Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κυρώσεις Τουρκία: “Η Ελλάδα θα ζητήσει από τη Γερμανία να μην πουλήσει υποβρύχια”
ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις Τουρκία: “Η Ελλάδα θα ζητήσει από τη Γερμανία να μην πουλήσει υποβρύχια”

Κυρώσεις Τουρκία: Δημοσίευμα του Bloomberg αναλύει τις κυρώσεις που θα επιδιώξει η Αθήνα να επιβληθούν στην Άγκυρα, στη Σύνοδο Κορυφής

Κυρώσεις Τουρκία: Άρθρο για τις κυρώσεις που επιδιώκει η Ελλάδα να επιβληθούν στην Τουρκία δημοσιεύει το Bloomberg, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου. Το δημοσίευμα αναφέρεται στη δήλωση Ερντογάν ότι “η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέπει να χρησιμοποιείται ως πολιορκητικός κριός από την Κύπρο και την Ελλάδα”. Η δήλωση αυτή δημοσιεύτηκε τη στιγμή που συνεδρίαζε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με θέμα τις σχέσεις της Ευρώπης των 27 με την Τουρκία.

“Η Ελλάδα θέλει οι ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη να δώσουν στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, ”σαφή εντολή” ώστε να παρουσιάσει στοχειοθετημένα μέτρα τον επόμενο μήνα, συμπεριλαμβανομένων του εμπάργκο όπλων και της απαγόρευσης χρηματοδότησης τουρκικών τραπεζών και εταιρειών από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα” αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ η ΕΕ συντάσσεται με την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι επιφυλακτική ότι μια κλιμάκωση των κυρώσεων στην Τουρκία θα βλάψει σοβαρά τους δεσμούς με έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο και με μια χώρα στην οποία βασίζεται το μπλοκ για να σταματήσει τη μετανάστευση στη Μέση Ανατολή.

Η κυπριακή πρόταση και οι τουρκικές γεωτρήσεις

Επισημαίνοντας τα διακυβεύματα, η Ελλάδα μπορεί αυτή την εβδομάδα να απαιτήσει από τη Γερμανία να ακυρώσει μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να πουλήσει στην Τουρκία προηγμένα υποβρύχια, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση κινδυνεύει να μετατοπίσει το ισοζύγιο ισχύος σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, η ΕΕ επέβαλε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση σε δύο υπαλλήλους της Turkish Petroleum Corp ως απάντηση στις τουρκικές γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην Κύπρο. “Μια πρόταση της Κύπρου για συμπερίληψη τουρκικών οντοτήτων και προσθήκη ατόμων σε αυτήν τη μαύρη λίστα καθυστερεί από τον Ιούνιο.

Μια επιλογή για τους ηγέτες της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα είναι να προωθήσουν την κυπριακή πρόταση. Μια άλλη, είναι να συγκεκριμενοποιηθούν οι δυνατότητες για ευρύτερες, επικεντρωμένες στην οικονομία, κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που κατέθεσε ο Μπορέλ στα τέλη Αυγούστου”, σημειώνει το πρακτορείο. Οι αρχηγοί των κρατών – μελών δεσμεύτηκαν στις 1-2 Οκτωβρίου να “λάβουν τις αποφάσεις το αργότερο” τον Δεκέμβριο.

Δεδομένου ότι το όλο ζήτημα σχετίζεται με την ασφάλεια της χώρας, η Αθήνα επανειλημμένα το έθεσε στο Βερολίνο. Μάλλον χωρίς επιτυχία. Αιτιολογώντας την εξαγωγή των υποβρυχίων στην Τουρκία ο Χάικο Μάας επισήμανε πρόσφατα ότι η Άγκυρα είναι νατοϊκός εταίρος και ότι έχει αναλάβει καθήκοντα στη συμμαχία που την προστατεύουν στο σύνολο της.

Οι παραγγελίες αφορούν κυρίως υποβρύχια

Παρά τη διακοπή προμήθειας όπλων, η Τουρκία παραμένει ο σημαντικότερος προορισμός γερμανικών όπλων. Η Άγκυρα αγόρασε το 2018 εξοπλισμούς για 243 εκ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των γερμανικών εξαγωγών όπλων ανήλθε στα 771 εκ. ευρώ. Το 2019 η Γερμανία εξήγαγε όπλα αξίας 832 εκ. ευρώ, από αυτά τα 345 εκ. ευρώ αφορούσαν εξαγωγές στην Τουρκία. Επειδή η παραγγελία για τα υποβρύχια πληρώνεται τμηματικά, ανάλογα με τη ροή της παραλαβής των εξαρτημάτων, υποτίθεται ότι όντως αυτά τα ποσά αφορούν κυρίως αυτή την παραγγελία.

Η αντιπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν εκτιμά πως και οι νεότερες παραγγελίες της Τουρκίας αφορούν οπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμεύσει στον τουρκικό στρατό στη Συρία. Σε δήλωση προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) επισημαίνει πως «η γερμανική κυβέρνηση παραπλανά την κοινή γνώμη, όταν υποστηρίζει ότι δεν επιτρέπει την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία.» Η αριστερή πολιτικός με κουρδικές ρίζες ζητά την «πλήρη» απαγόρευση εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία.

 (ΣΚΑΪ, 9/5/18)
Δείτε ακόμη
Διαταγή Φλώρου: “Ετοιμαστείτε”
Τουρκική «μονταζιέρα»: Πρόκληση της Τουρκίας για την παράνομη μετανάστευση στο Αιγαίο
Σοκάρουν οι θέσεις του εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» – Ζητά το μισό Αιγαίο και 152 νησιά
Γερμανίδα βουλευτής: “Πήραμε 600 εκατ. από την Τουρκία – Yποκρισία η αλληλεγγύη στην Ελλάδα”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις