Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άνοιγμα καταστημάτων lockdown: Πώς θα λειτουργούν τα εποχικά
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ

Άνοιγμα καταστημάτων lockdown: Πώς θα λειτουργούν τα εποχικά

Άνοιγμα καταστημάτων lockdown: Το ωράριο από Δευτέρα - Το SMS θα στείλετε στο 13033

Άνοιγμα καταστημάτων lockdown: Αντίστροφα μετρούν πλέον οι καταστηματάρχες λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών για να βγουν από το lockdown καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα (7/12) θα ανοίξουν τις πόρτες τους. Τα μαγαζιά  προετοιμάζονται να υποδεχθούν με αυστηρά μέτρα και με αποστάσεις τους πελάτες, ενώ οι τιμές τους είναι οικονομικές.

Τα καταστήματα αναμένεται να λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ, ενώ για να μεταβούν σε αυτά οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν μήνυμα με τον αριθμό 2 στο 13033. Λεπτομέρειες για τον ακριβή χρόνο και των τρόπο λειτουργίας τους, συνολικά 110 επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, αναμένεται να δώσει σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Προσεχώς ανοιχτά και… click away

Από εκεί και πέρα  «προσεχώς» αναμένεται να ξεκινήσει η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και μερικών ακόμη καταστημάτων με είδη πρώτης ανάγκης πιθανά την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, ενώ έντονη πίεση ασκούν τις τελευταίες ώρες και οι ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων, ώστε να επαναλειτουργήσουν στις 7 Δεκεμβρίου. Με νέα επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς, η Σύμπραξη των Εκδοτών ζητά το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων την επόμενη Δευτέρα, καθώς «αυτό ακριβώς συμβαίνει σε 37 τουλάχιστον ευρωπαϊκές και μη χώρες, όπου τα βιβλιοπωλεία κατατάσσονται στα καταστήματα ζωτικής ανάγκης», καταλήγουν.

Στο μεταξύ εξετάζεται ακόμα και η μέθοδος του «click away», δηλαδή οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους online και στη συνέχεια να πηγαίνουν στα καταστήματα προκειμένου να παραλαμβάνουν τις παραγγελίες τους. Αν η κατάσταση το επιτρέψει, δεν αποκλείεται οι καταναλωτές να μπορούν να ψωνίζουν και στο κατάστημα, αλλά με πολύ αυστηρά μέτρα.

 Κλειστά μένουν τα σχολεία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις δηλώσεις του χθες είπε πως η άρση του lockdown «απομακρύνεται» καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα κάνουν απαγορευτικές τις όποιες σκέψεις για χαλάρωση. Το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων ήταν αυτό που προβλημάτιζε το τελευταίο διάστημα, καθώς η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν μετά τις 7 Δεκεμβρίου, ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν αρνητική εισήγηση για την επανέναρξη των μαθημάτων διά ζώσης. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, τα σχολεία θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, αν και οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε μία ημέρα πριν σχετικά με τα σχολεία πως θα «μείνουν κλειστά για όσο μας πουν οι λοιμωξιολόγοι». Να τονιστεί πως δημοτικά και νηπιαγωγεία έκλεισαν στις 16 Νοεμβρίου, ενώ νωρίτερα είχαν κλείσει γυμνάσια, λύκεια και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή Χ. Γώγου, θεωρείται δεδομένο πως γυμνάσια, λύκεια και ΑΕΙ θα ανοίξουν μετά τις γιορτές και αναμένεται να εισηγηθούν το ίδιο και για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα τη δεδομένη στιγμή.

Νυχτερινή ζωή

Εκτός από τα σχολεία, στη λίστα με τα κλειστά καταστήματα περιλαμβάνονται ήδη τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης και οι πολυχώροι ψυχαγωγίας, τα οποία θα επανεκκινήσουν μαζί με τους εμβολιασμούς. Εφόσον για το κυβερνητικό επιτελείο η νυχτερινή ζωή θα επανέλθει μαζί με την εφαρμογή της πρώτης δόσης του εμβολίου, αυτό οδηγεί τις επιχειρήσεις του κλάδου αυτόματα στην επάνοδό τους στις αρχές του 2021, καθώς οι πρώτες δόσεις «θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου», όπως προανήγγειλε χθες ο κ. Πέτσας. Ο ίδιος τόνισε ακόμη πως «βεβαίως ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρχει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του», ενώ για το σκοπό αυτό προετοιμάζονται στη χώρα 1.018 κέντρα, στα οποία θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως 2.117.440 πολίτες.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε, όσον αφορά τα μπαρ και να νυχτερινά μαγαζιά, πως το άνοιγμά τους πάει για το 2021 και αφού ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών.

«Ελπίζω πως καθώς βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά πάλι χρειάζεται να γνωρίζουμε το γεγονός πως ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν ώσπου να έχουμε το εμβόλιο. Η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση… Δεν μπορούμε να έχουμε συνωστισμό ανθρώπων σε μπαρ ώσπου να διαθέτουμε το εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Παράταση μίας εβδομάδας στο lockdown

«Η παράταση των γενικών περιοριστικών υφιστάμενων μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό. Προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής» τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενώ ακόμη πιο κάθετος στην όποια χαλάρωση εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Ό,τι αποφασίσει η Κυβέρνηση θα είναι συνάρτηση των εισηγήσεων της Επιτροπής με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, έτσι ώστε να υπάρχει πάνω από όλα η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας» περιέγραψε ο κ. Κικίλιας, ξεκαθαρίζοντας πως «προφανώς, αποφάσεις αυτή τη στιγμή με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτό τον αριθμό των διασωληνωμένων, τον αριθμό των συμπολιτών μας μέσα σε ΜΕΘ και της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταλαβαίνετε προφανώς ότι δεν μπορούν να παρθούν».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις