Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τοξικοί άνθρωποι: 10 συμπεριφορές που τους χαρακτηρίζουν
PLUS

Τοξικοί άνθρωποι: 10 συμπεριφορές που τους χαρακτηρίζουν

Τοξικοί άνθρωποι: Αποκάλυψε αυτούς που μολύνουν την καθημερινότητά σου και απαλλάξου από την παρουσία τους.

Τοξικοί άνθρωποι: Έχει συμβεί σε όλους μας. Πρόσωπα είτε από το οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό μας περιβάλλον, είτε ακόμα και η σχέση μας μάς κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα με την επαφή μαζί τους. Συνήθως εμφανίζουν φιλική στάση ή ακόμα παρουσιάζουν και την εικόνα του θύματος. Όλα αυτά όμως στην πραγματικότητα είναι μια μάσκα, τόσο καλά εφαρμοσμένη στο πρόσωπό τους, που ακόμα και οι ίδιοι αγνοούν πολλές φορές ότι το μόνο που μπορούν να χαρίζουν στους γύρω τους, είναι υποκρισία, χειριστικές διαπραγματεύσεις και στις  ευαίσθητες περιπτώσεις ανθρώπων ψυχικό και συναισθηματικό πόνο.

Κι αν δυσκολεύεσαι να τους αναγνωρίσεις με την πρώτη ματιά, υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που αν παρατηρήσεις λίγο καλύτερα στη συμπεριφορά τους, θα τα αναγνωρίσεις.

1.Είναι χειριστικοί

Οι χειριστικοί άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για εσένα και θέλουν να αποκτήσουν τον έλεγχο πάνω σου, ώστε να γίνεις ένας άβουλος συνεργάτης στα σχέδιά τους. Μπορούν να παίξουν το θύμα και να σε κάνουν να φαίνεσαι ότι εσύ προκάλεσες το πρόβλημα το οποίο εκείνοι ξεκίνησαν, αλλά δεν θα αναλάβουν την ευθύνη.

2.Διαστρεβλώνουν την αλήθεια και μπορούν να καταφύγουν στο ψέμα αν αυτό υπηρετεί το σκοπό τους

Το ψέμα είναι μια καθημερινότητα για εκείνους και κάτι φυσιολογικό, ως επακόλουθο αδυνατούν να χτίσουν δεσμούς εμπιστοσύνης, δεν έχουν καθόλου ενσυναίσθηση για τη ζωή ή τα προβλήματα των άλλων.

3.Δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους.

Η συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων είναι υπερβολική, δραματική, ακόμη κι αν είναι ευγενικοί κάποιες φορές μην αναρωτηθείς αν προσποιούνται, σίγουρα το κάνουν.

4.Ζητούν περισσότερα από όσα δίνουν

Θέλουν να είναι το επίκεντρο και κυρίως ζητούν, παρά δίνουν. Τις περισσότερες φορές θα διακόψουν τη συζήτηση για να πουν την γνώμη τους. Κι αυτό γίνεται καθώς θέλουν να μονοπωλούν τη κουβέντα. Δεν τους ενδιαφέρει να ακούσουν, αλλά να πουν. Πανικοβάλλονται αν νιώθουν μη αγαπητοί, μη αρεστοί ή ότι δεν έχουν την εκτίμηση των άλλων.

5.Αγνοούν τα φυσικά σου όρια

Για παράδειγμα, στέκεται πολύ κοντά σου και όταν απομακρύνεσαι καλύπτει ξανά την απόσταση, δεν δέχεται το «όχι» ως απάντηση ή ακόμα και χαριτωμένες ενέργειες όπως το γαργάλημα ενώ έχεις ζητήσει να σταματήσει.

6.Δεν ζητούν ποτέ συγγνώμη

Ένας τοξικός άνθρωπος που κάνει λάθος, δεν θα ζητήσει ποτέ συγγνώμη, ούτε θα προσπαθήσει να το διορθώσει. Αντιθέτως, θα κάνει το παν, συνήθως λέγοντας ψέματα και διαστρεβλώνοντας γεγονότα, για να αποδείξει ότι εκείνος είχε την σωστή άποψη.

7.Δεν ακούν ποτέ τον συνομιλητή τους

Ο τοξικός δεν σε ακούει όταν του μιλάς. Σε θυμάται μόνο όταν σε έχει ανάγκη. Η καθημερινότητά του δεν σε χωρά.

8.Επικριτικότητα

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι έντονα επικριτικοί στη συμπεριφορά των άλλων συνήθως με ένα αρνητικό πρόσημο. Δεν είναι εύκολο να αποσπάσεις καλό λόγο από αυτούς για κάποιον άλλο.

9.Σε κάνουν πάντα να αισθάνεσαι άσχημα

Κάποιοι τοξικοί άνθρωποι έχουν κακές προθέσεις, αντλώντας βαθιά ικανοποίηση από τον πόνο και τη δυστυχία των άλλων. Θέλουν είτε να σε πληγώσουν, να σε κάνουν να νιώθεις άσχημα, είτε να κερδίσουν κάτι από σένα. Διαφορετικά, δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για σένα.

10.Δραματοποίηση

Προσβολές ή χυδαίος λόγος: άνθρωποι που σχετίστηκαν με τοξικούς ανθρώπους το κατανοούν αμέσως πόσο εύκολο είναι για αυτούς να εκφράζονται με το χειρότερο τρόπο ή να χρησιμοποιούν λεκτική βία.

Πώς να αναγνωρίσεις ότι βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση;

Η ερωτική σχέση με ένα τοξικό άνθρωπο, γίνεται εξαρτητική, αφού χάνονται εύκολα τα όρια και μέσα από το συναισθηματικό δέσιμο μαζί τους είναι πραγματικά δύσκολο να φύγει κανείς αφού είναι πολύ πιθανό να παρερμηνευτεί το παθολογικό τους ενδιαφέρον στη σχέση με την πραγματική αγάπη. Εν γένει στις σχέσεις, κάθε αλληλεπίδραση τελειώνει με το να νιώθεις άδειος, απογοητευμένος και θλιμμένος. Ανεξάρτητα από το πόσο προσφέρατε, πόσο επενδύσατε συναισθηματικά σε αυτή τη σχέση, ποτέ δεν είναι αρκετό. Κάθε προσπάθεια που κάνετε για να ξεκαθαριστεί η θέση σας, γυρίζει εναντίον σας, αντιστρέφεται και κατηγορείστε ότι εσείς είστε ο επιθετικός. Τελικά φτάνετε στο σημείο να αναγνωρίσετε πως αυτή η σχέση είναι η αιτία για πολλά από τα προβλήματά σας κι ότι η ζωή σας δεν προχωράει όπως θα θέλατε.

Δείτε ακόμη

Το μεγάλο λάθος που κάνεις στον στιγμιαίο καφέ
Τα δέντρα ρίχνουν νωρίτερα τα φύλλα τους λόγω κλιματικής αλλαγής
Μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές στα παγκόσμια χρονικά το 2020

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις