Μετακίνηση 6: Γιατί το περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση μέσα στην καραντίνα

PLUS

Μετακίνηση 6: Γιατί το περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση μέσα στην καραντίνα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Μετακίνηση 6: Υπάρχουν ομάδες του πληθυσμού –και αυτή είναι η πλειοψηφία- που και μόνο να περπατήσουν θα ήταν μια σημαντική βελτίωση της κινητικής τους κατάστασης. 

07.12.2020 | 11:26

Μετακίνηση 6: Και να που το μήνυμα 13033 για «Μετακίνηση 6» έγινε το πιο δημοφιλές πάλι, όπως και στην προηγούμενη καραντίνα την άνοιξη. Βέβαια τότε ο καιρός ήταν καλός και η καραντίνα πιο αυστηρή, οπότε τους έβλεπες όλους με φόρμες και σορτσάκια να τρέχουν σε δρόμους και πάρκα. Εικόνα που φυσικά εξανεμίστηκε με την επαναφορά στην κανονικότητα, εξατμίζοντας και τις όποιες ελπίδες είχαν δημιουργηθεί να γίνουμε έθνος αθληταράδων. Τώρα τα πράγματα είναι πιο μετρημένα. Και είναι ίσως και μια ευκαιρία που δίνεται σε όλους μας να δώσουμε τη σημασία που αξίζει στο περπάτημα για βελτίωση της υγείας μας.

Καταρχάς θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι όταν μιλάμε για γυμναστική δεν εννοούμε υποχρεωτικά τα βάρη ή το τρέξιμο. Υπάρχουν ομάδες του πληθυσμού –και αυτή είναι η πλειοψηφία- που και μόνο να περπατήσουν θα ήταν μια σημαντική βελτίωση της κινητικής τους κατάστασης. Επί της ουσίας, για να γυμναστεί κάποιος και να βελτιώσει τον τρόπο ζωής του  αρκεί οποιαδήποτε επιβάρυνση υποχρεώνει τον οργανισμό του να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό του και να βελτιώσει τον καρδιακό ρυθμό του.

Μια άσκηση για όλους

Το περπάτημα, λοιπόν, είναι η ιδανική άσκηση για ένα μεγάλο εύρος κοινωνικών ομάδων. Όχι απαραίτητα τους ανθρώπους που κάνουν πρωταθλητισμό στο υψηλότερο επίπεδο – αν και ακόμα και σε αυτούς μπορεί να δώσει κάτι – αλλά στον περισσότερο κόσμο. Το σωστό περπάτημα υπαγορεύει αρχικά να υπάρχει ένας σταθερός ρυθμός. Ιδανικά, προκειμένου να θεωρηθεί γυμναστική και να ενεργοποιηθεί το σώμα, πρέπει να γίνεται σε ένα πιο γρήγορο τέμπο από ότι το καθημερινό βάδισμα. Χρειάζεται πιο γρήγορος βηματισμός, κάτι που αντίστοιχα σημαίνει ελαφρώς μεγαλύτερο διασκελισμό, προκειμένου να αυξηθεί ο καρδιακός παλμός, κοινώς να αυξηθούν οι σφυγμοί. Δεδομένου ότι ένας μέσος άνθρωπος θα έχει κάτω από 90 σφυγμούς σε ηρεμία (υπάρχουν και άνθρωποι με 60 βέβαια), αν ο ασκούμενος φτάσει κοντά στους 120 σφυγμούς, τότε θα έχει αρχίσει να ενεργοποιεί σε έναν βαθμό τον μεταβολισμό του.

Διάρκεια και επανάληψη

Οι 120 σφυγμοί που αποτελούν ένα πρώτο δείγμα, δεν σημαίνουν το ίδιο για όλους τους ανθρώπους και οργανισμούς. Για έναν αγύμναστο ασκούμενο μπορεί αυτό να σημαίνει ότι θα επέλθει άμεση κόπωση. Για έναν άλλο ότι απλώς θα αρχίσει να ιδρώνει. Όπως σε πολλές περιπτώσεις λοιπόν, ο κάθε άνθρωπος και οργανισμός έχει το δικό του όριο – το οποίο πρέπει να μπορεί να ορίσει ο ίδιος – προκειμένου η άσκηση να είναι και ευχάριστη και αποδοτική. Για να έχει αποτέλεσμα ένας περίπατος, καλό θα είναι να έχει διάρκεια πάνω από 15 λεπτά. Αυτό είναι το ελάχιστο δυνατό όριο προκειμένου να υπάρξει μία ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Ιδανικά, 30 λεπτά περπάτημα είναι μία καλή βάση – στην οποία ένας αγύμναστος επιβάλλεται να φτάσει σταδιακά – προκειμένου να αντιληφθεί ο οργανισμός ότι υπάρχει ενεργοποίηση.

Απαραίτητο δε, είναι να υπάρχει συνέπεια, να επαναλαμβάνεται δηλαδή η άσκηση με συχνότητα 2-3 φορών την εβδομάδα. Παράλληλα, είναι σαφές ότι από ένα σημείο και μετά πρέπει ο ασκούμενος να αυξάνει την επιβάρυνση (τον χρόνο άσκησης) για να συνεχίσει να έχει αποτέλεσμα, μέχρι κάποια στιγμή να φτάσει στο ελαφρύ τρέξιμο. Όπως και να έχει, αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι το περπάτημα μπορεί να είναι πράγματι μία διέξοδος για τον κόσμο λόγω του lockdown. Παράλληλα ωστόσο είναι και μία καλή ευκαιρία για τον καθένα να γυμναστεί σε έναν βαθμό, να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό του και να δει έστω κάποια μικρά (στην αρχή) αποτελέσματα πάνω του.

Δείτε ακόμη

Σωστή απόχρωση make up: Πώς να διαλέξετε τη σωστή απόχρωση για το makeup σας
Γίνεται ο καφές να σας βοηθήσει να χάσετε περισσότερα κιλά;
Το «τρικ» που σαρώνει το youtube για την πιο αφράτη ομελέτα
Exit mobile version