Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Χριστούγεννα 2020: «Μαζεμένα» τα χαρακτηρίζει ο Πρωθυπουργός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστούγεννα 2020: «Μαζεμένα» τα χαρακτηρίζει ο Πρωθυπουργός

Χριστούγεννα 2021: «Διαλέξτε μια οικογένεια αυτές τις μέρες για να κάνετε παρέα και αποφύγετε τις συνάξεις στα σπίτια», συστήνει ο Μητσοτάκης

Χριστούγεννα 2020: Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι φέτος «θα κάνουμε πολύ διαφορετικά, πολύ μαζεμένα Χριστούγεννα. Δεν θα έχουν σχέση με Χριστούγεννα άλλων εποχών γιατί πολύ απλά έτσι πρέπει να γίνει». Πρόσθεσε δε ότι «τα Χριστούγεννα πρέπει να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια. Θα είμαστε πολύ αυστηροί. Αυτό μπορώ να σας το πω. Θα επιτρέψουμε οικογένεια συν μια οικογένεια ακόμα. Διαλέξτε μια οικογένεια αυτές τις μέρες για να κάνετε παρέα και αποφύγετε τις συνάξεις στα σπίτια. Είναι ο πιο επικίνδυνος τρόπος αυτή την στιγμή να υπάρχει μεταφορά του ιού από την στιγμή που δεν υπάρχει ουσιαστικά οικονομική δραστηριότητα».

Γιώργος Αυτιάς

από τον Γιώργο Αυτιά

Αναφερόμενος στο εμβόλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα το κάνει πρώτος δημόσια, ο ίδιος και η οικογένειά του. «Ενθαρρύνω όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να το κάνουμε μαζί για να στείλουμε αυτό το μήνυμα της ενότητας του πολιτικού κόσμου σε ένα ζήτημα το οποίο είναι αμιγώς επιστημονικό» επισήμανε. Έδωσε μάλιστα κάποια στοιχεία για το πώς θα γίνει ο εμβολιασμός: «Είναι μια περίπλοκη άσκηση αυτή. Ο εμβολιασμός θα γίνει με ραντεβού. Θα είναι διπλός. Θέλω να το τονίσω αυτό. Δηλαδή, θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε όλοι μια φορά και μετά από ένα μήνα θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε δεύτερη φορά. Άρα απαιτεί πολλή και σοβαρή τεχνοκρατική υποστήριξη όλη αυτή η προσπάθεια. Θα ξεκινήσουμε με τους πιο ευάλωτους και όσο έχουμε περισσότερα εμβόλια στην διάθεση μας θα εμβολιάσουμε -ελπίζουμε- το σύνολο ή τουλάχιστον, χρειαζόμαστε τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού να εμβολιαστεί».

Μια προσωπική εμπειρία

Ο Πρωθυπουργός αφηγήθηκε μάλιστα και μια προσωπική ιστορία για την μητέρα του. «Δεν το έχω ξαναπεί δημόσια. Η μητέρα μου ήταν θύμα πολιομυελίτιδας. Έμεινε σχεδόν παράλυτη. Έμεινε τρία χρόνια σε γύψο από χειρουργεία για να μπορέσουν να ανατάξουν την σπονδυλική της στήλη. Η πολιομυελίτιδα δεν υπάρχει πια ως ασθένεια. Και δεν υπάρχει επειδή βγήκε το εμβόλιο. Μην τα ξεχνάμε, λοιπόν, όλα αυτά για την τεράστια πρόοδο της ιατρικής. Κατά συνέπεια εμείς θα ξεκινήσουμε μια μεγάλη εμβολιαστική εκστρατεία. Η οποία θα πείσει πιστεύω όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας ότι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Τα νοσοκομεία θα εξακολουθούν να αντέχουν»

Σε ερώτηση για το Σύστημα Υγείας είπε ότι «τα νοσοκομεία μας άντεξαν, αντέχουν και θα εξακολουθούν να αντέχουν μέχρι να περάσει και αυτό το δεύτερο κύμα». Υπογράμμισε δε ότι «καθ’ όλο αυτό το διάστημα του καλοκαιριού, του φθινοπώρου, η χώρα προμηθεύτηκε όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό προκειμένου να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κρεβάτια έκτακτης ανάγκης». Παράλληλα, αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας, παρέθεσε «κάποια αρκετά ενθαρρυντικά νέα τις τελευταίες μέρες ως προς την μείωση των περιστατικών, τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου».

«Το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει σε εποχές κρίσης»

Σε ερώτηση για το ρόλο του κράτους σε εποχές κρίσης, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι ασφαλώς πρέπει να παρεμβαίνει, όπως έκανε η κυβέρνηση για τη στήριξη εργαζόμενων κι επιχειρήσεων. «Σε μια στιγμή μεγάλης κρίσης προφανώς το κράτος πρέπει να παρέμβει δυναμικά σε πολλούς τομείς. Και πιστεύω ότι και εγώ ως φιλελεύθερος πολιτικός πιστεύω στο ρόλο του κράτους και έχουμε ουκ ολίγα παραδείγματα από άλλες ιστορικές κρίσεις όπου το κράτος χρειάστηκε να παρέμβει για να αναπληρώσει ζήτηση, για να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Και αυτό κάναμε. Και το κάναμε με τόλμη, το κάναμε πάντα ρίχνοντας μια ματιά στη συνολική δημοσιονομική ισορροπία.

Αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει -αυτό τουλάχιστον είναι το μήνυμα το οποίο εγώ ακούω από την αγορά, αλλά νομίζω ότι καταγράφεται και αντικειμενικά- ότι ειδικά ως προς την στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων η κυβέρνηση αυτή έκανε πάρα πολλά. Και μακριά από εμένα οποιαδήποτε άποψη ότι όλα τα ρυθμίζει η ελεύθερη αγορά και το κράτος δεν πρέπει να παρεμβαίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε δε την πρόβλεψη ότι «πολύ γρήγορα μετά την κρίση, το ΑΕΠ θα αυξηθεί ξανά και θα αυξηθεί απότομα».

Δείτε ακόμη

Κλιμακωτά το άνοιγμα της αγοράς – Ξεκάθαρη προειδοποίηση Άδωνι στους “επίδοξους” παραβάτες
Χριστούγεννα – ίσως – με μία άλλη οικογένεια, όχι μετακινήσεις από νομό σε νομό
Η μεγάλη μάχη για τις κυρώσεις: Δυσφορία Μέρκελ, στήριξη Λαβρόφ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις