Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Γιατί πεινάω συνέχεια: Πώς να το διορθώσω
PLUS

Γιατί πεινάω συνέχεια: Πώς να το διορθώσω

Γιατί πεινάω συνέχεια: Πεινάω συνέχεια! Γιατί; Και πως να το διορθώσω;

Γιατί πεινάω συνέχεια: Μήπως ενώ καταναλώνετε φυσιολογικές ποσότητες φαγητού, πολύ γρήγορα νιώθετε ξανά ένα αίσθημα πείνας; Εάν ναι, μην ανησυχείτε! Είναι κάτι πολύ διαδεδομένο, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που μπορεί να δημιουργούν αυτή την αίσθηση και το βασικότερο: διορθώνεται! Αυτό λέει ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team και εξηγεί:

Το αίσθημα της πείνας καθορίζεται από ποικίλους βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, οπότε δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστεί τι ακριβώς το προκάλεσε. Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικά πιθανά αίτια αυτής της κατάστασης. Εντοπίζοντας και αλλάζοντάς τα, θα είστε να θέση να ελέγξετε καλύτερα το σωματικό σας βάρος και να επιτύχετε τον στόχο που έχετε θέσει.

Ανεπαρκής ύπνος

O ύπνος και η όρεξη για φαγητό είναι αλληλένδετα. H επίδραση του ύπνου στην ανάγκη μας για φαγητό είναι άμεση και φανερή. Αυτό συμβαίνει, διότι τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης της πείνας, μειώνονται όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά. Η λεπτίνη παράγεται κυρίως στα κύτταρα του λευκού λιπώδους ιστού (white adipose tissue), αλλά και σε κύτταρα άλλων ιστών. Επιστημονικές έρευνες έχουν συνδέσει τον μικρής διάρκειας ύπνο με μειωμένα επίπεδα λεπτίνης και αυξημένα επίπεδα της άλλης ορμόνης της «πείνας», της γκρελίνης (που παράγεται στον γαστρεντερικό σωλήνα), καθώς επίσης και με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (Body Mass Index-ΒΜΙ). Οι μεγάλες διαφορές μεταξύ λεπτίνης και γκρελίνης, οι οποίες προκαλούνται από τον ελλιπή ύπνο αυξάνουν την όρεξη, εξηγώντας και τον αυξημένο δείκτη μάζας σώματος(BMI) που έχει σημειωθεί σε όλες τις έρευνες.Για τον λόγο αυτό φροντίστε να κοιμάστε καθημερινά 7-10 ώρες.

Αφυδάτωση

Είναι αυτό το αίσθημα που όλοι έχουμε νιώσει, ότι το σώμα μας ζητάει κάτι, αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς. Μια φυσική αντίδραση από τον εγκέφαλο είναι να ερμηνεύσει αυτή την ανάγκη ως πείνα, ενώ στην πραγματικότητα ένα ποτήρι δροσερό νερό μπορεί να βοηθήσει. Το νερό είναι εξαιρετικά σημαντικό για το σώμα μας! Αν είστε αφυδατωμένοι, θα νιώθετε και πεινασμένοι. Για τον λόγο αυτό βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό μεταξύ των γευμάτων σας.

Τρώτε πολύ γρήγορα

Όταν τρώμε, απαιτούνται πάνω από 15 λεπτά για το σώμα, ώστε να δώσει σήμα στον εγκέφαλο ότι έχει επέλθει κορεσμός. Αν έχετε κυριολεκτικά «ρουφήξει» το φαγητό σας μέσα σε 5 λεπτά, είναι απόλυτα λογικό να νιώθετε ότι πεινάτε και άλλο. Καλό είναι να τρώτε με φυσιολογικό ρυθμό και να μασάτε καλά την τροφή (ώστε να την χωνεύετε και καλύτερα), επιτρέποντας έτσι και στις ορμόνες τις πείνας να φτάσουν στον εγκέφαλό σας. Όταν τρώμε αργά, απολαμβάνουμε περισσότερο και το γεύμα μας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις