Αθήνα

°C

Δευτέρα

18

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δήμαρχος Ζακύνθου ΑΜΕΑ: Η απαράδεκτη δήλωση, η αντίδραση Μιχαηλίδου και το… “μάζεμα”
ΕΛΛΑΔΑ

Δήμαρχος Ζακύνθου ΑΜΕΑ: Η απαράδεκτη δήλωση, η αντίδραση Μιχαηλίδου και το… “μάζεμα”

Δήμαρχος Ζακύνθου ΑΜΕΑ: Ο δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης, αντέδρασε στην επιδοτούμενη πρόσληψη ΑμεΑ και ατόμων από ευπαθείς ομάδες, χαρακτηρίζοντάς τους ως «σακατεμένους»

Δήμαρχος Ζακύνθου ΑΜΕΑ: Να «τα μαζέψει» επιχείρησε ο δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τα ΑμεΑ, ισχυριζόμενος ότι οι αναφορές του «έχουν σκοπίμως παρανοηθεί και παρεξηγηθεί». Στη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης στις 20 Νοεμβρίου για την επιχείρηση Ύδρευσης και Ηλεκτρισμού Ζακύνθου (ΔΕΥΑΖ), έγινε μια συζήτηση να προσληφθούν σε αυτή μέσω ΟΑΕΔ άτομα με ευπάθειες και ΑμεΑ και ανθρώπους που είναι κοντά στη σύνταξη.

Τότε ο δήμαρχος, ο οποίος είναι και πρόεδρος όχι μόνο της συγκεκριμένης δημοτικής επιχείρησης στο νησί αλλά και όλων των υπολοίπων, αντέδρασε, λέγοντας: «Αυτό το μπάχαλο της επιχείρησης θέλεις εσύ, έτσι; Να πάρουμε επιδοτούμενους, να πάρουμε ανθρώπους άσχετους να δουλεύουν ένα διάστημα και να φεύγουν μετά, να μην έχουν επιμέτρηση, να μην έχουμε οργάνωση στο τμήμα και περιμένεις να πάμε μπροστά, έτσι;. Με επιδοτούμενους και με ανθρώπους που δεν μπορούν να δουλέψουν, σακατεμένους, θα πάει μπροστά η ΔΕΥΑΖ, έτσι; Με σακατεμένους θα πάει μπροστά η ΔΕΥΑΖ, έτσι; Με αυτούς θα πάει μπροστά η ΔΕΥΑΖ;».

Αντίδραση Μιχαηλίδου

Οι δηλώσεις του δημάρχου Ζακύνθου προκάλεσαν την οργή της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία τόνισε ότι «οι απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί για τα ΑμεΑ προσβάλλουν όποιον σκέφτεται με αυτό τον τρόπο».

«Η ενσωμάτωση των συμπολιτών μας με αναπηρία στην κοινωνική και οικονομική ζωή είναι αυτονόητο δικαίωμά τους και η εργασία είναι βασική προϋπόθεση για να το πετύχουν. Οι απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν τους προσβάλλουν στο ελάχιστο, προσβάλλουν όμως τα μέγιστα όποιον σκέφτεται με αυτό τον τρόπο. Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δουλεύουμε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ήδη στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης απασχολούνται μέσα από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για πρώτη φορά συμπολίτες μας με αναπηρίες. Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία έχουμε αποτυπώσει με σαφείς και μετρήσιμους στόχους όλες τις πολιτικές που θα ακολουθήσουμε για να κάνουμε πραγματικότητα την ισότιμη αντιμετώπισή τους στην εργασία και στην κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά στα social media η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Tα μαζεύει…

Σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι το περιστατικό συνέβη όταν οι εργαζόμενοι κατέθεσαν πρόταση να εγκριθεί πρόσληψη ατόμων ηλικίας από 55 έως και 65 ετών, με μοναδικό κριτήριο το ότι δεν είχαν συμπληρώσει τα αναγκαία ένσημα συνταξιοδότησης, και ότι ο ίδιος είπε μεν στο δημοτικό συμβούλιο για «σακατεμένους», αλλά δεν εννοούσε ΑμεΑ, αλλά άτομα μέσης ηλικίας, 60 ετών, σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο, εξαντλημένα και καταπονημένα από πολυετή εργασία. «Τόνισα ότι η επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί με άτομα ”σακατεμένα”, εννοώντας προφανώς καταπονημένα λόγω ηλικίας», ισχυρίστηκε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δημάρχου Ζακύνθου:

Οι αναφορές του Δημάρχου Ζακύνθου στην από 20.11.2020 συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΖ, σχετικά με τα άτομα με ειδικές ανάγκες, έχουν σκοπίμως παρανοηθεί και παρεξηγηθεί. Τούτο επεδίωξαν οι κ.κ. Αβράμης, Αρμένης, Αγαλιανός, συμπράττοντος και δημοσιογράφου μηνυθέντος από εμέ, για το αδίκημα της εις βάρος μου συκοφαντικής δυσφήμησης. Ο κ. Αβράμης επιμόνως αξίωνε να του δοθεί από την πρακτικογράφο η δισκέτα των πρακτικών της συνεδρίασης, με σκοπό τουλάχιστον τη δημοσιοποίηση της.

Το ότι από τις 20.11.2020 ο κ. Αβράμης, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΖ και επομένως γνώριζε το περιεχόμενο των συζητήσεων, δεν ανεφέρθη σε αυτό και τούτο έγινε μετά παρέλευση 15 ημερών, είναι ένδειξη ότι χρειάστηκε χρόνο για επεξεργασία του κειμένου. Κατά τη συνεδρίαση εγένετο πρόταση από τους εργαζόμενους να εγκριθεί πρόσληψη ατόμων ηλικίας από 55 έως και 65 ετών, με μοναδικό κριτήριο, το ότι δεν είχαν συμπληρώσει τα αναγκαία ένσημα συνταξιοδότησης τους, χωρίς να προταθεί ο αριθμός τους, η ειδικότητα και το επάγγελμα τους, ανεξαρτήτως των συγκεκριμένων αναγκών της επιχείρησης.

Επειδή τούτο το συνδύασα με τον τρόπο που έχει έως σήμερα επιλεγεί το προσωπικό της επιχείρησης και εκτίμησα, αφενός μεν την αδιαφορία του για την οικονομική κατάσταση στην όποια σήμερα αυτή ευρίσκεται και αφετέρου την οικονομική αδυναμία της επιχείρησης να του καταβάλει επιδικασθέν χρηματικό ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ως πρόσθετες αμοιβές, το οποίο δικαιούται, αντέδρασα αρνητικά στην πρόταση πρόσληψης προσωπικού, χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση των αναγκών της εταιρίας, που τελεί σε κατάσταση πτώχευσης, λογά συσσωρευμένων χρεών άνω των 13.000.00 ευρώ.

Προ της θορυβώδους και επιμονής αντίδρασης της κας Καπνίση, η οποία απρόσκλητη περευρίσκετο στη συνεδρίαση, έκρινα ότι έπρεπε να αναφερθώ στην οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και στην προοπτική και αναγκαιότητα της ανάπτυξης της, χωρίς να έχω πρόθεση να θίξω άτομα με ειδικές ανάγκες, διότι είναι φανερό ότι η πρόταση αφορούσε σε άτομα μέσης ηλικίας εξήντα ετών σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο, εξαντλημένα και καταπονημένα από πολυετή εργασία και ετονισα ότι η επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί με άτομα «σακατεμένα» εννοώντας προφανώς καταπονημένα λογά ηλικίας.

Τούτο τεκμηριώνεται από το ότι όταν μου ζητήθηκε να γίνει πρόσληψη ενός και μετέπειτα δυο ατόμων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, έκπληκτος ρωτούσα αν πρόκειται για ΑΜΕΑ, πράγμα που όταν μου το επιβεβαίωσαν αμέσως πρότεινα να τους προσλάβουμε στο Δήμο Ζακύνθου, ο όποιος έχει και την οικονομική δυνατότητα για την απασχόληση ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Όλα τα αλλά πέραν των ανωτέρω εκτεθέντων είναι απολύτως αναληθή, δολίως και σκόπιμος προσβληθέντα με σκοπό την απομάκρυνση μου από το αξίωμα του Δημάρχου, στο όποιο η παρουσία μου αποτελεί εμπόδιο εξυπηρέτησης διαπλεκόμενων συμφερόντων.

Το ότι το ΔΣ της ΔΕΥΑΖ τελικά απεδέχθη την πρόταση μου, δείχνει μια υπεύθυνη στάση η όποια είναι η μονή ελπίδα για να πάει μπροστά μια επιχείρηση, η οποία αν και είναι μονοπωλιακή, είναι υπερχρεωμένη στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, με κατεστραμμένο και απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης, με απώλειες και λαθρουδροληψιες περίπου επτά εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, με προβληματικό και ελλειμματικό κατά δέκα χιλιόμετρα δίκτυο αποχετεύσεως, με βιολογικό του οποίου το ένα τρίτο μόνο λειτουργεί, γεγονός το όποιο με αφήνει πολλές νύχτες άγρυπνο, με εκατοντάδες προμηθευτές να απαιτούν εξόφληση αξιώσεων τους, με κατασχεμένους όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς από τη ΔΕΗ, με χρέος στη νέα προμηθεύτρια ηλεκτρικής ενεργείας Voltera περίπου 800.00 ευρώ, η όποια έχει δώσει εντολή στη ΔΕΔΗΕ για τη διακοπή παροχής λεκτικού ρεύματος σε 15 γεωτρήσεις.

Η κακοδιαχείριση που έχει συντελέσει στη γενική χρεωκοπία της ΔΕΥΑΖ είναι ευθύνη και έχει θεμελιωθεί από την εποχή της προεδρίας του κ Αρμένη, ο όποιος υπήρξε κατηγορούμενος για οικονομικά εγκλήματα ελλειμμάτων σε βαθμό κακουργήματος, του οποίου το αδίκημα παράγραφε και συνέχιση από αιρετούς όπως ο κ Αβραμης επί των ημερών του οποίου το χρέος στη ΔΕΗ τριπλασιάστηκε πλησιάζοντας τα 6.000.000 ευρώ. Το ενδιαφέρον μου για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μου είναι γνωστό εμπράκτως στην τοπική κοινωνία της Ζακύνθου και δεν μου επιτρέπεται να αναφερθώ αναλυτικά.
Ο Δήμαρχος Ζακύνθου -Νικήτας Αρετάκης

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις