Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μακρόν – Ερντογάν: Απάντησε στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν – Ερντογάν: Απάντησε στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου

Μακρόν - Ερντογάν: Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε σεβασμό από τον Τούρκο ομόλογό του, στη διάρκεια συνέντευξης

Μακρόν – Ερντογάν: Σεβασμό» ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο οποίος τον χαρακτήρισε “εμπόδιο” για τη Γαλλία. Μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Brut, ο Μακρόν κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι περιορίζει τις ελευθερίες του τουρκικού λαού.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Ερντογάν ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, πως «ο Μακρόν και η Γαλλία βρίσκονται σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο. Η ελπίδα μου είναι η Γαλλία να απαλλαγεί από τον μπελά που λέγεται Μακρόν το συντομότερο δυνατό. Αποτελεί εμπόδιο». Με την πάροδο των χρόνων, η Τουρκία και η Γαλλία έχουν διαφωνήσει σε ορισμένα γεωπολιτικά ζητήματα. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι διαφωνίες έχουν περάσει σε προσωπικό επίπεδο. Με τον Ερντογάν να αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως ο Μακρόν «χρειάζεται να πάει  σε ψυχίατρο».

Μισέλ: Έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα διαθέσιμα εργαλεία

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει «το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» στην Ανατολική Μεσόγειο. Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων τόνισε ότι στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, «θα συζητήσουμε με τα 27 κράτη-μέλη για τον τρόπο με τον οποίο οραματιζόμαστε να προχωρήσουμε σε αυτήν τη σχέση». «Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία στη διάθεσή μας όταν δεν βλέπουμε θετικές κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας», τόνισε.

Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη στους Ευρωπαίους

«Τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορούν την Ευρώπη, καθώς επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο. Σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, καθώς επηρεάζουν το νοτιοανατολικό του τμήμα. Έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες. Και πιστεύω πως αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για αυτή τη γωνιά του κόσμου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Web Summit της Λισαβόνας.

«Θα περιμέναμε, λοιπόν, σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά της Τουρκίας κάποια στιγμή εάν εννοεί τα όσα λέει ο πρόεδρος Ερντογάν τελευταία, ότι δηλαδή επιθυμεί στενές σχέσεις με την Ευρώπη και τη Δύση. Τα λόγια δεν αρκούν πλέον. Θα πρέπει να δούμε ξεκάθαρες πράξεις από την τουρκική πλευρά και αυτό σημαίνει πραγματική αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις