Εμβόλιο κορονοϊού παρενέργειες: “Η διαφορά με τα υπόλοιπα”, όσα λέει ο Παυλάκης

ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορονοϊού παρενέργειες: “Η διαφορά με τα υπόλοιπα”, όσα λέει ο Παυλάκης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Εμβόλιο κορονοϊού παρενέργειες: Όλο και πιο κοντά στο εμβόλιο, το οποίο αναμένεται να απαλλάξει τον κόσμο από τον κοροναϊό, πλησιάζουμε κάθε μέρα που περνάει - Πώς θα είναι η ζωή μετά

05.12.2020 | 12:43

Εμβόλιο κορονοϊού παρενέργειες: Η ώρα που τo πολυαναμενόμενο εμβόλιο από το οποίο προσδοκούν όλοι να αποτελέσει το μεγάλο όπλο για να νικήσει η ανθρωπότητα τον κορονοϊό πλησιάζει. Ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε στην ανοσία μέσω του εμβολιασμού έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας αποτελεί βασικό πυλώνα περιορισμού της διασποράς του ιού. Αυτό τόνισε μιλώντας στο Open και ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου στις ΗΠΑ.

«Η λύση περιλαμβάνει το εμβόλιο, αλλά όχι μόνο αυτό. Το εμβόλιο θα κάνει τεράστια διαφορά, αλλά δεν είναι το μόνο όπλο. Ίσως είναι το καλύτερο μαζί με την καραντίνα. Το εμβόλιο θα “δουλέψει” σε μερικούς μήνες μαζί με τα άλλα μέτρα όμως. Για να έχουμε ένα υποφερτό καλοκαίρι» είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη στην Ελλάδα αργήσαμε να πάρουμε μέτρα για να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Οι ειδικοί από τον Αύγουστο προειδοποιούσαν ότι έρχεται νέο κύμα» είπε. «Πρέπει να κάνουμε όσα ξεβολεύουν τον ιό, όχι όσα βολεύουν εμάς» σημειώνει ο ερευνητής.

Κανένας κίνδυνος

Όσον αφορά το πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, ο κ. Παυλάκης αναφέρει ότι αυτό θα καθοριστεί από το πότε θα εγκριθούν τα εμβόλια στην Ευρώπη. «Η Ελλάδα δεν θα πάρει 2 εκατ. αμέσως. Θα γίνεται συνεχώς παραλαβή νέων παρτίδων. Θα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Τα εμβόλια που θα έρθουν στην Ελλάδα είναι τσεκαρισμένα, δεν υπάρχει κίνδυνος. Σε σχέση με άλλα εμβόλια, αυτό θα πονάει λίγο παραπάνω. Θα είναι όμως κάτι παροδικό» εξηγεί.

Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 42 εμβόλια βρίσκονται σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, ενώ δέκα βρίσκονται σε μελέτες της τελικής φάσης 3. Συνολικά πάνω από 180 εμβόλια διαφορετικών ειδών βρίσκονται σε διάφορα στάδια εξέλιξης. Μεγάλες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τρία εμβόλια ξεπερνούν το 90% σε αποτελεσματικότητα, χωρίς κάποιο να έχει ιδιαίτερα ανησυχητικά ευρήματα ως προς την ασφάλεια. Τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και AstraZeneca έχουν δείξει ότι επάγουν ανοσολογική απάντηση ικανή να προστατέψει από τη λοίμωξη COVID-19. Και τα τρία είναι δύο δόσεων με απόσταση εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και δεύτερης.

Πριν και μετά το εμβόλιο: 700 επιδημιολόγοι απαντούν

Οι New York Times απευθύνθηκαν σε 700 επιδημιολόγους, σημειώνοντας πως στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού αναγκαστήκαμε να βγάλουμε από τη ζωή μας πράγματα και συνήθειες που μέχρι πρότινος θα μας φαινόταν αδιανόητο να αποχωριστούμε. Οι ίδιοι οι επιστήμονες φαίνεται να έχουν χαλαρώσει σε ορισμένες προφυλάξεις – πηγαίνουν στο μανάβικο ή βλέπουν φίλους σε εξωτερικούς χώρους-, αλλά τονίζουν πως παραμένουν προσεκτικοί όσο ποτέ σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας.

Στην άτυπη έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας, οι μισοί δήλωσαν ότι δεν θα άλλαζαν τη συμπεριφορά τους έως ότου εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού, ενώ ένα 30% ανέφερε ότι θα κάνουν κάποιες αλλαγές μόλις εμβολιαστούν οι ίδιοι. Ένα μικρότερο ποσοστό δήλωσε ότι με δεδομένο ότι τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά, θα ήταν ασφαλές για τους Αμερικανούς να αρχίσουν να ζουν πιο ελεύθερα αυτό το καλοκαίρι: «Είμαι αισιόδοξη ότι τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του εμβολίου σημαίνουν ότι θα επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα έως ή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», είπε η Kelly Strutz, επίκουρη καθηγήτρια στο Michigan State University.

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό

Οι περισσότεροι ωστόσο επεσήμαναν ότι, ακόμη και με τον εμβολιασμό, θα χρειαζόταν πιθανότατα ένας χρόνος ή και περισσότερο για επανεκκίνηση με ασφάλεια πολλών δραστηριοτήτων, ενώ ορισμένες πτυχές της καθημερινής ζωής ενδέχεται να μην επιστρέψουν ποτέ ξανά στο covid – free παρελθόν.

Ο Karin Michels, καθηγητής επιδημιολογίας στο UCLA, είπε ότι μπορεί να περάσουν πιθανότατα πολλά χρόνια έως ότου είναι αρκετά ασφαλές για να επιστρέψει στον τρόπο ζωής που είχε. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», πρόσθεσε.

Οι επιδημιολόγοι εκφράζουν ανησυχία για πολλές άγνωστες μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένων του πόσο διαρκεί η ανοσία, πώς μπορεί να μεταλλαχθεί ο ιός, τις προκλήσεις της διανομής εμβολίων και την πιθανή απροθυμία να δεχτούν το εμβόλιο ορισμένες ομάδες. Οι ίδιοι ζουν με αυστηρές προφυλάξεις, πολύ πιο αυστηρές από εκείνες πολλών απλών Αμερικανών. Ωστόσο, αυτές οι προφυλάξεις έχουν εξελιχθεί από την περασμένη άνοιξη, καθώς οι επιστήμονες έχουν μάθει περισσότερα για το πώς εξαπλώνεται ο κορωνοϊός και τι τον αποτρέπει.

Οι επιστήμονες ρωτήθηκαν ποιες δραστηριότητες έκαναν ή ποιες θα έκαναν, εάν χρειαζόταν, τις τελευταίες 30 ημέρες. Από τις 23 αυτές δραστηριότητες, μόνο σε τρεις οι επιδημιολόγοι απάντησαν θετικά σε ποσοστό πάνω από 50%: Εξοδος για μικροδουλειές σε παντοπωλείο ή φαρμακείο, μεταφορά αλληλογραφίας χωρίς προφυλάξεις και βόλτα ή συνάντηση με φίλους σε εξωτερικό χώρο. Στην άλλη άκρη κάτω από το 4% των ερωτηθέντων παραβρέθηκε σε τελετή όπως γάμο ή κηδεία, συναντήθηκε με κάποιον που δεν γνωρίζει καλά ή παρακολούθησε συναυλία.
Την ίδια ώρα τα 3/4 των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σχεδιάζει να περάσουν τα Χριστούγεννα, το Χανουκά ή άλλες χειμερινές διακοπές μόνο με μέλη του νοικοκυριού του ή να μην γιορτάσει καθόλου.

Το μέλλον

«Περιμένω ότι η χρήση μάσκας θα γίνει μέρος της καθημερινής μου ζωής, ακόμα και μετά την εφαρμογή ενός εμβολίου», δήλωσε η Amy Hobbs, ερευνητική συνεργάτης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins.

Παράλληλα, μεγάλο ποσοστό ανέφερε πως θα συνεχίσει την τηλεργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η χειραψία και οι αγκαλιές θα είναι πιο σπάνιες για μερικούς επιστήμονες.

Η ζωή μετά το εμβόλιο

«Εάν εμβολιάζονταν πάνω από το 50% του πληθυσμού, θα αισθανόμουν λίγο λιγότερο αγχωμένος και ανήσυχος όταν ξεκινούσα να κάνω λάθη που συνήθως κάνω. Ίσως να νοιώσω άνετα να φάω σε ένα εστιατόριο ή να δω ξανά φίλους αν αυτό είναι δυνατό», Vijaya L. Seegulam, διευθύντρια ερευνητικού έργου, Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

«Μόλις εγώ και η οικογένειά μου εμβολιαστούμε, θα άλλαζα κάποιες συμπεριφορές, εκτός από το να βρεθώ σε πλήθος ή να παρακολουθήσω εκδηλώσεις, τουλάχιστον μέχρι να εμβολιαστεί το 80% των Αμερικανών», Julie Bettinger, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Britsh Columbia.

Πότε θα επανέλθει η κανονικότητα

«Για μερικούς, δυστυχώς έχει επανέλθει στο φυσιολογικό, και εξαιτίας αυτού, θα περάσουν δύο έως τρία χρόνια πριν τα πράγματα επανέλθουν στο φυσιολογικό για τους υπόλοιπους προσεκτικούς, τουλάχιστον στις ΗΠΑ»,Cathryn Bock, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Wayne State. «Πιστεύω ότι η ευρεία διαθεσιμότητα εμβολίων θα οδηγήσει στην περαιτέρω χαλάρωση των περισσότερων προφυλάξεων έως τα μέσα ή τα τέλη του καλοκαιριού του 2021», Michael Webster-Clark, μεταδιδακτορικός ερευνητής, Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. «Είναι δύσκολο για μένα να φανταστώ ότι θα επιστρέψουμε στην παλιά καθημερινότητα, αλλά νομίζω ότι νέα προληπτικά μέτρα που έπρεπε να υιοθετήσουμε, όπως οι μάσκες, θα γίνουν μέρος της νέας “φυσιολογικής ζωής”», Marilyn Tseng, επίκουρη καθηγήτρια Cal Poly.

Δείτε ακόμη
Εθελοντές περιγράφουν τις παρενέργειες του εμβολίου Pfizer – Τι είναι η “ψυχρή αλυσίδα”
Exit mobile version