Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ενημέρωση κορονοϊός Παπαευαγγέλου: «Ο ιός είναι πιο πονηρός από εμάς»
ΕΛΛΑΔΑ

Ενημέρωση κορονοϊός Παπαευαγγέλου: «Ο ιός είναι πιο πονηρός από εμάς»

Ενημέρωση κορονοϊός Παπαευαγγέλου: Προβληματισμός για έξι περιοχές

Ενημέρωση κορονοϊός Παπαευαγγέλου: Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο πινγκ πονγκ του κορονοϊού στους εργασιακούς χώρους και στο οικογενειακό περιβάλλον.

«Από τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα 316 αφορούν την Αττική και 367 στη Θεσσαλονίκη. Η πληρότητα των ΜΕΘ άγγιξε το 84% και 79% στην Αθήνα και 94% στη Θεσσαλονίκη. Τα κρούσματα δείχνουν να μειώνονται σε όλη την επικράτεια. Περίπου 18.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα», ανέφερε αρχικά η κα. Παπαευαγγέλου.

Στη συνέχεια η η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας σημείωσε: «Στα 49 χρόνια ανέβηκε ο μέσος προς των νέων μολύνσεων. Απ ό,τι φαίνεται δεν πάει μα σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης λόγω της μεγάλης διασποράς από το συνεχές πινγκ πονγκ στην εργασία και στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον. Ο ιός είναι πιο πονηρός από εμάς». Παράλληλα η κα. Παπαευγγέλου τόνισε πως τα φετινά Χριστούγεννα θα πρέπει να τα ζήσουμε διαφορετικά.

Προβληματισμός για έξι περιοχές

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στην πανδημία συμμετείχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», ιδιαίτερα όμως για έξι περιοχές που δεν παρουσιάζεται μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και του επιδημιολογικού φορτίου, με τον κύριο όγκο των νέων περιπτώσεων να μετατοπίζεται από τις πόλεις, στα χωριά.

Ανακοίνωσε επίσης την ενεργοποίηση δύο ακόμα εργαλείων και συγκεκριμένα την απαγόρευση εισόδου στη χώρα όσων εντοπίζονται θετικοί στον νέο κορονοϊό και επιπλέον, την απαγόρευση των επισκέψεων στο Άγιο Όρος.

Πιο αναλυτικά:

«Χθες ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου. Τα ενεργά κρούσματα είναι 16.317. Από αυτά τα 7.031 βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία. Τα 3.567 στην Αττική. Το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων βρίσκεται σε πέντε περιφέρειες. Τα ποσοστά εξαρτώνται από την τήρηση των μέτρων. Προβληματισμός για Ξάνθη, Πέλλα, Δράμα, Φλώρινα, Πιερία και Ημαθία. Γι’ αυτό είχαμε τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης. Στη Βόρεια Ελλάδα εντοπίζονται τα δύο στα τρία ενεργά κρούσματα.

Σε αυτές τις περιοχές το επιδημιολογικό φορτίο δεν υποχωρεί και παρουσιάζουν σταθερό αριθμό κρουσμάτων και δεν μειώνονται, σε αντίθεση με άλλες περιοχές. Ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές, τα κρούσματα παρουσιάζονται στα χωριά. Κάνουμε σύσταση για την αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης, ενώ αναμένεται περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων.

Σε Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Μαγνησία, Χαλκιδική, Κιλκίς, Καρδίτσα, Σέρρες, Τρίκαλα και Καβάλα εξακολουθεί να παρουσιάζεται υψηλό φορτίο. Οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να διεξάγονται και ζητάμε να εφαρμόζονται με προσήλωση τα μέτρα προστασίας. Σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρνουν αποτέλεσμα, θα ενεργοποιούμε δύο επιπλέον μέτρα. Όσοι ανιχνεύονται θετικοί στα σύνορα, δεν θα μπαίνουν στη χώρα και δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις στο Άγιο Όρος».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις