο στο χέρι. «Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο με τα εμβόλια, αλλά τα συμπτώματα εξαφανίζονται μετά από μερικές ημέρες», λέει ο Δρ. Τίντεσλι.

Μπορώ να νοσήσω από Covid-19 μετά το πρώτο εμβόλιο;

«Ναι», σύμφωνα με τον Δρα Ασάντι «αλλά οι κίνδυνοι μειώνονται με την πάροδο του χρόνου μετά τον εμβολιασμό. Χρειάζεται χρόνος για το σώμα να αναπτύξει ανοσία. Η αποτελεσματικότητα 95% που αναφέρθηκε για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech παρουσιάστηκε περίπου επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση».

Μόλις λάβω και τη δεύτερη δόση του εμβολίου σημαίνει ότι μπορώ να επισκεφτώ και να αγκαλιάσω τους ηλικιωμένους γονείς μου;

Πρέπει να συνεχίσετε να λαμβάνετε προφυλάξεις, υπογραμμίζει ο Δρ. Τίντεσλι. «Το εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε ακόμα να κολλήσετε τον ιό αν και στους περισσότερους ανθρώπους δεν θα συμβεί. Και αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να παραβιάζετε τυχόν περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν».

Το εμβόλιο θα μας προστατεύει από τη μόλυνση του ιού ή θα αποτρέπει μόνο την νόσηση;

Αυτός είναι ο «μεγάλος άγνωστος», λέει ο Δρ Τίντεσλι. «Δεν γνωρίζουμε εάν το εμβόλιο μειώνει τα συμπτώματα του ιού ή τη μετάδοσή του. Ορισμένα εμβόλια μειώνουν τα συμπτώματα και με την Covid υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πώς μπορεί να σταματήσει η μετάδοση. Ίσως το εμβόλιο να εξαλείψει τα συμπτώματα αλλά παράλληλα να υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης και συνεπώς μετάδοσης. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί»

Είναι πιθανό να βιώσω περισσότερα συμπτώματα από αυτά που θα είχα κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης;

«Πρόκειται για ένα νέο εμβόλιο, αλλά είναι απίθανο να προκαλεί συμπτώματα σημαντικά περισσότερο από άλλα εμβόλια όπως αυτό της γρίπης», λέει ο Δρ. Ασάντι.

Για πόσο καιρό θα έχω ανοσία στον κορονοϊό;

Αυτό είναι ακόμα αβέβαιο, λέει ο Δρ. Τίντεσλι «Νομίζω ότι είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι θα αναπτύξουν αντισώματα για μήνες. Αλλά είναι απίθανο να αναπτύξουν αντισώματα για πάντα, οπότε ενδέχεται να χρειάζονται επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί»

Θα εξαλείψει το εμβόλιο την Covid-19;

«Η ευρεία κάλυψη εμβολιασμού οδηγεί σε μαζική ανοσία που επιβραδύνει σημαντικά τη μετάδοση στην κοινότητα και ελπίζουμε ότι θα εξαλειφθεί σε κάποιο στάδιο», λέει ο Δρ. Ασάντι.

Μόλις εμβολιαστούν όσοι χρειάζεται θα σταματήσουμε να φοράμε μάσκες και να κρατούμε κοινωνικές αποστάσεις;

Ο Δρ. Ασάντι αναμένει μια «σταδιακή επιστροφή στην κανονική ζωή. Όσο περισσότερα άτομα εμβολιάζονται, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις