Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ναγκόρνο Καραμπάχ: Με μεγάλες απώλειες η νίκη του Αζερμπαϊτζάν
ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Με μεγάλες απώλειες η νίκη του Αζερμπαϊτζάν

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το Αζερμπαϊτζάν έχασε 2.783 στρατιώτες στον έξι εβδομάδων πόλεμο με την Αρμενία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η επί ενάμισο μήνα σύγκρουση Αζέρων και Αρμένιων για στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αν ιδωθεί πανοπτικά, αποτελεί μάλλον ένα ακόμα επεισόδιο σε μια σύγκρουση αιώνων. Ίσως είναι και αυτό ένα στοιχείο –πέρα από τα όποια άλλα μας ενώνουν- που οι Έλληνες είδαμε συναισθηματικά αυτή τη σύγκρουση, γιατί μας θυμίζει τη δική μας ιστορία με τους Τούρκους. Παρόλα αυτά η νέα ανάφλεξη στον Καύκασο είχε πολλά διδάγματα για όλους. Το Αζερμπαϊτζάν βγήκε νικηφόρο από τη σύγκρουση κυρίως χάρη στη συνδρομή που επέδειξε η Τουρκία (και το Ισραήλ) στα εναέρια μέσα και δη στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Ακόμη και έτσι όμως η σύγκρουση δεν ήρθε αναίμακτα. Το Αζερμπαϊτζάν έχασε 2.783 στρατιώτες στον έξι εβδομάδων πόλεμο με την Αρμενία, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Λίγο μικρότερο αριθμό απωλειών στρατιωτών (2.317) έχει ανακοινώσει η Αρμενία, ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δύο πλευρών, οι άμαχοι νεκροί Αζέροι ανέρχονται σε 94 και οι Αρμένιοι σε 50.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εθνική εορτή η κατάκτηση της Σούσα

Με την επίθεση που εξαπέλυσε στις 23 Σεπτεμβρίου, το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε εδάφη γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ καθώς και τμήμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, θυλάκου στο Αζερμπαϊτζάν που κατοικείται από Αρμενίους. Ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ ανακοίνωσε ότι η 8η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία οι αζερικές δυνάμεις κατέκτησαν τη Σούσα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στο εξής θα είναι εθνική εορτή. Αρχικά, ο Αλίεφ είχε προτείνει τη 10η Νοεμβρίου, ημέρα υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, αλλά εν συνεχεία προτίμησε την 8η, ώστε να μη συμπίπτει με τον εορτασμό της ημέρας του Κεμάλ Ατατούρκ, στις 10 Νοεμβρίου, στη γειτονική Τουρκία.

Ο Ερντογάν στο Μπακού

Η Τουρκία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση του Αζερμπαϊτζάν επί της Αρμενίας και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που αναμένεται να επισκεφθεί το Μπακού μετά τη λήξη του πολέμου. Η επίσκεψη έχει προγραμματισθεί για τις 9 Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ, ο αναλυτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (ECFR) Γκούσταβ Γκρέσελ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να αντλήσουν διδάγματα από τη χρήση των τουρκικών μη επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών (drones) στο Αζερμπαϊτζάν. «Οι μόνες χώρες που έχουν συστήματα ικανά να εξαπολύσουν ηλεκτρονικό πόλεμο κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και να προστατεύσουν τις βάσεις τους είναι η Γαλλία και η Γερμανία», σημείωσε.

Δείτε ακόμη

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα – NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα νότια της Κρήτης
Πρώτο καθολικό λοκντάουν στην Τουρκία από τον Μάιο
DW: Πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής – Σε τεντωμένο σχοινί ο Ερντογάν

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις