Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εποχικά καταστήματα άνοιγμα: «Δραπετεύουν» από το lockdown, ανοίγουν τη Δευτέρα
ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ

Εποχικά καταστήματα άνοιγμα: «Δραπετεύουν» από το lockdown, ανοίγουν τη Δευτέρα

Εποχικά καταστήματα άνοιγμα: Ανοίγουν τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών - Παράταση lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου

Εποχικά καταστήματα άνοιγμα: Ανοίγουν τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών. Ειδικότερα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ.

Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Ο οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση της οικονομίας δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν πως θα εξελιχθεί η πανδημία το επόμενο επταήμερο. Αναφορικά με τα σχολεία, το άνοιγμα τους μετατίθεται, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, για μετά τις γιορτές και μάλλον το ίδιο θα συμβεί και με την εστίαση.

Για το λιανικό εμπόριο έχει πέσει στο τραπέζι να ανοίξουν πρώτα τα μικρά καταστήματα και έπειτα τα εμπορικά κέντρα, με αυστηρά μέτρα προστασίας. Θέμα ωρών είναι να ανακοινωθεί το άνοιγμα των κομμωτηρίων, κάτι το οποίο γνωστοποίησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Παράταση lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την συνέχιση των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων, η οποία ωστόσο είναι πιο αργή από το αναμενόμενο. Στάθηκε ακόμη στην πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη και εν γένει στη Βόρεια Ελλάδα. Με αυτά τα δεδομένα, όπως είπε, το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας απομακρύνεται χρονικά. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, παρατείνεται η ισχύς των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού έως τις 6 πρωί της Δευτέρας, 14 Δεκεμβρίου.

«Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο εθνικό σχέδιο εμβολιασμού. Όπως σημείωσε, θα δημιουργηθούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό να εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες τον μήνα. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τους υγειονομικούς και θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών, καθώς και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Στην τελική ευθεία για το εμβόλιο

«Πυρετώδεις» είναι οι διεργασίες για την προετοιμασία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας προκειμένου να είναι έτοιμο για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της νόσου κορονοϊού. Η χθεσινή έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και η πρόθεσή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) να έχει δώσει το πράσινο φως στα δύο πρώτα εμβόλια για τον κορονοϊό έως τις 29 Δεκεμβρίου, σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι πανέτοιμη για την παραλαβή των πρώτων δόσεων με το κλείσιμο της χρονιάς.

Βάσει των έως τώρα δεδομένων, Pfizer/BioNTech και Moderna θα είναι οι πρώτες που θα πάρουν αδειοδότηση από τον EMA για την εμπορική διάθεση των εμβολίων τους. Όπως δήλωσε και κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την επιδημία ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, «με το που θα εγκριθούν τα εμβόλια αυτά, θα παραδοθούν στη χώρα μας και μετά την παράδοση, την επόμενη ακριβώς μέρα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός».

Εμβολιασμός 2 εκατ. πολιτών μηνιαίως

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το εμβολιαστικό σχέδιο προβλέπει την δυνατότητα ανοσοποίησης περισσοτέρων από 2 εκατομμυρίων πολιτών ανά μήνα. Στόχος είναι να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού της χώρας εντός του 2021.

Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα θα στεγαστούν σε υφιστάμενους χώρους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία) και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα απασχολείται σε δύο βάρδιες (πρωί-απόγευμα), έξι ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα έως Σάββατο).

Ο εμβολιασμός, δηλαδή η λήψη σύντομου ιστορικού και η χορήγηση της δόσης, δεν θα διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά.

«Θα έχουμε εμβόλια που θα επαρκούν για όλους, έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε μία μερική κανονικότητα που μέσα στους επόμενους μήνες θα δώσει τη δυνατότητα να ξανακινηθούμε, να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους μας, να κινηθούμε στην αγορά, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω», επανέλαβε ο κ. Κικίλιας και ζήτησε τη συστράτευση όλων σε αυτή την προσπάθεια.

«Προφανώς, αυτή η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, έχει να κάνει με όλους τους συμπολίτες μας, τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, τις εταιρείες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τα κόμματα, με τα οποία πορευόμαστε μαζί, τους ενημερώνουμε και νομίζω ότι θα κάνουμε μια κοινή προσπάθεια, με τους παραγωγικούς φορείς, με πολιτιστικούς και αθλητικούς Συλλόγους. Ζητώ από όλους να συνδράμουν στην προσπάθεια, στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, την οποία θα ξεδιπλώσουμε τις επόμενες ημέρες», επανέλαβε ο υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις