Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκικά drones σύλληψη: Ρώσοι δημοσιογράφοι πιάστηκαν να βιντεοσκοπούν εργοστάσιο παραγωγής
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικά drones σύλληψη: Ρώσοι δημοσιογράφοι πιάστηκαν να βιντεοσκοπούν εργοστάσιο παραγωγής

Τουρκικά drones σύλληψη: Διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία έχει προκαλέσει η σύλληψη δυο Ρώσων δημοσιογράφων από τις τουρκικές Αρχές.

Τουρκικά drones σύλληψη: Ένα κατασκοπευτικό θρίλερ με διπλωματικές προεκτάσεις λαμβάνει χώρα τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία από τη στιγμή που δύο Ρώσοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη από τις τουρκικές Αρχές. Η Άγκυρα έσπευσε να χαρακτηρίσει τους δύο συλληφθέντες κατασκόπους και τη δράση τους ύποπτη που στόχευε την παραγωγή των τουρκικών drones. Ειδικότερα, οι δυο Ρώσοι δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν προχωρήσει σε λήψη εικόνων σε εγκαταστάσεις, όπου παράγονται τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).

Πρόκειται για τα γνωστά Bayraktar, όνομα που σημαίνει «σημαιοφόρος». Τα Bayraktar δοκιμάστηκαν στο πεδίο της μάχης στο λιβυκό μέτωπο, όταν συνέδραμαν τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης του Φαγέζ αλ Σάραζ κατά των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Αλλά στο μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ η δράση των τουρκικών drones συνέβαλε καθοριστικά στη νίκη των Αζέρων επί των Αρμενίων στην έξι εβδομάδων σύγκρουση για τα αμφισβητούμενα εδάφη του Αρτσάχ, που έληξε τον περασμένο μήνα.

Τουρκικά drones σύλληψη: Η… ταυτότητα του Bayraktar

Το τουρκικό drone μπορεί να πετάει για 24 ώρες και έχει μέγιστο επιχειρησιακό βεληνεκές τα 6.000 χιλιόμετρα. Στον οπλισμό του μπορεί να φέρει τέσσερις πυραύλου πολλαπλών χρήσεων. Έχει μήκος 6,5 μέτρα και άνοιγμα φτερών 12 μέτρα. Η ταχύτητά του φτάνει τα 220 χλμ/ώρα και στοιχίζει περί τα 5 εκατομμύρια δολάρια.

Η ρωσική στάση

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι δυο πλευρές θα συνεργαστούν για την λύση του προβλήματος και θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες που δημιούργησε η δράση των δυο δημοσιογράφων. «Οι διπλωμάτες μας βρίσκονται σε επικοινωνία με την τουρκική πλευρά. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να λύσουμε το θέμα αυτό μέσω διαλόγου. Αναμένουμε και ελπίζουμε να αφεθούν ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι μας το συντομότερο» ανακοινώθηκε σχετικά.

Οι δυο δημοσιογράφοι είναι απεσταλμένοι του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου ΝΤV. Τα ίχνη των δύο δημοσιογράφων χάθηκαν την περασμένη Παρασκευή, μέχρι που έγινε γνωστή η σύλληψή τους. Το τηλεοπτικό δίκτυο στο οποίο εργάζονται είχε κάνει γνωστή την εξαφάνισή τους και είχε ζητήσει παρέμβαση της ρωσικής κυβέρνησης.

Εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ για προτεραιότητα ΗΠΑ στα εμβόλια
Η Βρετανία ανοίγει τον «χορό» των εμβολίων – Ιστορική μέρα, φουντώνει η ελπίδα
Έκκληση UNICEF για τη συγκέντρωση 2,5 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει 39 εκατ. παιδιά

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις