Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παράταση λοκντάουν – Χριστούγεννα: Πώς θα είναι oι γιορτές με εστίαση και λιανεμπόριο
ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΜΕ ΕΣΤΙΑΣΗ & ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Παράταση λοκντάουν – Χριστούγεννα: Πώς θα είναι oι γιορτές με εστίαση και λιανεμπόριο

Παράταση λοκντάουν - Χριστούγεννα: Παρά το ότι διανύουμε την τέταρτη εβδομάδα lockdown η διάδοση του ιού στην κοινότητα παραμένει σημαντική και η σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Παράταση λοκντάουν – Χριστούγεννα: Φρένο στα σενάρια για πλήρη επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής ενόψει των Χριστουγέννων, έβαλαν τα 2.199 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, ενώ στους 111 ανήλθαν οι νεκροί και στους 596 οι διασωληνωμένοι, προσγειώνοντας τις όποιες προσδοκίες για επιστροφή της κανονικότητας στα μέσα Δεκεμβρίου. Η επιδημιολογική αυτή εικόνα δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές των ολοένα και περισσότερων περιφερειακών νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας, όπως αυτού της Πιερίας, στην οποία βρίσκεται από χθες ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης για να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση.

Στον αντίποδα, τη βούληση της κυβέρνησης να μείνει μακριά από ημερομηνίες και σχέδια επί χάρτου επανέλαβε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, έως ότου ανακοινωθούν τα οριστικά βήματα προς τα Χριστούγεννα, πιθανότατα δηλαδή την Παρασκευή με νέο μήνυμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες. Δεν αποκλείεται πιο εξειδικευμένες οδηγίες να δοθούν αύριο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα ή την Παρασκευή κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς έχει σχεδόν προεξοφληθεί η παράταση του lockdown κατά μία τουλάχιστον εβδομάδα, δηλαδή από τις 7 στις 14 Δεκεμβρίου, με το Μέγαρο Μαξίμου να προτάσσει τις ανθρώπινες ζωές και τις δυνατότητες του ΕΣΥ απέναντι σε οποιαδήποτε σκέψη επαναφοράς στην εορταστική ατμόσφαιρα.

Μέχρι αργά σήμερα το βράδυ αναμένονται στο Μαξίμου οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της πορείας προς τα Χριστούγεννα, καθώς οι τοποθετήσεις των ειδικών θα αποτελέσουν την μήτρα των κυβερνητικών αποφάσεων, όπως εξήγησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ο ίδιος σημείωσε πως «τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας» και ξεκαθάρισε ακόμη ότι «οι ημερομηνίες δεν βοηθούν» τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Από το νέο έτος ανοίγουν τα σχολεία

Από την πρώτη στιγμή, κυβέρνηση και ειδικοί ανέφεραν πως το άνοιγμα των σχολείων είναι από τις προτεραιότητες, καθώς το ιικό φορτίο στους μαθητές Δημοτικού είναι χαμηλό. Ωστόσο, όσο προχωρούν οι μέρες, απομακρύνεται περισσότερο το ενδεχόμενο επιστροφής στις αίθουσες μέσα στον Δεκέμβριο για τους μαθητές. Αν δεν επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές Δημοτικούς στις 14 Δεκεμβρίου, μετά, η επιστροφή τους μετατίθεται για μετά τις γιορτές.

Σκέψεις να ανοίξει το λιανεμπόριο με αυστηρούς κανόνες

«Μπορούμε να κάνουμε γιορτές με κάποια καταστήματα μόνο ανοιχτά και υπό όρους» σημειώνει την ίδια ώρα, αναφορικά με ενδεχόμενο άνοιγμα καταστημάτων λιανεμπορίου πριν από τα Χριστούγεννα, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας. «Αν υπάρξει μια σωστή διαχείριση με επιστημονικό τρόπο, τότε μπορούμε να πετύχουμε το λιγότερο δυνατό κόστος», σημείωσε μιλώντας στο iefimerida.

Τέλος, απίθανη μοιάζει η άρση του lockdown για τα καταστήματα εστίασης, όπως δηλώνουν σε όλους τους τόνους ειδικοί, στελέχη της κυβέρνησης, ακόμη και καταστηματάρχες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χαρακτήρισε την εστίαση «δύσκολη εξίσωση» και σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι ακόμη και όταν ανοίξει δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για όρθιους. Αυτό που συζητείται είναι το ζήτημα των εστιατορίων.

Τα επόμενα βήματα για την άρση του απαγορευτικού

Τα στοιχεία που θα άρουν το lockdown

Μια σειρά από παραμέτρους θα κρίνουν την έξοδο από την καραντίνα και θα κάνουν τους λοιμωξιολόγους να ανάψουν το “πράσινο” φως. Πρώτος παράγοντας είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που θα πρέπει να σταθεροποιηθεί κάτω από τα 400 κρούσματα την ημερά δηλαδή να επιστρέψουμε στις τιμές που υπήρχαν στις αρχές του Φθινοπώρου. Μια τέτοια εικόνα θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας, καθώς θα μειωθούν σε σημαντικό βαθμό οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας είναι ο αριθμός των διασωληνομένων που τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται κοντά στους 600 με τους λοιμωξιολόγους να θέλουν να πέσει σε διψήφια νούμερα. Παράλληλα θα πρέπει οι εξαγωγές από τις ΜΕΘ να είναι περισσότερες από τις εισαγωγές ώστε να πάρει μια βαθιά ανάσα το σύστημα υγείας που εδώ και δύο μήνες βρίσκεται στα όρια του.

Σημαντικός είναι επίσης ο δείκτης θετικότητας. Πρόκειται για το ποσοστό των θετικών δειγμάτων από τα τεστ που διενεργούνται καθημερινά. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως κινούμαστε λίγο πάνω από το 8%, όταν το όριο συναγερμού είναι στο 4%. Μία ακόμη παράμετρος είναι και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων τα οποία συνεχώς μειώνονται.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις