Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία ΝΑΤΟ: Τα «μασάει» ο Στόλτενμπεργκ, «σημαντικός εταίρο της συμμαχίας»
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία ΝΑΤΟ: Τα «μασάει» ο Στόλτενμπεργκ, «σημαντικός εταίρο της συμμαχίας»

Τουρκία ΝΑΤΟ: «Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ»

Τουρκία ΝΑΤΟ: «Πολλά κράτη μέλη του  ΝΑΤΟ ανησυχούν για τις πράξεις της Τουρκίας, αλλά η χώρα συνεχίζει και αποτελεί σημαντικό εταίρο της συμμαχίας», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, απευθυνόμενος σε διαδικτυακή εκδήλωση του POLITICO.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ξέρω ότι υπάρχουν ανησυχίες για διαφορετικά θέματα από κάποιες χώρες και εγώ έχω εκφράσει τις ανησυχίες μου για τους S400, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. Και τις εξέφρασα και στην Άγκυρα, όταν την επισκέφθηκα» προσθέτοντας ότι «όμως η Τουρκία είναι σημαντική. Συνορεύει με τη Συρία και έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση του ISIS, των τζιχαντιστών. Επίσης, φιλοξενεί 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως», διευκρίνισε ο Γενς Στόλτεμπεργκ.

Κατέληξε «ότι πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των ανησυχιών, αλλά και του να παραμείνουμε μαζί. Αυτό προσπαθώ να κάνω, να δώσω μια θετική προσέγγιση, όπως έκανα στην Ανατολική Μεσόγειο με τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που κατάφερε να ακυρώσει ναυτικές ασκήσεις και να περιορίσει τον κίνδυνο περιστατικών και ατυχημάτων. Η διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ δε λύνει το πρόβλημα, αλλά βοηθά στο άνοιγμα του δρόμου για τις πολιτικές διαπραγματεύσεις”, κατέληξε o Γενικός Γραμματέας.

«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί»

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες της Ε.Ε. λένε ότι η στάση της Άγκυρας ευρύτερα, σε διάφορα ζητήματα -ως προς τις κρίσεις στη Λιβύη, στη Συρία, αλλά και ως προς τον κυβερνητικό αυταρχισμό στο εσωτερικό- έχουν σκληρύνει τις ευρωπαϊκές θέσεις. «Εξ όσων γνωρίζω, καμία κυβέρνηση της Ε.Ε. δεν αμφισβητεί την άποψη ότι η κατάσταση είναι σήμερα χειρότερη απ’ ό,τι ήταν τον Οκτώβριο και άρα οι ηγέτες πρέπει να εξετάσουν ποιες θα είναι οι συνέπειες», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Ζητήσαμε αλλαγή και δεν ήρθε», εξήγησε. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την Τουρκία να πάψει να «παίζει παιχνίδια», προσφέροντας παραχωρήσεις μόνο για να τις πάρει πίσω.

Η χώρα που κρατάει το κλειδί ως προς την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι η Γερμανία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο. Το Βερολίνο ήλπιζε ότι θα μεσολαβούσε μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, αλλά οργίστηκε όταν η Τουρκία ξανάρχισε τις έρευνες για κοιτάσματα αερίου στην ανατολική Μεσόγειο τον Οκτώβριο. «Το ότι εστάλη το πλοίο (Oruc Reis) ξανά στη θάλασσα αμέσως μετά τη σύνοδο (κορυφής του Οκτωβρίου) δεν το πήραν πολύ καλά τα κράτη μέλη που κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες (…). Η υπομονή της Γερμανίας έχει όρια», επισήμανε Eυρωπαίος διπλωμάτης ενήμερος για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις