Εμβόλιο Pfizer – ανοσία: Τι γνωρίζουμε, ποιες οι παρενέργειες

ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Pfizer – ανοσία: Τι γνωρίζουμε, ποιες οι παρενέργειες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Εμβόλιο Pfizer - ανοσία: Οι πρώτες ενδείξεις για το εμβόλιο της Pfizer είναι από απόλυτα ικανοποιητικές έως εξαιρετικές

02.12.2020 | 15:54

Εμβόλιο Pfizer – ανοσία: Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο θέμα των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Λίγο μετά την είδηση ότι η εταιρεία Pfizer κατέθεσε την αίτηση για την χορήγηση επείγουσας διανομής του εμβολίου της, η βρετανική κυβέρνηση έδωσε ήδη το πράσινο φως και έτσι η Μεγάλη Βρετανία θα είναι η πρώτη χώρα στην οποία θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Η αρχή θα γίνει άμεσα, από την προσεχή Δευτέρα έστω και αν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει ακόμη δώσει την έγκρισή του στο εμβόλιο και μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι η Μεγάλη Βρετανία κινήθηκε πολύ γρήγορα και ίσως δεν σεβάστηκε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αλλά οι βρετανικές αρχές- σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι αρμόδιοι επιστήμονες- διαβεβαιώνει ότι όλη η διαδικασία έγινε ακολουθώντας όλες τις επιστημονικές απαιτήσεις.

“Οι Βρετανοί πολίτες μπορούν να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η έγκριση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορονοϊού έγινε με βάση τα αυστηρότερα διεθνή κριτήρια”, δήλωσε η επικεφαλής της αρμόδιας Αρχής Τζουν Ρέιν, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα του εμβολίου. Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο της Pfizer θεωρείται ότι είναι κατά 95% αποτελεσματικό και λειτουργεί σε όλες τις ηλικίες. Όσον αφορά δε στις παρενέργειές του, είναι ήπιες και διαρκούν μόνο για περίπου μία ημέρα.

Εμβόλιο Pfizer: Σε δύο δόσεις

Το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε δυο δόσεις, με 21 μέρες διαφορά η πρώτη από τη δεύτερη. Οσοι κάνουν το εμβόλιο, θα αναπτύξουν ανοσία μέσα επτά μέρες από τη δεύτερη δόση, δηλαδή σε 28 μέρες από την πρώτη. Εχει σημασία όμως να επισημανθεί ότι όσοι κάνουν το εμβόλιο θα έχουν ήδη σχετική προστασία από τον κορονοϊό μέσα σε 12 ημέρες από την πρώτη δόση.

Ποιοι θα προηγηθούν

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών δήλωσε ότι αυτοί που θα εμβολιαστούν πρώτοι είναι οι ηλικιωμένοι που ζουν σε γηροκομεία και το προσωπικό που εργάζεται στους οίκους ευγηρίας. Μαζί με αυτούς πρώτοι θα εμβολιαστούν όσοι είναι άνω των 80 ετών καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Εμβόλιο Pfizer: Είμαι ενθουσιασμένος με τα νέα, λέει ο Γραβάνης

Τον ενθουσιασμό του για την έγκριση του εμβολίου κατά του κορονοϊού από την Βρετανία, εξέφρασε ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η Ευρώπη και θα ακολουθήσει το καλό παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας και δεν θα επιδείξει ολιγωρία και καθυστέρηση.

Ο κ. Γραβάνης διαβεβαίωσε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλέστατα παρότι παρασκευάστηκαν σε χρόνους ρεκόρ και πρόσθεσε ότι τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της Moderna, είναι εντελώς καινούρια τεχνολογίας και θα αλλάξουν συνολικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε την ανοσοποίηση.

Ο καθηγητής Γραβάνης σημείωσε ότι δεν τον απασχολούν οι παρενέργειες, ότι ο ίδιος θα εμβολιαστεί αμέσως και εκτίμησε ότι το ίδιο θα κάνει και ο περισσότερος κόσμος. Ο κ. Γραβάνης ρωτήθηκε και για το αν θα χρειαστεί να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο, ο καθηγητής Φαρμακολογίας είπε ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το εμβόλιο παρέχει προστασία για τουλάχιστον 1 χρόνο, αλλά είναι πιθανό να χρειάζεται ξανά εμβολιασμός κάθε 2 με 3 χρόνια. Και αυτό γιατί ενδεχομένως η ουσία να προστατεύει τους εμβολιασθέντες για περισσότερο χρόνο.

Exit mobile version