Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / 90χρονη Βρετανίδα εμβόλιο: Το ιδιαίτερο μπλουζάκι, ο Σαίξπηρ και τα δάκρυα του υπουργού
ΚΟΣΜΟΣ

90χρονη Βρετανίδα εμβόλιο: Το ιδιαίτερο μπλουζάκι, ο Σαίξπηρ και τα δάκρυα του υπουργού

90χρονη Βρετανίδα εμβόλιο: Η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν έγινε η πρώτη ηλικιωμένη και φιλοξενούμενη οίκου ευγηρίας που εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού στη Βρετανία.

90χρονη Βρετανίδα εμβόλιο: Επιτέλους θα περάσω χρόνο με φίλους και συγγενείς, μετά από έναν χρόνο κυρίως μόνη μου, είπε η Μάργκαρετ Κίναν, η 90χρονη που καταγράφεται ως ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που έκανε το εμβόλιο της Pfizer. Με την προσοχή του πλανήτη επάνω της, την Τρίτη το πρωί η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν έγινε η πρώτη που πήρε δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech κατά της covid-19 μετά την έγκρισή του για χρήση από τις αρμόδιες Αρχές. Η Κίναν σχολίασε χαρακτηριστικά ότι ήταν το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων, καθώς την επόμενη εβδομάδα κλείνει τα 91.

«Νιώθω πολύ προνομιακά, να είμαι η πρώτη που εμβολιάζεται για την covid-19, είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να έχω ζητήσει, γιατί σημαίνει ότι τελικά μπορώ να κοιτάξω μπροστά και να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου την επόμενη χρονιά, μετά από ένα έτος το οποίο πέρασα μόνη μου στη μεγαλύτερη διάρκειά του», όπως είπε. «Η συμβουλή μου προς όσους τους προσφέρουν το εμβόλιο είναι να το πάρουν», συνέχισε, «αν μπορώ εγώ στα 90 τότε μπορείτε κι εσείς».

Μάλιστα, όλοι μιλούν για το απίθανο μπλουζάκι που αποφάσισε να φορέσει κατά τον εμβολιασμό της, που τράβηξε την προσοχή. Η συμπαθέστατη γιαγιά επέλεξε ένα χριστουγεννιάτικο t-shirt σε γαλάζιο χρώμα με έναν πιγκουίνο, που γράφει «Merry Christmas». Οι πιο παρατηρητικοί βρήκαν αμέσως ότι πρόκειται για μπλουζάκι του Νοσοκομείου του Κόβεντρι με φιλανθρωπικό σκοπό. Κοστίζει 8 λίρες και είναι διαθέσιμο μόνο εντός Ηνωμένου Βασιλείου. Ήταν μια ευχάριστη νότα με μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον, ενώ η απίθανη 90χρονη έκανε τους πάντες να χαμογελάσουν και να την χειροκροτήσουν.

«Η πανδημία που έγινε αρνάκι»

Ο εμβολιασμός έγινε στο σε νοσοκομείο του Κόβεντρι όπου μένει, στην κεντρική Αγγλία. Η Βρετανία έχει αποφασίσει ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα ξεκινήσει από τους πολίτες άνω των 80 ετών και το υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας. Σε μία εξαιρετικά «βρετανική» λεπτομέρεια της πρώτης ημέρας εμβολιασμών, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κόβεντρι και λίγα χιλιόμετρα μακριά από την γενέτειρα του διάσημου συνονόματού του, εμβολιάστηκε ο 81χρονος Γουίλιαμ Σέξπιρ.

Η είδηση προκάλεσε σειρά σχολίων στο Twitter με λογοπαίγνια βασισμένα σε διάσημους τίτλους έργων του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα, μεταξύ άλλων το «Η πανδημία που έγινε αρνάκι» και το «Οι δύο άρχοντες από την Κορόνα».

Βρετανία: Δάκρυσε σε ζωντανή μετάδοση ο υπουργός Υγείας για τον πρώτο εμβολιασμό

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ φάνηκε να δακρύζει σήμερα την ώρα που μιλούσε σε απευθείας μετάδοση από τηλεοπτικό δίκτυο για την ελπίδα που φέρνει η διάθεση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στη Βρετανία μετά την συμφορά και τη θλίψη που προκάλεσε η πανδημία. Ο Πιρς Μόργκαν του ITV ρώτησε τον Χάνκοκ αν συγκινήθηκε και αυτός έκλεισε τα μάτια, έσκυψε το κεφάλι και σκούπισε την άκρη του ματιού του.

“Ήταν μια τόσο σκληρή χρονιά για τόσο πολύ κόσμο”, είπε. Και συμπλήρωσε ότι σε ένα μαύρο 2020 είδε την ελπίδα μέσα από την έναρξη των εμβολιασμών που θα αρχίσουν να αλλάζουν τις ζωές μας προς το καλύτερο. Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας συγκινήθηκε όταν είδε την 90χρονη Μάγκι Κίναν να κάνει πρώτη στον κόσμο το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό. Η 90χρονη μαζί με τον 81χρονο Γουίλιαμ Σαίξπηρ έγιναν η πρώτη γυναίκα και ο πρώτος άνδρας στον κόσμο που εμβολιάστηκαν όχι στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών αλλά κανονικά.

Μπόρις Τζόνσον: Δεν έχουμε νικήσει ακόμη τον ιό

Η διάθεση του εμβολίου κατά της COVID-19 στη Βρετανία θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η επιδημία της COVID-19 στη χώρα, αλλά είναι μακρά η διαδικασία έως ότου ηττηθεί τελείως ο νέος κορονοϊός, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. “Σταδιακά θα υπάρξει τεράστια, τεράστια διαφορά. Όμως τονίζω σταδιακά, καθώς δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί. Δεν έχουμε νικήσει ακόμη αυτόν τον ιό”, σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης. “Είναι απίστευτο που έχουμε το εμβόλιο, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να χαλαρώσουμε τις προσπάθειες”, έσπευσε να προσθέσει.

“Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια τεράστια πρόοδο στον αγώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά του νέου κορονοϊού”, σημείωσε. “Ωστόσο ο μαζικός εμβολιασμός θα πάρει χρόνο”, προειδοποίησε και κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να συνεχίσουν να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στη Βρετανία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις