Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Άλφα: Πόσο κοντά φτάσαμε σε πολεμική σύρραξη με την Τουρκία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Άλφα: Πόσο κοντά φτάσαμε σε πολεμική σύρραξη με την Τουρκία

Μητσοτάκης Άλφα: "Η Τουρκία είχε δυνατότητα να αποσύρει από τον Οκτώβριο το Oruc Reis και το έκανε 10 ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής" τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης Άλφα: Για την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά και για το πόσο κοντά έφτασαν οι δύο πλευρές σε θερμό επεισόδιο, αλλά και σε πολεμική σύρραξη, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που έδωσε στον Alpha. Απαντώντας σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ για το αν ήταν κοντά η έναρξη ενός πολέμου, ο πρωθυπουργός είπε: “Δεν φτάσαμε κοντά σε αυτά που είπατε, αλλά υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με τους δύο στόλους να είναι απέναντι στο Αιγαίο. Περάσαμε πολλούς δύσκολους μήνες με την επιθετικότητα της Τουρκίας, στιγμές έντασης, αλλά έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί και ταυτόχρονα αποφασιστικοί”.

Παράλληλα, ανέφερε πως δεν είναι προς όφελος ούτε της Τουρκίας να συντηρείται αυτή η ένταση και την κάλεσε να επαναξιολογήσει τη σχέση της με την Ευρώπη. Δεν μπορεί να έχει η ίδια δίκιο και όλοι οι άλλοι άδικο, σημείωσε. Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα πως η συμπεριφορά της Τουρκίας συνιστά απειλή για τη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής. Σημείωσε ότι αυτό που έχουμε πετύχει είναι να μετατρέψουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές. Αυτό δεν είχε συμβεί στο παρελθόν, συμπλήρωσε και τόνισε ότι χρειάστηκε συστηματική διπλωματική δουλειά.

“Θα χρειαστούμε μια περίοδο έμπρακτης αποκλιμάκωσης”

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε πως έδωσε στην Τουρκία δύο επιλογές τον Οκτώβριο και επισήμανε ότι είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν αγκάλιασε τη θετική ατζέντα. Σε ό,τι αφορά τον βαθμό των μέτρων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να προεξοφλήσει και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος. “Δεν αναφέρομαι στην αυτονόητη στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Έχει πάρει μια απόφαση με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Όλα είναι στο τραπέζι. Αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών συντάσσονται με την Ελλάδα” εξήγησε.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει ένταση στη θάλασσα, το ένα μείζον ζήτημα που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, των θαλάσσιων ζωνών. “Έχουμε διαφωνία αυτή τη στιγμή για την ΑΟΖ στις περιοχές αυτές. Αν δεν μπορούμε να βρούμε μια λύση, να πάμε στο Δικαστήριο στη Χάγη” επανέλαβε.

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, διαμήνυσε ότι η Τουρκία είναι που πρέπει να αλλάξει στάση και κατέστησε σαφές: “Θα χρειαστούμε μια περίοδο έμπρακτης αποκλιμάκωσης”. Σημείωσε ακόμα ότι η Τουρκία είχε δυνατότητα να αποσύρει από τον Οκτώβριο το Oruc Reis και το έκανε 10 ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις