Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κλέβουν καταλύτες με πριόνι: Προσοχή στα αυτοκίνητά σας
ΕΛΛΑΔΑ

Κλέβουν καταλύτες με πριόνι: Προσοχή στα αυτοκίνητά σας

Κλέβουν καταλύτες με πριόνι: Ήδη αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σε διαφορετικά σημεία της Αττικής, συνέλαβαν δράστες κλοπών των καταλυτών από αυτοκίνητα τα οποία οι ιδιοκτήτες τους είχαν σταθμεύσει

Κλέβουν καταλύτες με πριόνι: Στα χνάρια των διαρρηκτών, που κόβουν και κλέβουν σε χρόνο ρεκόρ τους καταλύτες των σταθμευμένων αυτοκινήτων για να τους πουλήσουν σε υψηλές τιμές λόγω των συστατικών που περιέχουν, μπαίνουν τώρα και οργανωμένες συμμορίες στη χώρα μας.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ήδη αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σε διαφορετικά σημεία της Αττικής, συνέλαβαν δράστες κλοπών των καταλυτών από αυτοκίνητα τα οποία οι ιδιοκτήτες τους είχαν σταθμεύσει σε δρόμους συνοικιών στην Πεύκη και στο Χαλάνδρι.

Ο λόγος που οι οργανωμένες σπείρες προχωρούν στο κόψιμο και την αφαίρεση των καταλυτών των οχημάτων είναι ότι αυτοί περιέχουν ως συστατικά ενίσχυσης πολύτιμα μέταλλα, όπως πλατίνα, παλλάδιο, ρόδιο, τα οποία αυξάνουν την τιμή πώλησης σε παράνομα σκραπατζίδικα. Έτσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της  Αστυνομίας,  συνελήφθησαν, σε διάφορα σημεία της Αττικής,  δύο  ημεδαποί για κλοπές καταλυτών από Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων.

Ξημερώματα στην Πεύκη, από αστυνομικούς  συνελήφθη ένας 56χρονος ημεδαπός, για κλοπές κατ’ εξακολούθηση.

Ανύψωση με γρύλο

Ο ανωτέρω, αναφέρει η Αστυνομία,  εντοπίσθηκε, από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, να έχει ανυψώσει με γρύλο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να προσπαθεί με τη χρήση τροχού να αποκόψει τον καταλύτη από το σύστημα εξάτμισης.

Από την έρευνα του Τ.Α. Πεύκης-Λυκόβρυσης, διαπιστώθηκε ότι ο 56χρονος είχε διαπράξει κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο επτά  κλοπές καταλυτών από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα στις περιοχές της Πεύκης, του Ηρακλείου, της Μεταμόρφωσης και της Ν. Φιλαδέλφειας.

Πρωινές ώρες  επίσης, συνελήφθη στην περιοχή του Χαλανδρίου, 27χρονος ημεδαπός, για κλοπές κατά συρροή.

Εντοπίσθηκε, από τους περιπολούντες αστυνομικούς,  να επιβαίνει σε αυτοκίνητο και σε έλεγχο που ακολούθησε, βρέθηκαν εντός του οχήματος δύο  κομμένοι καταλύτες και τέσσερα πριόνια(!).

Οι ίδιοι αστυνομικοί είδαν έκπληκτοι κοντά στο σημείο ελέγχου… ανυψωμένο με γρύλο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, του οποίου ο καταλύτης είχε υποστεί φθορά κατά την προσπάθεια αφαίρεσής του! Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς

Συχνό φαινόμενο στην Αγγλία

‘Ηταν ήδη γνωστό ότι στο στόχαστρο των κλεφτών,  έχουν μπει σε άλλες χώρες οι καταλύτες των αυτοκινήτων, τους οποίους οι δράστες αφαιρούν σε χρόνο dt, χωρίς κανείς να τους πάρει είδηση. Στην Αγγλία, η κλοπή των καταλυτών αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο, αφού μόνο το 2019 αφαιρέθηκαν 13.000 καταλύτες, έναντι 2.000 το 2018. Οι αετονύχηδες, αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ,  είναι τόσο καλά εκπαιδευμένοι που με ένα γρύλο σαν αυτό που έχουν τα βουλκανιζατέρ και ελάχιστα εργαλεία, μπορούν σε λίγα δευτερόλεπτα να κόψουν ένα καταλύτη και να γίνουν καπνός, ακόμα και τη μέρα.

Τα πολύτιμα μέταλλα που περιέχουν οι καταλυτικοί μετατροπές όπως ρόδιο, πλατίνα και παλλάδιο είναι αυτά που τους προσελκύουν, αφού τους πάνε για ανακύκλωση και βγάζουν αρκετά χρήματα. Τα υβριδικά αυτοκίνητα, που κυκλοφορούν κατά χιλιάδες βρίσκονται ψηλά στην «προτίμηση» των κλεφτών, αφού οι καταλύτες τους είναι επιβαρυμένοι με λιγότερα καυσαέρια.

Εύκολη πρόσβαση

Επίσης, τα crossover και SUV αποτελούν συχνούς και «εύκολους» στόχους, γιατί είναι πιο ψηλά και η πρόσβαση στον καταλύτη είναι πιο εύκολη. Μάλιστα,  αυτοκινητοβιομηχανία στην Αγγλία. Επίσης, τυχαίνει να κλέβουν τον καταλύτη από το ίδιο αυτοκίνητο δύο φορές, όπως έγινε και στον Kris King, κάτοχο ενός υβριδικού οχήματος.

Σχετικά με το συμβάν έκανε την εξής δήλωση: «Την πρώτη φορά αφαίρεσαν τον καταλυτικό μετατροπέα από το αυτοκίνητό μου τον Απρίλιο, στις 00:45. Ξύπνησα από ένα δυνατό ήχο, μετά από τον οποίο άκουσα σπιναρίσματα από ελαστικά ενός αυτοκινήτου που έφυγε.

Αντικατέστησα τον καταλυτικό μετατροπέα με ένα νέο, αλλά οι γείτονές μου, μου είπαν ότι το αυτοκίνητο θα ήταν και πάλι στόχος των κλεφτών. Είχαν δίκιο. Τρεις μήνες αργότερα, οι κλέφτες επέστρεψαν, αυτή τη φορά στις επτά το πρωί.»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις