Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / City Plaza αποζημίωση: Η Ελλάδα θα δώσει 312.500 ευρώ στην ιδιοκτήτρια
ΕΛΛΑΔΑ

City Plaza αποζημίωση: Η Ελλάδα θα δώσει 312.500 ευρώ στην ιδιοκτήτρια

City Plaza αποζημίωση: Μια απίστευτη ελληνική υπόθεση έφτασε στο ΕΔΔΑ, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα σε πρόστιμο ύψους 312.500 ευρώ σε ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου

City Plaza αποζημίωση: To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Ελλάδα να πληρώσει 312.500 ευρώ στην Αλίκη Παπαχελά, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου City Plaza το οποίο τελούσε υπό κατάληψη για τρία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η κατάληψη του εγκαταλειμμένου ξενοδοχείου ξεκίνησε στις 22 Απριλίου του 2016. Επί τρία χρόνια, η κατάληψη του City Plaza πρόσφερε μια στέγη σε ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες, πάντα με τη βοήθεια των αλληλέγγυων. Η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, Αλίκη Παπαχελά, με συνεχείς παρεμβάσεις της στα τηλεοπτικά δίκτυα διεκδικούσε την εκκένωση της κατάληψης, καθώς υποστήριζε ότι της είχε προκαλέσει οικονομικά προβλήματα.

Μόλις άλλαξε η κυβέρνηση, στις 10 Ιουλίου 2019, αλληλέγγυοι και φιλοξενούμενοι έληξαν την κατάληψη με δική τους πρωτοβουλία, μετά και από προειδοποιήσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ακολούθησαν δεκάδες επιχειρήσεις εκκένωσης σε άλλες καταλήψεις του κέντρου της Αθήνας.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ

Η ιδιοκτήτρια του City Plaza είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ για την υπόθεση της κατάληψης. Η απόφαση του ΕΔΑΔ εκδόθηκε σήμερα και δικαιώνει την κ. Παπαχελά, καθώς ούτως ή άλλως η προσφυγή αφορούσε στο δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Οπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, «στην υπόθεση Παπαχελά και Amazon SA κατά Ελλάδας, το δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος στην προστασία της ιδιοκτησίας λόγω της κατοχής, για περισσότερα από τρία χρόνια, του ξενοδοχείου των προσφευγόντων από μετανάστες και μια ομάδα ανθρώπων που ενεργούν από αλληλεγγύη μαζί τους.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στους αιτούντες 300.000 ευρώ για απώλεια εργασιών (χρηματική ζημία) και 2.500 ευρώ για έξοδα. Έπρεπε επίσης να πληρώσει στην κυρία Παπαχελά 10.000 ευρώ για μη χρηματική ζημία». Η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στην ιδιοκτησία). Η Ελλάδα υποστήριξε την αδράνεια των Αρχών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενόψει του κινδύνου διατάραξης της δημόσιας τάξης με την εκκένωση δεκάδων ανθρώπων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε τις ανησυχίες των Αρχών, αλλά έκρινε ότι αυτό δεν δικαιολογεί την τριετή αδράνειά τους.

City Plaza αποζημίωση: Αιχμηρή ανακοίνωση Πέτσα

Αιχμηρή ανακοίνωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το ξενοδοχείο City Plaza που τελούσε υπό κατάληψη, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και το κράτος δεν προστάτευσε το δικαίωμά της στην ιδιοκτησία, εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.«Η κατάληψη, για τρία ολόκληρα χρόνια, του ξενοδοχείου City Plaza είναι μια κωμικοτραγική υπόθεση που ξεγυμνώνει την ανευθυνότητα και την ανεπάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης», αναφέρει ο κ. Πέτσας και συνεχίζει: «Μια κατάληψη που έληξε στις 10 Ιουλίου 2019, μόλις δηλαδή έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία, προφανώς επειδή οι “αλληλέγγυοι καταληψίες” γνώριζαν ότι η νέα Κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έπρεπε».

«Χθες τo Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για την κατάληψη. Ο λογαριασμός; 312.500 ευρώ. Θα τον πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανεύθυνη συμπεριφορά του; Ή θα τον φορτώσει και αυτόν στους φορολογούμενους;», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ιστορία του City Plaza κρατά πολλά χρόνια και τραβούσε πάντα το ενδιαφέρον και των social media. Όλα άρχισαν όταν η Αλίκη Παπαχελά, αρχικά, μη γνωρίζοντας ότι επρόκειτο για το δικό της ξενοδοχείο έκανε «like» στην προσπάθεια των αλληλέγγυων να μετατρέψουν «με το έτσι θέλω» το κτίριο εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου  στο κέντρο της Αθήνας σε χώρο στέγασης προσφύγων.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, όταν ενημερώθηκε ότι πρόκειται για το δικό της ξενοδοχείο, το «City Plaza» που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας αντέδρασε μέσω αναρτήσεων στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, ζητώντας από μετανάστες και αλληλέγγυους να αποχωρήσουν.

Μάλιστα όπως άφηνε να εννοηθεί από αναρτήσεις της, η ίδια παλαιότερα ήταν ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλει ότι η κατάληψη ήταν υποκινούμενη, καθώς πλέον έγινε αντιΣΥΡΙΖΑ.
Το ξενοδοχείο παρέμενε υπό κατάληψη από το 2016, παρά τις τρεις εισαγγελικές εντολές και τις προσπάθειες της ιδιοκτήτριας να εκκενωθεί ο χώρος.

Χαρακτηριστικό του “μαρτυρίου” της κας Παπαχελά το παρακάτω βίντεο:

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις