Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 πλατφόρμα: Ανοίγει εντός Δεκεμβρίου, ανάρπαστο το μέτρο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 πλατφόρμα: Ανοίγει εντός Δεκεμβρίου, ανάρπαστο το μέτρο

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 πλατφόρμα: Στην απόφαση επισημαίνεται ότι εφόσον η επιχείρηση ενισχύεται βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, οφείλει να προσκομίσει μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2021 τα δικαιολογητικά που προβλέπονται

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 πλατφόρμα: Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 έχει ξεκινήσει, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα για αιτήσεις πρόκειται να ανοίξει μέσα στον Δεκέμβριο. Νέα οικονομική ενίσχυση αναμένεται να λάβουν οι δικαιούχοι του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μέσα στον Δεκέμβριο. Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα προσφέρει μια σημαντική οικονομική ανάσα στους ωφελούμενους, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 αναμένεται να έρθει πολύ άμεσα, μέσα στον Δεκέμβριο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Sputnik, η διαδικασία διάρθρωσης του προγράμματος με την έκδοση ΦΕΚ, το στήσιμο της πλατφόρμας και φυσικά τις πληρωμές σε δικαιούχους, αναμένεται να γίνουν με διαδικασίες εξπρές.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 θα ανοίξει εντός Δεκεμβρίου.

Όσα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα στον Γιώργο Αυτιά ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Αυξάνεται στο 1,8 δισ. ευρώ το ποσό για τους δικαιούχους

Την ίδια ώρα, στο 1,8 ευρώ, από το 1,2 δισ. που προέβλεπε ο αρχικός προϋπολογισμός, αυξάνεται το ποσό που θα διατεθεί στους πληττόμενους δικαιούχους μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4.

Στην απόφαση αυτή προέβη το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ικανοποιηθεί η μεγάλη ανταπόκριση που προέκυψε. «Θεσπίζεται καθεστώς ενίσχυσης με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής για επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου, που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορονοϊού, COVID-19, για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται συνολικά σε 1,8 δισ. ευρώ» προβλέπει χαρακτηριστικά η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα δικαιολογητικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση διευκρινίζεται ότι εφόσον η επιχείρηση ενισχύεται βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, οφείλει να προσκομίσει μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2021 τα δικαιολογητικά που προβλέπονται, σύμφωνα με τις οδηγίες από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα δικαιολογητικά αυτά είναι τα εξής:

1. Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31/12/2019 (ανάλογα με την νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης):

είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών,

είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών.

Το ανωτέρω δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Επίσης, εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, να βεβαιώνει ότι τα τελευταία δύο έτη:

ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης ήταν υψηλότερος του 7,5, και

ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) ήταν κάτω του 1,0.

2. Πιστοποιητικό μη πτώχευσης, μη υποβολής αίτησης για πτώχευση, μη θέσης σε αναγκαστική διαχείριση και μη υποβολής αίτησης για θέση σε αναγκαστική διαχείριση.

Ποιοι χάνουν την επιστρεπτέα προκαταβολή 4

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις