Εμβόλιο κορονοϊός Ελλάδα: Πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει στη χώρα

ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορονοϊός Ελλάδα: Πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει στη χώρα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Εμβόλιο κορονοϊός Ελλάδα: Ποιες είναι οι πιθανές ημερομηνίες για την έγκρισή τους από την FDA

02.12.2020 | 15:44

Εμβόλιο κορονοϊός Ελλάδα: Για το φλέγον ζήτημα των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού, την έγκριση και τη διάθεσή τους αλλά και πότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, μίλησαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος,

Οι δύο επιστήμονες μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στον απόηχο της ενθαρρυντικής είδησης πως ξεκινούν άμεσα οι εμβολιασμοί στη Βρετανία, εκτίμησαν ότι μέσα στον Ιανουάριο θα μπορούσαν να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας και μάλιστα ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε ότι αν και δύσκολο, ο πρώτος εμβολιασμός θα μπορούσε να γίνει ίσως και συμβολικά πριν από το τέλος του έτους.

Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε δυο ημερομηνίες, 7 Δεκεμβρίου και 17 Δεκεμβρίου ως πιθανές για έκδοση απόφασης από τον FDA από τα εμβόλια και εξήγησε ότι θα χρειαστούν ορισμένες ημέρες για να προχωρήσει η διαδικασία και η διανομή των εμβολίων. Διαβεβαίωσε ότι μετά την έγκριση από τον FDA η ασφάλεια των εμβολίων είναι εξασφαλισμένη αλλά και η αποτελεσματικότητά του για την περίοδο στην οποία αναφέρονται οι μελέτες, δηλαδή για περίοδο 2 έως 3 μηνών.

«Δεν πρέπει να υπάρχει ανασφάλεια»

Όπως είπε ο πρύτανης, δεν πρέπει να υπάρχει ανασφάλεια μήπως υπάρχει κάτι που δεν έχουμε μάθει ή μας έκρυψαν καθώς σε αυτή την φάση των μελετών δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ο κ. Μανωλόπουλος συμφώνησε λέγοντας επιπρόσθετα ότι τα δεδομένα των εμβολίων αλλά και τα πρωτόκολλα έχουν όλα δημοσιευθεί και η έγκριση των εμβολίων είναι πλέον ένα σχεδόν τυπικό θέμα.

Για την προτεραιότητα που θα δοθεί στους εμβολιασμούς, ο καθηγητής εξήγησε ότι κάθε χώρα θα αποφασίσει τη στρατηγική της αλλά αυτό που δεν αμφισβητεί κανείς είναι ότι θα προηγηθεί το υγειονομικό προσωπικό. Στην Γαλλία θα συνεχίσουν με τους οίκους ευγηρίας και μετά με τις ευπαθείς ομάδες και στις ΗΠΑ η σειρά θα είναι αντίστροφη, εξήγησε.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι μακρά καθώς όταν μιλάμε για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων μιλάμε για 3 εκατ. πολίτες και δεν θα πρέπει όλοι να περιμένουν να εμβολιαστούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα από τη διάθεση του εμβολίου. Επίσης προειδοποίησε ότι τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίζουν να εφαρμόζονται και μετά τους πρώτους εμβολιασμούς καθώς υπάρχουν θέματα που δεν έχουν διασαφηνιστεί όπως εάν ο εμβολιασμένος μεταδίδει τον ιό ή η προφύλαξη που παρέχετε σε πολύ ηλικιωμένους πολίτες.

Πιέσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ για ταχύτερη έγκριση των εμβολίων

Στο μεταξύ, πιέσεις δέχονται οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση για ταχύτερη έγκριση των εμβολίων κατά του κορονοϊού, καθώς νωρίτερα σήμερα τον δρόμο για τον μαζικό εμβολιασμό άνοιξε το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί ο FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) θα εξετάσει την αίτηση των Pfizer και BionTech στις 10 Δεκεμβρίου και την αντίστοιχη αίτηση της Moderna στις 17 του ίδου μήνα προκειμένου να αποφανθεί για την ασφαλή κυκλοφορία τους.

Αντίστοιχα στη Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εξετάζει την αίτηση Pfizer και BionTech στις 29 Δεκεμβρίου και αυτή της Moderna στις 12 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε, σήμερα, η πρώτη δυτική χώρα που ενέκρινε τη χρήση εμβολίου κατά του κορονοϊού. Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων έδωσε άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου, όπως ανακοινώθηκε το πρωί.

«Η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο τωνPfizer/BioNTech για χρήση», ανακοίνωσε νωρίτερα η κυβέρνηση της Βρετανίας. «Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Η Αρχή κινήθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα, καθώς μόλις στις 23 Νοεμβρίου είχε λάβει τα πλήρη δεδομένα για τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών του σκευάσματος, που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε ποσοστό 95%. Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα φτάσουν στη Βρετανία εντός ημερών, με τη διανομή του στα σημεία εμβολιασμού να αρχίσει αμέσως μετά. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή» στη μάχη κατά του COVID-19.

Exit mobile version